Νέα πληγή στην κτηνοτροφία της Λέσβου
Έξι ύποπτες εστίες για καταρροϊκό πυρετό στη Λέσβο ερευνώνται αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Στρατή Αρώνη. Σύμφωνα με δηλώσεις του στην τοπική εφημερίδα του νησιού είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η κτηνοτροφία της Λέσβου πλήττεται από την ασθένεια και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στο εισόδημα των παραγωγών και στο ζωικό κεφάλαιο του νησιού.
Οι κτηνίατροι της Λέσβου λένε ότι η κλινική εξέταση των ζώων δείχνει ότι πρόκειται για νέα κρούσματα της νόσου, αλλά περιμένουν να γίνει επιβεβαίωση της εκτίμησης αυτής από τις εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιούνται. Εργαστηριακά διερευνάται αν πρόκειται για νέα κρούσματα της νόσου ή αν πρόκειται για αντισώματα στο αίμα των ζώων από την περσινή εμφάνιση της νόσου.
Από την Τουρκία
Οι κτηνίατροι πιστεύουν ότι η εξάπλωση της νόσου στη Λέσβο οφείλεται στη μικρή απόσταση που χωρίζει το νησί από τα τουρκικά παράλια. Χαρακτηριστικά, η κτηνίατρος Αναστασία Δαούση έχει δηλώσει στο παρελθόν πως «η Λέσβος πληρώνει τη γεωγραφική της θέση». Ο κ. Αρώνης μάς είπε πως και φέτος στα απέναντι τουρκικά παράλια ο καταρροϊκός πυρετός γνωρίζει πολύ μεγάλη έξαρση. Κι είναι σχεδόν βέβαιος ότι αυτός είναι ο λόγος που επανεμφανίστηκε η νόσος στο νησί.
Ας σημειωθεί ότι η επέκταση της νόσου τη φετινή χρονιά στις τουρκικές περιοχές του Αιγαίου είναι τόσο μεγάλη, που οι κτηνιατρικές αρχές αναγκάστηκαν να δηλώσουν την ύπαρξη της νόσου. Κάτι που δεν έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.
Πέρα από την εισαγωγή από την Τουρκία, είναι πάντως πολύ πιθανό τα νέα ύποπτα κρούσματα της νόσου να οφείλονται σε στελέχη του ιού που υπήρχαν στο νησί από τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Ξανά και ξανά…
Η επιζωοτία του καταρροϊκού πυρετού έπληξε τη Λέσβο τον Οκτώβριο του 2008 και από το Νοέμβριο του 2008 το νησί έχει μπει σε καραντίνα, από την οποία δεν έχει βγει μέχρι και σήμερα. Το καλοκαίρι τού 2009 η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας προσπαθούσε να βγάλει τη Λέσβο από την καραντίνα. Κάτι που δεν έγινε δεκτό από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου εμφανίστηκαν νέα κρούσματα της νόσου. Καθ’ όλο το φθινόπωρο του 2009 και τους πρώτους μήνες του χειμώνα, σφάζονταν συνεχώς πρόβατα.
Η μη εμφάνιση της νόσου κατά τη διάρκεια του φετινού Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου είχε γεμίσει με αισιοδοξία τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές, αλλά δυστυχώς οι ελπίδες διαψεύστηκαν.
Άλλωστε, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν συμβάλλουν στην εξάπλωση της νόσου, είτε αυτή προέρχεται από την Τουρκία είτε από στελέχη του ιού που υπήρχαν από τον περσινό χειμώνα στα πρόβατα της Λέσβου. Η υψηλή υγρασία, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη Λέσβο αυτή την περίοδο, ευνοούν την εξάπλωση της νόσου.
Τα προηγούμενα χρόνια η νόσος σταμάτησε να εξαπλώνεται όταν οι θερμοκρασίες στη Λέσβο έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα.
Η νόσος και οι αποζημιώσεις
Ο καταρροϊκός πυρετός ή νόσος της μπλε γλώσσας είναι ζωονόσος αποκλειστικά. Δηλαδή δεν έχει καμμία απολύτως επίπτωση στον άνθρωπο ακόμα κι όταν καταναλωθεί κρέας ζώου που πάσχει από την ασθένεια. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσής της είναι με μια συγκεκριμένη ποικιλία κουνουπιού που λειτουργεί ως ξενιστής. Για αυτό κι όταν εμφανιστεί η νόσος συνιστάται στους κτηνοτρόφους να ψεκάζουν τα ζώα τους με εντομοαπωθητικά, ενώ το ίδιο γίνεται στα λιμνάζοντα νερά που υπάρχουν στις γύρω περιοχές.
Όταν γίνει εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα σφαγής των άρρωστων ζώων. Τα ζώα μετά τη σφαγή θάβονται, ώστε να μη δοθούν για κατανάλωση.
Τα ζώα που σφάζονται, αποζημιώνονται με πιστώσεις που δίνονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ανώτερη δυνατή αποζημίωση - σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης - που δόθηκε στη δημοσιότητα, μπορεί να φθάσει στα 132 ευρώ ανά ζώο για τα πρόβατα που προέρχονται από πιστοποιημένες φυλές. Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει:
Για πρόβατα με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας οι αποζημιώσεις που θα δοθούν είναι οι εξής:
- Αρνιά έως τριών μηνών, μέχρι 55 ευρώ
- Αρνιά από τριών μηνών και μίας ημέρας έως έξι μηνών, μέχρι 80 ευρώ
- Πρόβατα από έξι μηνών και μίας ημέρας έως τριών ετών, μέχρι 165 ευρώ
- Πρόβατα από τριών ετών και μίας ημέρας έως πέντε ετών, μέχρι 132 ευρώ
- Πρόβατα άνω των πέντε ετών και μίας ημέρας, μέχρι 99 ευρώ
- Κριοί αναπαραγωγής ηλικίας έξι μηνών έως τριών ετών, μέχρι 250 ευρώ
- Κριοί αναπαραγωγής ηλικίας από τριών ετών και μίας ημέρας έως τεσσάρων ετών, μέχρι 200 ευρώ
- Κριοί αναπαραγωγής ηλικίας άνω των τεσσάρων ετών, μέχρι 150 ευρώ
Πρόβατα κοινών ή ημίαιμων φυλών:
- Αρνιά έως τριών μηνών, μέχρι 45 ευρώ
- Αρνιά από τριών μηνών και μίας ημέρας έως έξι μηνών, μέχρι 55 ευρώ
- Πρόβατα από έξι μηνών και μίας ημέρας έως τριών ετών, μέχρι 100 ευρώ
- Πρόβατα από τριών ετών και μίας ημέρας έως πέντε ετών, μέχρι 80 ευρώ
- Πρόβατα άνω των πέντε ετών και μίας ημέρας, μέχρι 60 ευρώ
- Κριοί αναπαραγωγής ηλικίας έξι μηνών έως τριών ετών, μέχρι 150 ευρώ
- Κριοί αναπαραγωγής ηλικίας από τριών ετών και μίας ημέρας έως τεσσάρων ετών, μέχρι 120 ευρώ
- Κριοί αναπαραγωγής ηλικίας άνω των τεσσάρων ετών, μέχρι 90 ευρώ
πηγή: agronews