Skip to main content
|

Οι παρεμβάσεις του Ηλία Πολυχνιάτη στο νομοσχέδιο που αφορά και το εργαστήριο ελαιολάδου στη Λέσβο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Τη Δευτέρα, 26-9-2011, λήγει η προθεσμία για συμμετοχή στη διαβούλευση που γίνεται για το νομοσχέδιο που αφορά στη λειτουργία του νέου οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Με το Ν/Σ αυτό ρυθμίζονται το πεδίο της εθνικής αγροτικής έρευνας (άρθρο 13) και τα ερευνητικά ινστιτούτα που θα την ασκούν (άρθρο 15). Επειδή στον τόπο μας υπάρχει το εργαστήριο ελαιολάδου (Κάτω Τρίτος), το θέμα μας ενδιαφέρει και γι' αυτό το λόγο ο Ηλίας Πολυχνιάτης Χημικός - Πρόεδρος του Π. Τ. Β. Αιγαίου της Ε.Ε.Χ.

καταθέτει τις απόψεις του στα επίμαχα άρθρα του Ν/Σ (άρθρα 13 και 15).

Το Νομοσχέδιο και τις παρεμβάσεις μπορείτε να δείτε στο :

http://www.opengov.gr/ypaat/?p=332

(Σημείωση  Lesvosnews:  δεν διαβάσαμε καμία παρέμβαση από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου ή τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Λέσβου ή το ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου .... σσσσ!!!!  θα τους ξυπνήσουμε!)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΤΟΥ κ. ΗΛΙΑ ΠΟΛΥΧΝΙΑΤΗ

ΆΡΘΡΟ 13

Το άρθρο 13 θεσπίζει συγκεκριμένες κατευθύνσεις – πλαίσιο για την Εθνική Αγροτική Έρευνα. Ειδικά για τον γεωργικό τομέα, ως κατεύθυνση της έρευνας, ενώ ορίζει με σαφήνεια την αναζήτηση και την πιλοτική παραγωγή φυτοπολλαπλασιαστικού υλικού δεν καταγράφει ενδιαφέρον για το ζητούμενο, που είναι τα προϊόντα της γεωργικής δραστηριότητας. Έτσι όμως μένουν ακάλυπτοι τομείς που χρήζουν ερευνητικής ενασχόλησης, όπως η αναζήτηση και η διερεύνηση μη γνωστών ιδιοτήτων ή μη επαρκώς γνωστών ιδιοτήτων των αγροτικών προϊόντων, κάποια εκ των οποίων είναι εθνικά προϊόντα αναγνωρισμένα ως Π.Ο.Π., όπως το ελαιόλαδο, με σκοπό την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων των προϊόντων αυτών, προς όφελος της εμπορίας τους και της ανταγωνιστικότητάς τους ή και της βελτίωσής τους. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση λειτουργώντας το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ίδρυσε, στα πλαίσια του επιδοτούμενου προγράμματος ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ το υπερσύγχρονο χημικό «Εργαστήριο Ελαιολάδου» στην Λέσβο, το οποίο εξόπλισε με αέριους χρωματογράφους , με HPLC, με φασματογράφο μάζας και γενικά υποδομές αξίας ~ 600.000 € που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της πιστοποίησης κατά το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα ποιότητας ISO/IEC 17025. Ένα τέτοιο, τυπικά χημικό εργαστήριο υψηλών δυνατοτήτων, πρέπει να αποσβέσει το κόστος του παρέχοντας εφόδια γνώσης σε αγρότες και σε επιχειρήσεις του τομέα. Η έρευνα αυτή, θα συνεισφέρει στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και στην ασφάλεια του καταναλωτή, οπότε έχει χαρακτήρα «εφαρμοσμένης έρευνας» Προτείνεται, επομένως, να προστεθεί στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 νέο εδάφιο, ως εξής: 2.γ) Προγράμματα αναζήτησης και διερεύνησης των συστατικών και των ιδιοτήτων των Π.Ο.Π. και ενδεχομένως άλλων αγροτικών προϊόντων με σκοπό τον εντοπισμό, την ανάδειξη αυτών και την βελτίωση των προϊόντων, καθώς και προγράμματα που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της συσκευασίας των αγροτικών προϊόντων και της συντήρησής τους, σε συνάρτηση με τη διατήρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους και την ασφάλειά τους για τον καταναλωτή. Άλλωστε ο νέος οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ υπάγεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Περί των τελευταίων δε (τροφίμων) ο λόγος του σχολίου.

