Επιτυχημένη η συμμετοχή της Περιφέρειας στο 5ο Festival Ελαιολάδου & Ελιάς
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λέσβου, στο «5ο Festival Ελαιολάδου & Ελιάς», που διοργανώθηκε στις 6, 7 & 8 Απριλίου 2012 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας (Αθήνα), από τον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού» και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και του Σ.Ε.ΒΙ.Τ.ΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου).
Το “Festival” που αποτελεί το σημαντικότερο εξειδικευμένο εμπορικό θεσμό της χώρας για την Ελιά και το Ελαιόλαδο, επισκέφθηκαν χιλιάδες καταναλωτές και εμπορικοί επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αντιπροσωπείες ξένων Επιμελητηρίων, εκπρόσωποι super markets, εξαγωγικών εταιρειών, καταστημάτων delicatessen, εστιατορίων & ταβερνών Αττικής, εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι γαστρονομίας, κ.α..
Η φιλοσοφία της συμμετοχής βασίστηκε στην καθιέρωση και προώθηση της ελαιοκομικής φυσιογνωμίας της Λέσβου και των ιδιαίτερων ελαιοκομικών προϊόντων της, με την ταυτόχρονη προβολή των εταιρικών brand names των 8 επιχειρήσεων που συμμετείχαν ως εκθέτες στο ενιαίο stand της Περιφέρειας (Ανδριάνη Μερόπη, Βιολογικά Ελαιοκτήματα “Ιωάννα Ζούρου”, “Γλιγλής Γρηγόριος” Καλλιέργεια Ελιάς, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, ΛΕΒΑ Α.Ε., Ραφτέλλη – Πρωτούλη & ΣΙΑ Ε.Ε., Τζωρτζής Μιχάλης – Τυποποίηση Ελαιολάδου και Ξυλογλυπτική “Γ. Συκομιτέλλης”).
Ο σχεδιασμός του stand της Λέσβου, παρέπεμπε αποκλειστικά στην ελαιοκομία, στο εσωτερικό ενός ελαιοτριβείου και στο λεσβιακό ελαιώνα. Το σκηνικό του περιπτέρου, συνέθεταν ένα μεγάλο δέντρο ελιάς, ειδικά καλαίσθητα μικρά τραπεζάκια κατασκευασμένα από κορμούς ελιάς με τζάμι που χρησιμοποιήθηκαν ως desks εκθεμάτων – προϊόντων & εταιρικών φυλλαδίων από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, ένας διαχωριστήρας ελαιοτριβείου (προσφορά της εταιρείας “CALLIS”) που βρισκόταν σε συνεχή λειτουργία και «παρήγαγε» ανακυκλώσιμο χρυσαφένιο ελαιόλαδο (προσφορά του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Λέσβου), ένα μοναδικής αξίας ξυλόγλυπτο μπαούλο από ξύλο ελιάς που αποτέλεσε ιδανική βάση για την προώθηση του ειδικά σχεδιασμένου για την έκθεση prospectus του λεσβιακού ελαιολάδου, ένα γνήσιο μαγκάλι ελαιοτριβείου που «έκαιγε» καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκθεσης προετοιμάζοντας ζεστό ψωμί για «καπιράδα» και ένα μεγάλο δυόροφο τραπέζι από γυαλί και ξύλο που χρησιμοποιήθηκε ως desk συνεχούς γευσιγνωσίας ελιών και ελαιολάδου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν, καθώς και του μοναδικού λαδοτυριού της Λέσβου (προφορά των εταιρειών “ΛΕΣΒΙΓΑΛ – ΑΦΟΙ Ρόδου Ο.Ε.” και “Αγροτικού Συνεταιρισμού Μανταμάδου”). Στην «πλάτη» του περιπτέρου, υπήρχε αναπαράσταση του λεσβιακού ελαιώνα με διάσπαρτες φωτογραφίες (προφορά του φωτογράφου κ. Γιώργου Ιορδάνου) που τον χαρακτηρίζουν, όπως οι μοναδικές αναβαθμίδες (σέτια) του νησιού στους ορεινούς όγκους, ο ελαιώνας της Μόριας με το ρωμαϊκό υδραγωγείο, ο ελαιώνας του Αφάλωνα γύρω από το χωριό, ο ελαιώνας της Πέτρας με φόντο τη θάλασσα, το μουσείο – ελαιοτριβείο Βρανά Γέρας, το μουσείο βιομηχανικής ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής, ζωγραφική του Θεόφιλου με θέμα το λιομάζωμα, κ.α., υπό το γενικό slogan «ΛΕΣΒΟΣ: Η ΓΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ».
