Αγροτικά - Αλιεία

21/11/2011 - 14:52

Ημερίδα της Περιφέρειας για τις Τοπικές Ποικιλίες

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Agrisles» που υλοποιεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης για λογαριασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου, η ημερίδα με τίτλο «Οι τοπικές ποικιλίες της Λέσβου: Αποτελέσματα συλλογής και οι προοπτικές αξιοποίησης τους».

Η ημερίδα ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια των πιλοτικών δράσεων «Τοπικές ποικιλίες της Λέσβου» με τη συλλογή τοπικών ποικιλιών από το νησί της Λέσβου, αλλά και αυτής της δημιουργίας ενός αστικού λαχανόκηπου πριν από λίγο καιρό στην περιοχή του Κάστρου της Μυτιλήνης.

Η υλοποίηση όλων ετούτων των δράσεων, αποσκοπούν στη διαφύλαξη της αγροτικής βιοποικιλότητας, στη στήριξη της αειφόρου γεωργίας, των αγροτών των νησιών μας και της τοπικής οικονομίας παράλληλα με την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και της παράδοσης. Στην ημερίδα συμμετείχαν δεκάδες πολίτες που έδειξαν ενδιαφέρον, άνθρωποι του εμπορικού κόσμου και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στη διάρκεια της ημερίδας μίλησαν για θέματα σχετικά με το θέμα της, η Γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων Β. Αιγαίου και υπεύθυνη του προγράμματος Agrisles κ. Τσίγγου, η Καθηγήτρια Γενετικής Βελτίωσης κ. Μπεμπέλη, ο Γεωπόνος κ. Κουτής, ο Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ. Κίζος και ο Γεωπόνος κ. Θανόπουλος. Στην ημερίδα συμμετείχαν και επιστήμονες από το εξωτερικό που πραγματοποιούν αντίστοιχες δράσεις στη χώρα τους.

Την ημερίδα χαιρέτισε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Παναγιώτης Καπάρας, δηλώνοντας μετά το πέρας της:

«Είμαστε αισιόδοξοι πως θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με επιτυχία τα συμπεράσματα της Ημερίδας και να δώσουμε απτά παραδείγματα μιας αειφόρου γεωργίας, που θα στηρίζει τους αγρότες των νησιών μας και θα ενισχύει την τοπική οικονομία. Το πρόγραμμα Agrisles έχει ως στόχο την προώθηση της μη-τεχνολογικής καινοτομίας στον Τομέα της Γεωργίας στα νησιά της Μεσογείου. Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, οφείλουμε να έχουμε ως στρατηγικό μας στόχο την διεύρυνση μεθόδων και εργαλείων που βοηθάνε την ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας, ιδιαίτερα για τα νησιά μας που διαθέτουν πλούσια βιοποικιλότητα και ισχυρή παράδοση στο γεωργικό τομέα.».

Μοιράσου το άρθρο!