Αγροτικά - Αλιεία

13/10/2011 - 08:36

Όλη η αλήθεια για τις πληρωμές της Βιολογικής Γεωργίας στη Λέσβο - (ΟΧΙ στην πολιτική εκμετάλλευση)

Στη Λέσβο, όπως και στην Ελλάδα γενικότερα , έχουμε μάθει να ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους. Είναι ο εύκολος δρόμος!

Το τελευταίο καιρό γίνεται μια προσπάθεια να χρεωθούν τα προβλήματα πληρωμών Βιολογικής Γεωργίας στη Λέσβο στον πρώην Νομάρχη Λέσβου  κ. Παύλο Βογιατζή. 

Σε δηλώσεις του ο  Αντιπεριφερειάρχης κ.  Γιώργος Φλώρος υποστηρίζει ότι παρέλαβε μια κατάσταση από την προηγούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που δεν ήταν καθόλου καλή και οι διαδικασίες πληρωμών είχαν καθυστερήσει. Και  αφήνει να εννοηθεί ότι από τότε που ανέλαβε τα ηνία οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης εργάζονται σκληρά για να τρέξουν οι πληρωμές.  (Και το ερώτημα που αυτόματα προκύπτει - με ολίγον αφέλεια - είναι: οι υπάλληλοι επί Νομαρχίας Βογιατζή δεν δούλευαν;)

Ενδεχομένως ο κ. Φλώρος να μην είναι τόσο καλά ενημερωμένος.

Δεν θα αναφερθούμε σε παλαιότερα προβλήματα πληρωμών της Βιολογικής  Γεωργίας  αλλά θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί έχουν τόσο μεγάλη  καθυστέρηση οι πληρωμές  για το έτος εφαρμογής 2010.  Κάτι που δεν αναφέρει ούτε ο κ. Φλώρος ούτε  μερίδα δημοσιευμάτων του  τοπικού τύπου.

Οι Βιοκαλλιεργητές στο πρώτο τρίμηνο του έτους ( από Ιανουάριο ως Μάρτιο) υποβάλλουν αίτηση πληρωμής για το προηγούμενο έτος εφαρμογής. Έτσι στις αρχές του 2011 υποβλήθηκαν στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης  αιτήσεις  πληρωμής για το έτος εφαρμογής 2010.  Αν οι πληρωμές ήταν ομαλές οι Βιοκαλλιεργητές θα είχαν πληρωθεί μέχρι τέλος Ιουνίου του 2011  για το έτος εφαρμογής 2010.

Όμως το 2009 πραγματοποιήθηκε  ψηφιοποίηση (σχεδιασμός εκ νέου) των αγροτεμαχίων. Αυτό ήταν εντολή της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και όχι του Παύλου Βογιατζή...!!!  Η ψηφιοποίηση είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν ΟΛΟΙ οι χαρτογραφικοί κωδικοί των αγροτεμαχίων και σε αρκετά  από αυτά να υπάρξει μείωση της έκτασης.  

ΠΡΟΣΕΞΤΕ τώρα τη λεπτομέρεια:  

Το Υπουργείο και  ο ΟΠΕΚΕΠΕ (ο φορέας που πληρώνει τις επιδοτήσεις) ουσιαστικά "αναγνώρισαν" τα προβλήματα που δημιουργεί η ψηφιοποίηση(που έγινε το 2009) , το 2010!!!!  Το καλοκαίρι του 2010 άρχισαν να φθάνουν έγγραφα  στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης για να τροποποιηθούν οι συμβάσεις Βιοκαλλιεργητών !!!  Μιλάμε για πάνω από 2.000 συμβάσεις!!! Η διαδικασία αυτή (που αφορούσε τις πληρωμές του 2009) σήμαινε έναν απίστευτο όγκο δουλειάς που ήταν αδύνατο να ολοκληρωθεί  τόσο γρήγορα από το υπάρχον προσωπικό της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην ουσία γινόταν εκ νέου ένταξη του Βιοκαλλιεργητή.  Μέχρι Σεπτέμβριο 2010 οι Σύμβουλοι Γεωπόνοι υπέβαλαν στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης τροποποιήσεις που αφορούσαν όπως γράψαμε το έτος 2009 . Κάθε τροποποίηση απαιτούσε έλεγχο διοικητικό , εισαγωγή στη βάση δεδομένων και μετά έλεγχο της αίτησης πληρωμής για το 2009.

Ο πρώην Νομάρχης Παύλος Βογιατζής  έκανε τα πάντα για να ενισχύσει τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης. Και μπόρεσε να βάλει σε καλό δρόμο  και τις τροποποιήσεις και τις πληρωμές .

Αυτή η διαδικασία τροποποίησης συμβάσεων λόγω ψηφιοποίησης  2009 (που έγινε το καλοκαίρι του 2010 με οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ ) είναι η κύρια αιτία που καθυστερούν οι πληρωμές  της Βιολογικής Γεωργίας για το έτος εφαρμογής 2010.

Οι ευθύνες  σε μεγάλο ποσοστό ανήκουν στο λανθασμένο σχεδιασμό  Υπουργείου -  ΟΠΕΚΕΠΕ και λιγότερο στα  αναδρομικά προβλήματα που έχει η Βιολογική Γεωργία στη Λέσβο από τα προηγούμενα χρόνια.

Σας παρουσιάζουμε  ενδεικτικά ένα  έγγραφο του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  με ημερομηνία 30-7-2010 που μιλάει για τις τροποποιήσεις του 2009!!!!

Μοιράσου το άρθρο!