Επιπλέον, σε ειδικούς χώρους που είχαν προβλεφθεί μέσα στο stand, παρουσιάστηκαν δύο ανεξάρτητες θεματικές ενότητες γύρω από το λεσβιακό ελαιόλαδο, που κρίθηκε ότι χρήζουν ιδιαίτερης προώθησης στο κοινό και τους επαγγελματίες της έκθεσης: α) «Το λεσβιακό ελαιόλαδο στη ζαχαροπλαστική», με την παρουσίαση δειγμάτων ορισμένων γλυκισμάτων (μπλατζέτα, σοκολατόπιτα, κέϊκς, κουλουράκια, κ.α.), των οποίων η παρασκευή ευνοείται ιδιαίτερα με τη χρήση του, και β) το «λαδοτύρι Μυτιλήνης», που οφείλει τη φήμη του εν μέρει και στο λεσβιακό ελαιόλαδο, με μία ιδιαίτερη παρουσίασή του μέσα σε παραδοσιακές μεγάλες γυάλες με ελαιόλαδο.
Την Κυριακή 8 Απριλίου 2012 (11:00 – 12:00 & 17:00 – 18:00), στον ειδικό χώρο της Σχολής “LE CHEFS” – Κέντρο Γαστρονομικών & Ξενοδοχειακών Σπουδών, πραγματοποιήθηκαν από τους εκπαιδευόμενους επαγγελματίες chefs με τη συμβολή των λεσβιακών ελαιοκομικών επιχειρήσεων, δύο παρουσιάσεις τοπικής μαγειρικής – γαστρονομίας της Λέσβου, βασισμένων στο ελαιόλαδο. Στην πρωινή παρουσίαση, με τις οδηγίες της κ. Ιωάννας Ζούρου, παρασκευάστηκε το παραδοσιακό λεσβιακό φαγητό «σφουγκάτο», καθώς και το «λαδοτύρι στο σαχανάκι», ενώ στην απογευματινή παρουσίαση, με τις οδηγίες της κ. Μερόπης Ανδριάνη, παρασκευάστηκαν γλυκίσματα ελαιολάδου. Όλες οι συνταγές μαγειρικής έτυχαν εξαιρετικής υποδοχής τόσο από το κοινό, όσο και από τους επαγγελματίες chefs που γεύθηκαν τα παρασκευάσματα και εντυπωσιάστηκαν από το αποτέλεσμα.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της έκθεσης, διενεργήθηκε από τους διοργανωτές διαγωνισμός γεύσεων των Ελληνικών Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδων, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή όχι στην έκθεση. Στον τομέα αυτό, οι εταιρικές διακρίσεις της Λέσβου κατέδειξαν την εξαιρετική ποιότητα του Λεσβιακού ελαιολάδου, δεδομένου ότι το νησί κατέκτησε συνολικά 5 βραβεία, αναλογικά τα περισσότερα από κάθε άλλο μέρος της Ελλάδας. Τα brand names των τυποποιητικών επιχειρήσεων της Λέσβου που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό και διακρίθηκαν, ήταν:
- 1. “OLVIA” του Μιχάλη Τζωρτζή: Χρυσό βραβείο (ισχυρό φρουτώδες).
- 2. “IRINI” του Νίκου Καλαμποκά: Χρυσό βραβείο (ισχυρό φρουτώδες).
- 3. “AEGEAN GOLD” της Ραφτέλλη Πρωτούλη & ΣΙΑ Ε.Ε: Χρυσό βραβείο (ισχυρό φρουτώδες).
- 4. “GERAS” της “Γλιγλής Γρηγόριος” Καλλιέργεια Ελιάς: Αργυρό βραβείο (ισχυρό φρουτώδες).
- 5. “MEROPI” της Μερόπης Ανδριάνη: Χάλκινο βραβείο (μεσαίο φρουτώδες).
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, το stand της Λέσβου επισκέφθηκε εκτός από το αθηναϊκό κοινό, σημαντικός αριθμός επαγγελματιών, οι οποίοι ήρθαν σε προσωπική επαφή τόσο με τους Λέσβιους τυποποιητές ελιών και ελαιολάδου, για έναρξη επιχειρηματικών συνεργασιών, όσο και με τους εκπροσώπους της Π.Β.Α. – Επιμελητηρίου Λέσβου για καταγραφή της ενδεχόμενης ζήτησης. Επιπλέον, στο ιδιαίτερο χώρο των συσκέψεων, πραγματοποιήθηκαν χρήσιμες επιχειρηματικές συναντήσεις με εκπροσώπους του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, του Ελληνοκαναδικού Επιμελητηρίου, του Ελληνοϊνδικού Επιμελητηρίου και του Ελληοφινλανδικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να «ανοίξουν» νέοι εμπορικοί δρόμοι για το λεσβιακό ελαιόλαδο.