Skip to main content
|

Τελικά η σαλιγκαροτροφία δεν είναι χρυσός...

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Και στη Λέσβο όπως και σε άλλες περιοχές έχει καλλιεργηθεί από εταιρείες ένα ευνοϊκό κλίμα για την επένδυση στη σαλιγκαροτροοφία. Πολλοί αγρότες σκέφτονται να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Διάφοροι εκπρόσωποι εταιρειών προβάλλουν τη σαλιγκαροτροφία ως μια σίγουρη επένδυση.  Δεν είναι όμως  έτσι...

Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο από τον agrotypo:

Η έντονη φημολογία των τελευταίων ετών για το θέμα της σαλιγκαροτροφίας και  στο κατά πόσο αυτή μπορεί να αποτελεί μια κερδοφόρα ενασχόληση, κινητοποίησε τους γεωπόνους που στην διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), μάλλον «έκοψαν τα φτερά» πολλών που οραματίζοντο εύκολα και άφθονα κέρδη από την εκτροφή σαλιγκαριών.

Βέβαια οι προσδοκίες αυτές, όπως φαίνεται, «καλλιεργούνται» εντέχνως από εταιρείες, που παρέχουν σχετική τεχνογνωσία και εξοπλισμό, όμως, στην ημερίδα που διοργάνωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ), σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, επισημάνθηκε πως η εκτροφή σαλιγκαριών - ειδικά στην Κρήτη, όπου επικρατεί ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες - σίγουρα δεν είναι μια «εύκολη» ενασχόληση και πρωτίστως ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για οικονομική καταστροφή όσων προχωρήσουν στις συγκεκριμένες επενδύσεις που απαιτούνται.«Ο κόσμος νομίζει πως θα είναι κάτι εύκολο και πολύ προσοδοφόρο», είπε ο γεωπόνος του ΕΛΓΑ και πρώην σαλιγκαροτρόφος - εξαγωγέας κ. Γιάννης Βλαχάκης, επισημαίνοντας ότι «τα σαλιγκάρια είναι ζώα. Και όπως όλα τα ζώα έχουν μεγάλες δυσκολίες στην εκτροφή τους και στην επιβίωσή τους». Το κόστος της εκτροφής είναι υψηλότερο απ'οτι υπολογίζουν πολλοί, καθώς μόνο για την δημιουργία ενός εκτροφείου σαλιγκαριών απαιτούνται από 7.000 έως 10.000 ευρώ ανά στρέμμα. Επίσης η εμπορία δεν μπορεί να υποσχεθεί μεγάλο εισόδημα ενώ στην διάρκεια της εκδήλωσης στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο του ΜΑΙΧ, τόσο ο κ. Βλαχάκης, όσο και ο διευθυντής του μουσείου Φυσικής ιστορίας Κρήτης κ. Μ. Μυλωνάς, αλλά και ο σαλιγκαροτρόφος - εξαγωγέας κ. Β. Ναβροζίδης, συνέστησαν στους ενδιαφερομένους να είναι αρκετά επιφυλακτικοί στην ιδέα της εκτροφής σαλιγκαριών ως επένδυση και σε κάθε περίπτωση, εάν αποφασίσουν να ασχοληθούν, να ξεκινήσουν με την δημιουργία ενός μικρού εκτροφείου έτσι ώστε να δουν εάν τους αποδώσει τα αναμενόμενα και σε αντίθετη περίπτωση η οικονομική τους ζημιά να είναι μικρή.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία