Αγροτικά - Αλιεία

15/11/2011 - 10:12

Οικονομική αφαίμαξη αγροτών Λέσβου εν αγνοία τους... !!!

Όσοι αγρότες επισκέφτηκαν την Αγροτική Τράπεζα  τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Εισέπραξαν το ποσό της Ενιαίας Ενίσχυσης (το 50%)  και πλήρωσαν ΧΩΡΙΣ να  θέλουν ή να έχουν υπογράψει  μεγάλα ποσά υπέρ ΕΛΓΑ.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Από το 2011 άλλαξε ο τρόπος ασφάλισης  φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.  Οι  παραγωγοί που υποβάλλουν Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης  υποχρεώθηκαν να ασφαλίζουν το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ. Μέχρι το 2010 η συμμετοχή των αγροτών στον ΕΛΓΑ ήταν μόνο από την πώληση των αγροτικών προϊόντων. Με τον τρόπο αυτό ο ΕΛΓΑ φιλοδοξεί να κλείσει τις μαύρες τρύπες και τεράστια ελλείμματα. Το θέμα που πρόεκυψε ήταν αν η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ θα ήταν υποχρεωτική ή όχι. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού ότι θα είναι προαιρετική … τελικά έγινα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ με ύπουλο τρόπο!

Προσέξτε και θαυμάστε το «ελληνικό δαιμόνιο».

Το καλοκαίρι που οι παραγωγοί υπέβαλαν τις αιτήσεις  στην ΕΑΣ Λέσβου  οι περισσότεροι συνεταιρισμοί έλεγαν στους παραγωγούς να μην υπογράψουν το έντυπο του ΕΛΓΑ. Με βάση αυτό το έντυπο  ο  ΕΛΓΑ θα εισέπραττε τα ασφάλιστρα από την επιδότηση των παραγωγών ή από το τραπεζικό τους βιβλιάριο. Θα έκαναν δηλαδή εκχώρηση  μέρος της επιδότησης  στον ΕΛΓΑ ή πάγια εντολή για εξόφληση από τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Η ΕΑΣ Λέσβου στη συνέχεια προχώρησε στην εισαγωγή το αιτήσεων στη βάση του ΟΠΕΚΕΠΕ.  Το πεδίο της εκχώρησης  της επιδότησης  για την πληρωμή ασφαλίστρων στον ΕΛΓΑ ήταν προεπιλεγμένο! Έτσι η  ΕΑΣ Λέσβου το άφησε ως έχει ….χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του παραγωγού.  Και εδώ ξεκινάει η παράνοια….

Σε επικοινωνία που είχε το Lesvosnews.net  με τα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ ενημερώθηκε ότι ο ΕΛΓΑ παρακράτησε την επιδότηση επειδή οι παραγωγοί της Λέσβου είχαν υπογράψει…!!! Ο αρμόδιος

υπάλληλος του ΕΛΓΑ «έπεσε από τα σύννεφα» όταν έμαθε ότι οι παραγωγοί δεν έχουν υπογράψει και υποσχέθηκε ότι θα ενημερώσει τη  Διοίκηση ώστε να επιστραφούν οι εισφορές.  Διότι όπως και να το κάνουμε είναι παράνομο να βάζει κάποιος χέρι στα χρήματά σου χωρίς να έχεις υπογράψει!!!

Σε επικοινωνία που είχε το Lesvosnews.net με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώθηκε ότι η συμπλήρωση των αιτήσεων έγινε με ευθύνη της ΕΑΣ Λέσβου και υπήρχε δυνατότητα να αλλάξει η προεπιλογή εκχώρησης  της επιδότησης για την πληρωμή των ασφαλίστρων ΕΛΓΑ . Σ αυτή την περίπτωση ήταν αναγκαστική η επιλογή είσπραξης των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ δια μέσου Δ.Ο.Υ.

Η ουσία όμως είναι άλλου… το χαράτσι του ΕΛΓΑ έχει γίνει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ για όλους. Οπότε κι αν ακόμη επιστραφούν τα χρήματα στους παραγωγούς  θα κληθούν να τα πληρώσουν ως βεβαιωμένο χρέος στην  Δ.Ο.Υ.

Για  άλλη μια φορά ΕΑΣ Λέσβου , ΟΠΕΚΕΠΕ , ΕΛΓΑ  εμπαίζουν τους παραγωγούς  γιατί τελικά κανείς δεν κάνει σωστά τη δουλειά του.

Κι αν κάποιοι νομίζουν ότι τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ που πλήρωσαν  εν αγνοία τους οι Λέσβιοι παραγωγοί  είναι ασήμαντο ποσό   μάθετε ότι ξεπερνάει το 1.500.000 ευρώ!! !

Μοιράσου το άρθρο!