Skip to main content
|

Με μειωμένη παραγωγή, καλή ποιότητα και πίεση των τιμών, ξεκίνησε η φετινή σοδειά ελαιολάδου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Άρχισε σε χαμηλούς ρυθμούς, σε Πελοπόννησο και Κρήτη, η συγκομιδή για την παραγωγή της νέας σοδειάς ελαιολάδου. Σίγουρα με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται να αυξηθούν οι ρυθμοί. Σε αρκετές όμως περιοχές της Ελλάδας δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η συγκομιδή, που αναμένεται να αρχίσει προς τα τέλη Νοεμβρίου έως αρχές Δεκεμβρίου. Από τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις το ύψος της φετινής εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου αναμένεται να είναι μικρότερο σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, καθώς σε Κρήτη και Λέσβο θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα υπάρξει μειωμένη παραγωγή, ενώ μικρή μείωση αναμένεται να έχουμε σε Πελοπόννησο και Κεντρική Ελλάδα. Η ποιότητα φέτος αναμένεται να είναι καλή. «Παρά τις αρχικές προβλέψεις ότι θα υπήρχαν πολλά προβλήματα εξαιτίας των προβλημάτων με την δακοκτονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες βοήθησαν στο να μην υπάρξουν τελικά πολλά προβλήματα. Βλέπετε οι υψηλές θερμοκρασίες στην αρχή του καλοκαιριού και οι κακοκαιρίες στις αρχές του φθινοπώρου δεν ευνόησαν την εξέλιξη του δάκου», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νικ. Μιχελάκης. Οι τιμές στην Πελοπόννησο για νέα σοδειάς ελαιόλαδα κυμαίνονται στα 2,10 – 2,20 ευρώ το κιλό. Πάντως ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας, Νικόλαος Σαρδέλης, προτρέπει τους παραγωγούς να μην βιαστούν να πουλήσουν. Η έλλειψη ρευστότητας θα είναι ο βασικός παράγοντας που θα επηρεάσει τις τιμές. Όσον αφορά την πρώτη δημοπρασία στη Νεάπολη Λακωνίας, που κάθε χρόνο αποτελεί βαρόμετρο για την εξέλιξη των τιμών, έκλεισε στα 2,429 ευρώ το κιλό. Το προϊόν είναι του Α.Σ. Αγίων Αποστόλων και πλειοδότης αναδείχθηκε η εξαγωγική εταιρεία Hellas Oil.

«Είναι ενθαρρυντικό ότι κάποιες πωλήσεις που έγιναν με δημοπρασίες στην Πελοπόννησο πέτυχαν τιμή 2,45 ευρώ το κιλό», επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης προσθέτοντας: «Οι τιμές που προσφέρονται στην Κρήτη, σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ, αφορούν κυρίως ελαιόλαδα παλαιάς εσοδείας και κυμαίνονται από 2 έως 2,20 ευρώ το κιλό. Όμως δεν είναι εύκολο να προβλεφτεί τι θα συμβεί στο μέλλον. Υπάρχουν κάποιοι δυσμενείς παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν την τιμή παραγωγού στην χώρα μας. Ό ένας είναι ότι στην Κρήτη φέτος η παραγωγή εκτιμάται ότι θα να είναι μειωμένη πάνω από 50% σε σχέση με πέρσι. Η φετινή σοδειά στο νησί πιστεύω ότι θα κυμανθεί στους 65.000 τόνους. Ανάλογη πιστεύω ότι θα είναι και η παραγωγή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το περίεργο είναι ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας εξακολουθεί να δίνει στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου προβλέψεις που κάνουν λόγο για πολύ υψηλές παραγωγές. Ειδικότερα φέτος το ΥπΑΑΤ προβλέπει παραγωγή στην χώρα μας ύψους 310.000 τόνων. Εγώ αμφιβάλλω αν υπάρξει η μισή από αυτή την παραγωγή. Αυτά τα στοιχεία διαμορφώνουν ένα αρνητικό κλίμα στην αγορά. Ο δεύτερος αρνητικός παράγοντας είναι η υψηλή παραγωγή που φέτος αναμένεται να έχει η Ισπανία, που υποστηρίζει ότι θα κυμανθεί στο 1,4 εκατ. τόνους. Αυτό αναμένεται επίσης να ασκήσει «πιέσεις» στις τιμές παραγωγού στη χώρα μας. Ο κυριότερος όμως παράγοντας που αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές παραγωγού στην Ελλάδα αναμένεται να είναι η οικονομική κρίση που φέρνει μειωμένη κατανάλωση, πτώση των τιμών με την προώθηση από τα εργοστάσια στην αγορά χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδα και κυρίως από την έλλειψη ρευστότητας. Θα ήθελα όμως εδώ να επισημάνω τον μεγάλο αγώνα που έδωσαν στην Ιταλία για την καθιέρωση του «Made in Italy», που συμβάλει στις υψηλότερες τιμές παραγωγού που συνήθως διαμορφώνονται στην Ιταλία. Να θυμίσουμε ότι πρώτοι οι Ιταλοί και χωρίς την έγκριση της Κομισιόν καθιέρωσαν στην συσκευασία το «Made in Italy». Στη συνέχεια η Κομισιόν αποδέχτηκε την εξέλιξη αυτή. Έτσι σήμερα όλες οι χώρες υποχρεώθηκαν να αναγράφουν την προέλευση του ελαιολάδου. Τώρα έρχονται πάλι οι Ιταλοί, με το νέο Νομοθετικό Διάταγμα 5464, που έθεσαν σε ισχύ από τον περασμένο Αύγουστο, απαιτώντας να αναγράφεται η ονομασία προέλευσης με μεγάλα και ευκρινή γράμματα στις συσκευασίες ελαιολάδου, κάτι που δεν ισχύει στην χώρα μας».

«Εμείς σαν Ένωση έχουμε αρχίσει να παραλαμβάνουμε και να συσκευάζουμε ελαιόλαδο νέας σοδειάς», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας, Νικόλαος Σαρδέλης. «Οι τιμές για τη νέα σοδειά δυστυχώς κυμαίνονται γύρω στα 2,20 – 2,10 ευρώ το κιλό. Θεωρώ ότι είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις περσινές. Πέρσι στην αρχή της συγκομιδής είχαμε τιμές που έφταναν και μέχρι 2,40 και 2,50 ευρώ το κιλό. Όμως σε χαμηλότερες τιμές ιδιώτες αγοράζουν από τα ελαιοτριβεία μικρές ποσότητες, που τις προωθούν προς την Ιταλία. Όταν φτάνει στην Ιταλία το ελληνικό ελαιόλαδο με τιμές γύρω στα 2,30 ευρώ τότε καταλαβαίνετε ότι τα περιθώρια είναι πολύ μικρά για την τιμή παραγωγού στην Ελλάδα. Υπάρχει μείωση της παραγωγής αλλά δεν θα είναι τόσο μεγάλη. Η χρονιά ποιοτικά είναι καλή. Τα πρώτα ελαιόλαδα που έχει αγοράσει η Ένωση ως προς την ποιοτική κατάταξη φαίνονται να είναι πολύ καλά ως προς την οξύτητα (πολύ χαμηλή κάτω από 3 γραμμές). Πάντως η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα ανέβει η τιμή του ελαιόλαδου. Εγώ προτείνω όποιος παραγωγός δεν έχει οικονομική ανάγκη να μην βιαστεί να πωλήσει το προϊόν του. Κάποιοι εκμεταλλεύονται τις οικονομικές ανάγκες των παραγωγών και προωθούν σε αυτές τις χαμηλές τιμές το ελαιόλαδο στην Ιταλία. Από την στιγμή που θα υπάρχει μεγάλη προσφορά προς πώληση από τον παραγωγό η ζήτηση δεν ανεβάζει τις τιμές. Η ΕΑΣ εξάγει ελαιόλαδο προς τις αγορές της ΕΕ, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας. Υπάρχει όμως μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Οι τράπεζες δεν φαίνεται ότι θέλουν να μας χρηματοδοτήσουν πράγμα που θα είναι αρνητικό και για την τιμή παραγωγού. Πιστεύουμε ότι όλες οι Ενώσεις καθώς και η ΠΑΣΕΓΕΣ πρέπει να ζητήσουν από το ΥπΑΑΤ και την ΑΤΕ, να κάνουν κάποια δανειακή παρέμβαση για να υπάρξει η απαραίτητη ρευστότητα ώστε να κινηθεί η αγορά».

«Μόλις άρχισε η συγκομιδή στη Λέσβο», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΕΑΣ Λέσβου κ. Στρατής Χατζηδημητρίου. «Δεν είναι η καλή χρονιά από άποψης ποσότητας και αναμένεται να έχουμε μείωση της παραγωγής. Αν και έχουμε δακοπροσβολή στο νησί, είναι ακόμη νωρίς να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι ο ελαιώνας έχει πληγεί από δάκο και αρκετές ελιές έχουν πέσει στο έδαφος. Αυτοί που ξεκίνησαν να ραβδίσουν ελιές είναι κάποιοι παραγωγοί βιολογικής καλλιέργειας. Οι αποδόσεις φαίνονται καλές για την εποχή, αλλά έχει πολύ καιρό να βρέξει και δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα. Οι οξύτητες επίσης φαίνεται να είναι καλές. Όμως ασφαλή εικόνα για την φετινή παραγωγή στη Λέσβο αναμένεται να έχουμε προς το τέλος του Νοεμβρίου. Μέχρι στιγμής βλέπουμε μια πτωτική τάση στις τιμές. Το βασικότερο πρόβλημα εκτιμώ ότι φέτος θα είναι η έλλειψη ρευστότητας. Πέρσι κάναμε περίπου 700 τόνους τυποποιημένο ελαιόλαδο, ποσότητα που είναι πολύ κάτω από τις δυνατότητες μας. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπήρχε κεφάλαιο κίνησης».

Σταύρος Παϊσιάδης/agrotypos

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις