Αγροτικά - Αλιεία

08/07/2011 - 12:47

Στημένο παιχνίδι στο μητρώο αιγοπροβάτων στη Λέσβο

«Πανωγραψίματα» που ζημιώνουν περισσότερο τους ενεργούς κτηνοτρόφους εντοπίζουν οι έλεγχοι σε διάφορους νομούς. Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, το τελευταίο «κρούσμα» εμφανίστηκε στη Λέσβο, όπου η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί ελέγχους πριν θεωρήσει τα μητρώα αιγοπροβάτων των κτηνοτρόφων του νησιού.

Ζητάει, για παράδειγμα, τα τιμολόγια για το γάλα που παρέδωσαν στα τυροκομεία οι κτηνοτρόφοι ή τα τιμολόγια για τα αρνιά που πούλησαν, ώστε να διαπιστώσει αν τα όσα δηλώνονται στα μητρώα αιγοπροβάτων είναι πραγματικά ή όχι. Σε επιτόπιους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ζώα χωρίς ενώτια, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι τα ζώα που εμφανίζονται σε μία μονάδα μπορεί την επόμενη ημέρα να «μετακομίσουν» σε άλλη.

Αντίστοιχα «κωλύματα» στη δικαιολόγηση του αριθμού ζώων των κοπαδιών τους αντιμετωπίζουν και κτηνοτρόφοι σε άλλες περιοχές, όπως στην Κρήτη, όπου η υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2010 καθυστέρησε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Πολλοί κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τον αριθμό των ζώων που δήλωσαν, κόπηκαν από την εξισωτική και ανάλογες κυρώσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν με την ενιαία ενίσχυση του 2011.

Αρκετές φαίνεται ότι είναι οι περιπτώσεις των «κτηνοτρόφων» που κληρονόμησαν δικαιώματα αιγοπροβάτων από τους συγγενείς τους και συνεχίζουν να δηλώνουν ότι εκτρέφουν τα ζώα αυτά αν και τα έχουν πουλήσει!

Συγκρουόμενα συμφέροντα

Η εγγραφή στα μητρώα αιγοπροβάτων είναι απαραίτητο στοιχείο για την υποβολή αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με βάση τις αιτήσεις αυτές οι κτηνοτρόφοι παίρνουν το «τσεκ», την πρόσθετη ενίσχυση για αιγοπρόβειο κρέας και την εξισωτική αποζημίωση. Ποσά που, αν αθροιστούν, δίνουν μια σημαντική βοήθεια στους πραγματικούς κτηνοτρόφους.

Όταν πρόκειται για πλασματικούς κτηνοτρόφους, οι επιδοτήσεις αυτές ουσιαστικά αφαιρούνται από τους πραγματικούς.

πηγη: agronews.gr

Μοιράσου το άρθρο!