Ανακοινώσεις Φορέων

26/05/2011 - 16:34

Αντίθετοι οι εργαζόμενοι στο άνοιγμα της αγοράς την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΛΕΣΒΟΥ

 Το άνοιγμα των καταστημάτων της αγοράς αποφάσισε ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης για την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, με το αιτιολογικό ότι έχει πέσει ο τζίρος των καταστημάτων. Ήδη έχει προηγηθεί απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων της αγοράς  το απόγευμα της Λαμπροτρίτης.  Η αγορά παρέμεινε κλειστή εδώ και χρόνια, ως αντιστάθμισμα για την παραπάνω εργασία των εμποροϋπαλλήλων, λόγω του εορταστικού ωραρίου των εορτών του Πάσχα.

   Ο Εμπορικός Σύλλογος φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί ότι όσο ο κόσμος δεν έχει λεφτά, τα μαγαζιά δεν θα έχουν δουλειά. Δεν λείπει ο χρόνος για τις αγορές, αλλά τα χρήματα. Το επιχείρημα, ότι το άνοιγμα των καταστημάτων και τις αργίες θα βοηθήσει στην αναθέρμανση της αγοραστικής κίνησης είναι σαθρό, αφού υπάρχει η πείρα από την διεύρυνση του ωραρίου. Ενώ προβαλλόταν ως μέτρο που θα οδηγούσε σε αύξηση της κίνησης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην πράξη οδήγησε σε αύξηση των εξόδων λειτουργίας των καταστημάτων και αύξηση των ωρών εργασίας, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος. Μια σειρά μικροέμποροι αναγκάστηκαν μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν να βάλουν λουκέτο, στέλνοντας τους εργαζόμενους στην ανεργία.

      Η Ένωση μας δηλώνει στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, ότι οι μόνοι κερδισμένοι από τυχόν «καταργήσεις»αργιών, «διευρύνσεις» ωραρίων θα είναι οι πολυεθνικές, τα πολυκαταστήματα, τα οποία εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις που εναλλάσσονταν, με τις πολιτικές που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν, ουσιαστικά μόνο αυτά στηρίζουν, μέσα από φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις θέσεων εργασίας, δάνεια κ.ά.  οδηγώντας τους μικρούς επαγγελματίες σε αφανισμό.

     Τέλος απευθυνόμενη στο Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης  εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της στην απόφαση να ανοίξουν τα μαγαζιά την Αργία του Αγίου Πνεύματος, δεδομένου ότι υπάρχει και αντίδραση από μεγάλο σύνολο ιδιοκτητών.         

  Ας αντιληφθούν πριν είναι αργά, ότι ο καταναλωτής είτε είναι εργαζόμενος, είτε συνταξιούχος, είτε φοιτητής ή μαθητής, έχει χρόνο για να ψωνίσει, χρήματα δεν έχει και αυτό είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής αντιλαϊκής επίθεση με τα νέα βάρβαρα μέτρα που πήραν και παίρνουν. Μιας επίθεσης που θα κλιμακωθεί στο επόμενο διάστημα και δεν θα έχει τέλος. Ένα είναι σίγουρο, χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι νέοι, ο λαός και κερδισμένοι μια χούφτα εμπορικές επιχειρήσεις ντόπιες και ξένες, το μεγάλο κεφάλαιο.

Μοιράσου το άρθρο!