Ημερίδα για την Επιχειρηματικότητα και Βραβεύσεις μαθητών στο επιμελητήριο
«Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία και Νέες Τεχνολογίες» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Λέσβου την Παρασκευή 8 Ιουνίου το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΕΛΛΗΣ».
Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης το Επιμελητήριο βράβευσε, το 3Ο Λύκειο Μυτιλήνης, που είχε διακριθεί κατά το προηγούμενο διάστημα σε Νορβηγία και Μόσχα για τη κατασκευή δορυφόρου στον Διαγωνισμό Cansat του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ E.S.A. και το ΕΠΑΛ Καλλονής, για τη διάκρισή του στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρείν», όπου συμμετείχε με την εικονική επιχείρηση «KalloniAgroCom». Παρόντες εκτός από μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, ήταν επιχειρηματίες, εκπαιδευτικοί καθώς και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου κ. Β. Κοντάρας.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Θ. Καλογρίδης στον χαιρετισμό του επισήμανε την σοβαρή παράδοση επιτυχιών και διακρίσεων που έχουμε ως νησί στα σχολεία μας, τονίζοντας πως αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο, αλλά αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς μαθητών και καθηγητών που δίνει ικανοποίηση όχι μόνο τη μαθητική κοινότητα αλλά και την επιχειρηματική τάξη. Ο κ. Καλογρίδης εξέφρασε για άλλη μια φορά τη βούληση της νέας διοίκησης να συνδέσει την επιχειρηματικότητα με την εκπαίδευση, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ζητούμενο για τις τοπικές μας επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα διαπίστωσε πως η συγκυρία της εκλογικής περιόδου και της διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού αγώνα της Εθνικής μας ομάδας, απέτρεψαν την αθρόα προσέλευση των επιχειρηματιών σε αυτή τη τόσο σημαντική ημερίδα.
Πρώτος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Σ. Αρσένης από τη Διεύθυνση της Συναλλακτικής Τραπεζικής Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος παρουσίασε τις υπηρεσίες i-bank και τον διαγωνισμό i-bank «Καινοτομία και Τεχνολογία», ενώ εκτός από τα προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιούνται αυτό το διάστημα, παρουσίασε και τις τρεις θεματικές του καινούργιου διαγωνισμού, που είναι Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα, Περιβάλλον και Τεχνολογία και Πολιτισμός και Τεχνολογία, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 10η Οκτωβρίου 2012.
Στη συνέχεια κ. Φ. Ντότσικας, στέλεχος της Διεύθυνσης Πιστοδοτήσεων ΜμΕ της Εθνικής Τράπεζας, παρουσίασε το πρόγραμμα χρηματοδότησης Jeremie, που ουσιαστικά είναι συγχρηματοδοτούμενα χαμηλότοκα δάνεια για την υλοποίηση επενδύσεων. Υπάρχουν δυο προϊόντα, το πρώτο αφορά σε νεοσύστατες, νέες και υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες χρηματοδοτούνται για πάγια και κεφάλαια κίνησης και λήγει 31 Οκτωβρίου του 2012 ή μέχρι εξαντλήσεως των κονδυλίων. Το δεύτερο πρόγραμμα, αφορά στη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών του κλάδου πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών γενικότερα, καθώς και επιχειρήσεων που θέλουν να επενδύσουν σε αυτά τα δυο αντικείμενα, και λήγει το 2013. Και στα δυο προγράμματα εξαιρείται ο αγροτικός τομέας.
Ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Θ. Πετμεζά, Γενικού Διευθυντή της CosmoOne για τις υπηρεσίες «Ηλεκτρονικού Εμπορίου για επιχειρήσεις», ο οποίος ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες.
Την ημερίδα έκλεισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γ. Σπιλάνης, ο οποίος παρουσίασε τις καινοτόμες πρακτικές που έχει εφαρμόσει το Πανεπιστήμιο μέσα από διάφορα προγράμματα καινοτομίας όπως το BIOBUS, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πρωτοπόρο σχεδιασμό ανάπτυξης καινοτόμων διατροφικών προϊόντων με τη στρατηγική «Από το χωράφι, στο ράφι», που υλοποιεί σταδιακά το Τμήμα Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου στη Λήμνο.
Να σημειώσουμε τέλος, πως χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η εταιρεία cosmoONE, ενώ το Επιμελητήριο θα επαναλάβει και στο μέλλον ανάλογες διοργανώσεις ημερίδων, που θα εστιάζουν στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.