σύνδεσμος : http://www.opengov.gr/ypaat/?p=319

ΑΡΘΡΟ 15Όπως ανέφερα σε αντίστοιχο σχόλιο για το άρθρο 13, στη Λέσβο έχει ιδρυθεί, στα πλαίσια του προγράμματος ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ από το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., υπερσύγχρονο χημικό «Εργαστήριο Ελαιολάδου», εξοπλισμένο με αέριους χρωματογράφους , με HPLC, με φασματογράφο μάζας και γενικά υποδομές αξίας ~ 600.000 € που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της πιστοποίησης κατά το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα ποιότητας ISO/IEC 17025 και καλύπτουν τις ανάγκες χημικής ανάλυσης του ελαιολάδου που είναι θεσπισμένοι από τον Καν (ΕΟΚ) 2568/91. Το εργαστήριο αυτό ιδρύθηκε σε κτήριο με αγρόκτημα όπου λειτουργούσε από δεκαετίες Σταθμός Γεωργικής Έρευνας. Το νεοϊδρυθέν εργαστήριο είναι άρτιο σε εξοπλισμό, αλλά δεν έχει ακόμη λειτουργήσει ελλείψει προσωπικού. Η Λέσβος, ως κατά κανόνα ελαιοπαραγωγός περιοχή, αλλά και η Χίος και η Σάμος, έχουν ανάγκη από τη λειτουργία του. Η ίδιες υποδομές μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος των αναλύσεων του τομέα του οίνου και της μαστίχας, για τους οποίους υφίσταται γνωστό ενδιαφέρον από τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και ειδικά από τη Χίο για τη μαστίχα. Επειδή τέτοιες υποδομές δεν επιτρέπεται να τελούν σε αδράνεια, ενώ υφίστανται ανάγκες για τη λειτουργία τους και με το σκεπτικό της επέκτασης του ερευνητικού πλαισίου, προτείνεται : Το εργαστήριο ελαιολάδου που βρίσκεται στο Κάτω Τρίτος της Λέσβου να μετονομαστεί σε Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας Νησιωτικού Χώρου, με εξειδίκευση σε πρώτο βαθμό το ελαιόλαδο και σε δεύτερο τον οίνο και τη μαστίχα, για την κάλυψη των σχετικών με αυτά τα αντικείμενα ερευνητικών αναγκών της νησιωτικής περιφέρειας, αλλά και όλης της χώρας, σε συνεργασία με άλλα ινστιτούτα ή αυτόνομα. Σε κάθε περίπτωση, επειδή ο εξοπλισμός του τύπου του Εργαστηρίου Ελαιολάδου της Λέσβου δεν επιτρέπεται να μεταφερθεί , λόγω του κόστους της αποκαθήλωσης και της επανεγκατάστασης, αλλά και των κινδύνων που θα διατρέξουν τα όργανα κατά την μεταφορά, ούτε οι υποδομές πρέπει να εγκαταλειφθούν, το εργαστήριο αυτό πρέπει να λειτουργήσει στη Λέσβο, είτε υπαγόμενο στο ΥΠ.Α.Α.Τ., είτε σε άλλο φορέα, αναδεικνυόμενο σε σημαντικό αναπτυξιακό φορέα της νησιωτικής μας περιφέρειας.

σύνδεσμος:  http://www.opengov.gr/ypaat/?p=317

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία