Αγροτικά - Αλιεία

21/03/2011 - 17:07

Καρχαρίας στην Πέτρα Λέσβου !!!

Από το "ΕΜΠΡΟΣ" / Π . Γιακουμή Ένα καρχαριοειδές πιάστηκε στα δίκτυα ενός ψαρά από την Πέτρα . Ο 52χρονος Ηλίας Φιλιανός δεν πίστευε στα μάτια του όταν είδε ένα «σαπουνά», ή «προσκυνητή» όπως είναι η λαϊκή ονομασία του, μπλεγμένο στα δίχτυα του, ενώ όπως λέει τρόμαξε αρχικά από τη δύναμη του ψαριού, που τραβούσε ολόκληρη τη βάρκα του!

«Δε μου είχε ξανασυμβεί όσα χρόνια είμαι στη θάλασσα. Ψαρεύω από μικρό παιδί, πάνω από 40 χρόνια. Έχω ακούσει από άλλους ψαράδες να πιάνουν τέτοια ψάρια, σε εμένα όμως δεν είχε τύχει ποτέ», λέει.

Στην Τσιχράντα Ο κ. Φιλιανός ψάρευε ανοιχτά του Σκαλοχωρίου, στην Τσιχράντα, όταν έπιασε τη μεγάλη ψαριά στα δίκτυα του. Το καΐκι του, μήκους επτά μέτρων, άρχισε να παρασύρεται από τη δύναμή του, σιγά-σιγά όμως κατάφερε να το βγάλει στη στεριά. Ο «σαπουνάς», που ήταν θηλυκός, έφτανε σε μήκος τα 3,75 μέτρα, είχε βάρος περίπου τα 300 κιλά, ενώ χρειάστηκε γερανός για να βγει στην προβλήτα της Πέτρας στην πλατεία του χωριού. Το ψάρι κόπηκε σε κομμάτια και έγινε ανάρπαστο στην αγορά της Πέτρας. «Να βγάλω τα σπασμένα από τα δίκτυα που μου κατέστρεψε», είπε χαριτολογώντας ο ψαράς.

Σύμφωνα με την ιχθυολόγο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Τμήματος Αλιείας της Περιφέρειας κ. Μαρία Σίνη, η επιστημονική του ονομασία είναι Cetorhinus maximus. Συναντάται σε βαθιά νερά, γι’ αυτό και έχουν βρεθεί κατά καιρούς «σαπουνάδες» κυρίως στην περιοχή του Πλωμαρίου, όπου τα βάθη είναι μεγαλύτερα. Η ιχθυολόγος κ. Σίνη τόνισε ότι ο «σαπουνάς» τρέφεται κυρίως με πλαγκτόν και μικρά ψάρια και είναι ένα από τα απειλούμενα είδη στον κόκκινο κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Μοιράσου το άρθρο!