Αγροτικά - Αλιεία

02/02/2012 - 06:30

Ελπίδες ανόδου των τιμών-Σκληρό παζάρι για το γάλα του Σκαλοχωρίου

yle="text-align:justify;">Γράφει Νίκος Μανάβης/εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Δύο προσφορές για το γάλα των μελών του είχε δεχθεί έως χθες ο Συνεταιρισμός Σκαλοχωρίου. Η μία από τον όμιλο «Κολιός» και η άλλη από την τυροκομική επιχείρηση «Αιολικός», ενώ έως την Παρασκευή αναμένεται να γίνει στο Συνεταιρισμό πρόταση και από τη «Λεσβιγάλ».

Χωρίς συμφωνία συνεχίζουν να δίνουν το γάλα τους ο Συνεταιρισμός Στύψης στην εταιρεία «Θυμέλης» και ο Συνεταιρισμός Αγίας Παρασκευής στη «Λεσβιγάλ».
Τις τελευταίες ημέρες αναπτύσσεται ανταγωνισμός μεταξύ των τυροκομικών επιχειρήσεων για το γάλα.
Ο όμιλος «Κολιός» δίνει 0,88 ευρώ ανά κιλό γάλακτος και πληρωμή μετά από τέσσερις μήνες σε όλους τους συνεταιρισμούς. Ωστόσο, αν συγκεντρωθεί ποσότητα ικανή για να γεμίσει ένα βυτίο, τότε το γάλα δε θα τυροκομείται στη Λέσβο, αλλά θα φεύγει για τη βόρειο Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, η μικτή τιμή θα διαμορφωθεί στα 0,90 ευρώ το κιλό.
Η εταιρεία «Αιολικός», απ’ την άλλη, έχει μπει δυναμικά στη διελκυστίνδα  για το γάλα των συνεταιρισμών της Λέσβου, καθώς μετά τη διεκδίκηση του γάλακτος της Άγρας τώρα επιδιώκει να πάρει και από το Συνεταιρισμό Σκαλοχωρίου, στον οποίο προσέφερε 0,89 ευρώ το κιλό μικτή τιμή, όπως μας είπε ο γραμματέας του Συνεταιρισμού, Στρατής Κυρατζής.
Ο Γρηγόρης Ρόδος, ιδιοκτήτης τής «Λεσβιγάλ», αναμένεται να καταθέσει προτάσεις στους συνεταιρισμούς με τους οποίους συνεργάζεται στο τέλος της εβδομάδας. Μετά από τον κ. Ρόδο, αναμένεται να καταθέσει προσφορά στο Συνεταιρισμό Στύψης ο κ. Θυμέλης.
Το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου δεν έχει αποφασίσει σε ποια επιχείρηση θα δώσει το γάλα των μελών του, ωστόσο φαίνεται ότι μεταξύ των κτηνοτρόφων μελών του διαμορφώνεται ένα κλίμα υπέρ του ομίλου «Κολιός».
Κατά την άποψή μας, το πρώτο στοιχείο που χαρακτήρισε τις φετινές διαπραγματεύσεις για την τιμή του γάλακτος είναι η παρουσία του ομίλου «Κολιός», που τάραξε την αγορά. Το δεύτερο στοιχείο είναι η μειωμένη παραγωγή γάλακτος, η οποία έβαλε σε κινητικότητα τις τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις.
Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι δύο παράγοντες, οι τιμές παραγωγού για το πρόβειο και το κατσικίσιο γάλα θα ακολουθούσαν καθοδική τροχιά.

Μοιράσου το άρθρο!