Ψήφισμα Συγκλήτου Πανεπιστημίου Αιγαίου για την κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά
Ψήφισμα Συγκλήτου Πανεπιστημίου Αιγαίου
(Συνεδρία 23ης Φεβρουαρίου 2012)
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ
ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
H Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην σημερινή της συνεδρίαση ασχολήθηκε με ιδιαίτερη ανησυχία της για τις επίμονες πληροφορίες που προέρχονται από τους τοπικούς φορείς των νησιών και τα ΜΜΕ σχετικά με την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία εφόσον υλοποιηθεί θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και γενικότερα στην οικονομία των νησιών του Αιγαίου.
Η ρύθμιση αυτή είναι αντίθεση με το Ελληνικό Σύνταγμα που ρητά προβλέπει ειδικό καθεστώς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νησιωτικότητας ενώ ταυτόχρονα παραβιάζει τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες στις οποίες υπάρχει πρόβλεψη για την ύπαρξη ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης για τις νησιωτικές περιοχές όπως ισχύει και σε άλλες νησιωτικές περιοχές της ΕΕ. Ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν για όλες τις νησιωτικές περιοχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης όπως για παράδειγμα οι Αζόρες της Πορτογαλίας, τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, τα νησιά Shetland και Orkney του Ηνωμένου Βασιλείου και τα Αιόλια νησιά της Ιταλίας. Ακόμα και οι υπερπόντιες κτίσεις της Γαλλίας στον Ειρηνικό επωφελούνται από το ειδικό φορολογικό και δασμολογικό καθεστώς το οποίο εξασφαλίζει την επιβίωσή των τοπικών οικονομιών.
Η προωθούμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, θα αυξήσει υπέρμετρα το μεταφορικό κόστος αλλά και το κόστος διαβίωσης στα νησιά ιδιαίτερα για τους φοιτητές και τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας δημιουργώντας πρόσθετα εμπόδια στην ελκυστικότητα των σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Αρχιπελάγους.
Επιπλέον το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρατηρεί ραγδαία υποβάθμιση των θαλάσσιων μεταφορών ειδικά σε μεγάλα νησιά όπου το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει έδρα όπως Σάμο και Λήμνο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη σύνδεση των νησιών αυτών με την ηπειρωτική χώρα.
Οι παραπάνω εξελίξεις είναι ιδιαίτερα αρνητικές και πλήττουν καίρια την ελκυστικότητα τόσο του Πανεπιστημίου Αιγαίου όσο και των νησιών γενικότερα και δημιουργούν ορατό κίνδυνο για τη συρρίκνωση των λειτουργιών και των δραστηριοτήτων τους. αφού θα επιτείνουν και θα διευρύνουν το κόστος ζωής και το κόστος λειτουργίας και παραγωγής κάθε οικονομικής δραστηριότητας οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση, Μια τέτοια απόφαση θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και την συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου των νησιωτών και την βαθμιαία κατάρρευση των τοπικών κοινωνιών, ενώ δεν θα παράσχουν κανένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα καλύψει γενικές ανάγκες της χώρας
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρακολουθεί με ιδιαίτερη αγωνία της τις εξελίξεις αυτές και θέτει στην υπηρεσία της Κυβέρνησης και των τοπικών φορέων την τεχνογνωσία που έχει συσσωρευτεί στο Πανεπιστήμιο μας και στις ερευνητικές του ομάδες για την εκπόνηση ειδικής στρατηγικής για τον νησιωτικό χώρο που θα επιτρέψει όχι μόνο την αντιστροφή αυτής της καταδικαστικής πορείας αλλά και την συμβολή του Αρχιπελάγους στην ανόρθωση της χώρας.
Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, η αξιοποίηση της γνώσης που έχει δημιουργηθεί στα ελληνικά ΑΕΙ αποτελεί στρατηγική επιβίωσης.