Ανακοινώσεις Φορέων

31/01/2012 - 14:36

To ΠΕΚ για τις περικοπές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

yle="text-align:justify;">Σε Δελτίο Τύπου που είχαμε δημοσιοποιήσει στις 2/2/2012 σχετικά με τις περικοπές στις πιστώσεις Πανεπιστημίου Αιγαίου, τονίζαμε για άλλη μια φορά ό,τι οι περικοπές στη Παιδεία είναι μέρος της γενικότερης επίθεσης των κομμάτων της πλουτοκρατίας, στα πλαίσια της εξειδίκευσης των οδηγιών και των κατευθύνσεων της Ε.Ε. που συναποφασίστηκαν στο ευρωκοινοβούλιο, στις επιτροπές και στις συνόδους.
Είναι συστατικό της πολιτικής των Κομμάτων της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, η περικοπή και η παραπέρα απαξίωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και το άνοιγμα του δρόμου για την πλήρη παράδοση της παιδείας στην επιχειρηματική εκμετάλλευση και η μετατροπή της μόρφωσης από κοινωνικό δικαίωμα σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα
Μια τέτοια πολιτική εφαρμόζεται και έχουν αναλάβει την διαχείριση της πρυτανικές αρχές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, από γεγονότα και πρακτικές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ή και από επαφές της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου με εργαζόμενους και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που χρησιμοποιούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα, είτε στο διδακτικό προσωπικό, είτε στο προσωπικό Γραμματειακής και Τεχνικής υποστήριξης, αλλά και στο βοηθητικό προσωπικό, που έχει σχέση με την καθαριότητα και υγιεινή και φύλαξη των χιλιάδων μελών και εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων να είναι σήμερα άνεργοι, ή σε μεγαλύτερη ομηρία και κατά συνέπεια τμήματα, ειδικότητες του Πανεπιστημίου να υπολειτουργούν, ή να είναι υπό διάλυση, ή σε συγχώνευση με άλλα τμήματα και ουσιαστικά να γίνεται υποβάθμιση των σπουδών και των γνώσεων που παρέχονται στους φοιτητές.
Επειδή η υπόθεση της παιδείας δεν είναι υπόθεση κάποιων ειδικών αλλά πρέπει να είναι υπόθεση και στο κέντρο της προσοχής των εργαζομένων και των εργατικών συνδικάτων
Πιστεύουμε ότι το Πανεπιστήμιό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι κλειστό και απομονωμένο από την κοινωνία και συγκεκριμένα για το πανεπιστήμιο Αιγαίου την κοινωνία του νησιών και όχι οι όποιες επαφές να είναι σε επίπεδο ευρωπαϊκών, ή κυβερνητικών προγραμμάτων μεταξύ φορέων των Νησιών, που πολλές φορές εμπεριέχουν η έχουν στόχο την εφαρμογή και καθιέρωση ελαστικών μορφών απασχόλησης, κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων.
Τα σωματεία των εργαζομένων (επιστημόνων, διοικητικών και βοηθητικών υπηρεσιών) στο πανεπιστήμιο Αιγαίου χρειάζεται να ενώσουν τη φωνή τους με τα εργατικά συνδικάτα των Νησιών, ενάντια στο σύνολο της πολιτικής που επιτίθεται στα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, με τις ιδιαίτερες πτυχές σε κάθε κλάδο και ειδικότητα εργαζομένων.
Καλούμε τους εργαζόμενους του νόμου μας ,μαζί με τους διδάσκοντες τους διοικητικούς τους τεχνικούς προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας του Π. Αιγαίου να παλέψουν για:
-Δημόσια, Ενιαία, Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση.
-Κατάργηση της κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Παιδείας.
-Απαιτούμε από το υπουργείο να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε να μην υπάρξει καμιά περικοπή διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
-Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποία σχέση εργασίας και από οποία θέση και ειδικότητα εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο πριν τις περικοπές
.
-Να επανδρώσει όλες τις θέσεις διδασκόντων και γραμματειακής υποστήριξης, καθώς και βοηθητικού προσωπικού με μόνιμους υπαλλήλους.
-Καλούμαι τους συλλόγους του πανεπιστημίου αιγαίου σαν πρώτη απάντηση να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία που καλούν τα ταξικά εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και συνδικάτα στις 9 φλεβαρη μαζί με το ΠΑΜΕ και να γυρίσουν την πλάτη στις ηγεσίες των ομοσπονδιών που είναι μέρος του προβλήματος και δεν έχουν καμία σχέση με τους καημούς και τις αγωνίες της εργατικής λαϊκής οικογένειας

Μοιράσου το άρθρο!