Αγροτικά - Αλιεία

07/09/2011 - 14:46

Ελπίζουν σε πτώση θερμοκρασίας ... για να καταπολεμήσουν το δάκο!!!! Τα ρουσφέτια όμως τα έκαναν μια χαρά!!!

Το Lesvosenws εδώ και καιρό έχει γράψει για ρουσφέτια του Αντιπεριφερειάρχη Γ. Φλώρου στην δακοκτονία και για την ολεθρια μείωση του προσωπικού δακοκτονίας (που την αποδέχτηκε η Περιφέρεια). Τώρα πια ελπίζουν στην πτώση θερμοκραίας για να καταπολεμήσουν το δάκο !!!!

Το άρθρο από τον agrotypo.gr

Κρίσιμο είναι το αμέσως επόμενο διάστημα όσον αφορά την εξέλιξη των προσβολών από δάκο στα ελαιόδεντρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα και όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες του Οκτωβρίου. Ωστόσο αυτό που μας επισημαίνουν από τις αρμόδιες διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας είναι το θέμα της μείωσης του προσωπικού που συμμετέχει στα προγράμματα των ψεκασμών. Ένα ακόμα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην εξέλιξη των διαγωνισμών για την ανάδειξη εργολάβων δακοκτονίας γεγονός που οφείλεται στις αλλαγές της διοικητικής μεταρρύθμισης στις Περιφέρειες.

Σε επικοινωνία μας με τον κ. Μανώλη Γιασσά γεωπόνο, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας στην Μυτιλήνη μάθαμε ότι: «Είναι νωρίς ακόμα να πούμε. Από κάποιες δειγματοληψίες που έχουμε πραγματοποιήσει υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό ούτε 1%. Σίγουροι για το τι συμβαίνει θα είμαστε όταν πιάσουν οι πρώτες βροχές. Δυστυχώς φέτος και πέρσι το προσωπικό που ασχολείται πλέον με την δακοκτονία είναι κατά πολύ μειωμένο σε σύγκριση με το 2009. Όσον αφορά τους τομεάρχες το 2009 είχαμε 28, το 2010 έγιναν 21 και φέτος είναι 12. Κατά την γνώμη μου αν του χρόνου μειώσουν περαιτέρω το προσωπικό δεν θα πρέπει να γίνει δακοκτονία. Αν φέτος έχουμε μεγάλο ποσοστό προσβολών με δάκο θα έχουμε πραγματικό πρόβλημα. Ελπίζουμε όταν θα βρέξει κατά τον Οκτώβριο να πέσουν και οι θερμοκρασίες. Αν συμβεί αυτό δεν θα έχουμε πρόβλημα αλλά αυτό είναι λίγο δύσκολο με βάση τα τελευταία δεδομένα.

Το άρθρο από την ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Έξαρση του δάκου στις ελαιοκομικές περιοχές τις Λέσβου καταγελούν ελαιοπαραγωγοί , τονίζοντας το σοβαρό κίνδυνο για τη φετινή παραγωγή. Στις τρεις διαδοχικές τοποθετήσεις δακοπαγίδων, που πραγματοποιήθηκαν  από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας το διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τη Δευτέρα, εντωμεταξύ, ξεκίνησε η Τρίτη διαβροχή σε όλο το νησί με την τέταρτη και τελευταία  να είναι προγραμματισμένη τον Οκτώβρη. Τη συνεργασία των αγροτών προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των συνεργείων ψεκασμού ζήτησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος  Βάσιος. «Η δακοκτονία με τον τρόπο που γίνεται δεν είναι αποτελεσματική, είναι ανάγκη να πάμε σε ένα νέο σύστημα όπως αυτό των καθολικών ψεκασμών» δήλωσε ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών και Κτηνοτρόφων Λέσβου Θανάσης Κόμλος.

Μοιράσου το άρθρο!