Υγεία

29/01/2012 - 15:40

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ :Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου κλείνουμε τα ταμεία του Νοσοκομείου

yle="text-align:justify;">Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου κλείνουμε τα ταμεία του Νοσοκομείου έτσι ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται δωρεάν χωρίς να πληρώνουν τα 5 ευρώ και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Καλούμε συλλόγους, σωματεία εργαζομένων και πρωτοβουλίες πολιτών να στηρίξουν την κινητοποίηση μας για Δωρεάν πρόσβαση στο Νοσοκομείο. Καλούμε νέα Γενική συνέλευση, την ίδια μέρα στις 1μμ, για κλιμάκωση του αγώνα μας με πρόταση, για αποχή από τα Ταχτικά Ιατρεία.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, με επικεφαλής τον αρχιτραπεζίτη Παπαδήμο και σε συνεργασία με τους τοκογλύφους των τραπεζών, την ΕΕ, το ΔΝΤ, τον ΣΕΒ και τους μεγαλοκαναλάρχες συνεχίζουν την επιχείρηση εξαθλίωσης των εργαζομένων για να σώσουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, που όπως φαίνεται χρεοκοπεί. Σε μια κοινωνία που στενάζει από την λιτότητα, τη φτώχεια, το 1 εκατομμύριο άνεργους, τα απανωτά χαράτσια, τη διάλυση των κοινωνικών υποδομών, της δημόσιας παιδείας και υγείας συνεχίζουν να επιτίθενται με νέα μέτρα, με κατάργηση του κατώτατου μισθού και της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, με μείωση μισθών, παύση πληρωμών και απολύσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η νέα δανειακή σύμβαση που ετοιμάζουν θα μετατρέψει το κατασπαραγμένο σώμα της χώρας σε λεία των αρπακτικών των διεθνών αγορών, θα οδηγήσει σε ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και “βουλγαροποίηση” των εργαζομένων με στόχο όχι φυσικά να μειωθεί το χρέος που προβλέπεται να αυξηθεί(!) αλλά να παραμείνουν για πάντα η χώρα και οι εργαζόμενοι όμηροι στα χέρια των δανειστών της.

Τα νοσοκομεία σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας υπολειτουργούν ή οδηγούνται στο κλείσιμο. Μειωμένος ο προϋπολογισμός για την υγεία κατά 800 εκατ. ευρώ για το 2012 και προβλέπεται μείωση κατά 1,3 δισ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Ο ΕΟΠΥΥ καλείται να λειτουργήσει για 9 εκατ. ασφαλισμένους με το 70% του προϋπολογισμού του ΙΚΑ, με συσσωρευμένα χρέη προς διαφόρους 2,3 δισ., με εξευτελιστικές αμοιβές για τους γιατρούς που θα συμβληθούν (6.45 ευρώ καθαρά ανά εξέταση) ενώ θα αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στα φάρμακα και θα πληρώνουν μέρος των παρακλινικών εξετάσεων. Για τους νοσοκομειακούς γιατρούς σχεδιάζονται περικοπές στο αγρίως ήδη σφαγιασμένο κατά 35% Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο. Ο ασθενής που έρχεται στα επείγοντα και στα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων όλο και περισσότερο είναι αναγκασμένος να πληρώνει κατευθείαν από τη τσέπη του τις απαραίτητες εξετάσεις που χρειάζεται.

Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από το 2010 ! Επτά γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (χειρουργός, 2 ουρολόγοι, 2 αιματολόγοι, μικροβιολόγος, ακτινολόγος) απαραίτητοι για τη στοιχειώδη ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου περιμένουν τους διορισμούς που έχουν παγώσει. Οι προσλήψεις επικουρικών γίνονται με το σταγονόμετρο. Πρόσφατα έληξαν οι συμβάσεις του αιματολόγου, μικροβιολόγου και ετοιμάζονται να αποχωρήσουν : ακτινολόγος, ουρολόγος, μικροβιολόγος οδηγώντας τα αντίστοιχα τμήματα σε οριακή λειτουργία ή και κλείσιμο. Σε κάποιους από αυτούς προσφέρονται εξευτελιστικές ατομικές συμβάσεις με μισθούς πείνας για να παραμείνουν ενώ οι εναπομείναντες επωμίζονται μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, χειρότερες συνθήκες δουλειάς με αυξημένο το κίνδυνο του ιατρικού λάθους. Σχεδιάζονται συγχωνεύσεις κλινικών, που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της περίθαλψης, θυμίζοντας τριτοκοσμικές συνθήκες και απώλεια οργανικών θέσεων γιατρών και νοσηλευτών.

Η κάλυψη των εφημεριών του νοσοκομείου γίνεται και με πρόσθετες εφημερίες που όλο και πιο αργά πληρώνονται. Το πάγιο αίτημα των γιατρών του νοσοκομείου για ένταξη του Βοστάνειου στη Γ’ Ζώνη, για πληρέστερη εφημεριακή κάλυψη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Το Βοστάνειο και το κέντρο υγείας Πλωμαρίου είναι οι μόνες δομές υγείας στα νησιά του Αιγαίου που είναι εκτός Γ Ζώνης. Αντίθετα σχεδιάζουν περαιτέρω μειώσεις εφημερευόντων γιατρών με κίνδυνο ζωτικά τμήματα του νοσοκομείου να μείνουν ακάλυπτα ή να καλύπτονται με επισφαλείς εφημερίες. Τέλος με την επιβολή του “Συντονιστή Εφημερίας”, γίνεται προσπάθεια να μετατεθούν τα διοικητικά καθήκοντα και η ευθύνη επίλυσης των προβλημάτων της εφημερίας από τη διοίκηση στους εφημερεύοντες γιατρούς. Ο διοικητής δεν δίστασε να κόψει τις εφημερίες από γιατρό, που αρνήθηκε να εκτελέσει τα καθήκοντα του συντονιστή εφημερίας. Οι εφημερίες είναι υποχρέωση και δικαίωμα του κάθε συναδέλφου και δεν μπορεί ο διοικητής να αλλοιώνει τα προγράμματα εφημεριών των τμημάτων. Οι ελλείψεις σε αγροτικούς γιατρούς, λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης στους διορισμούς τους έχει αφήσει μεγάλο αριθμό χωριών χωρίς γιατρό και πρωτοβάθμια περίθαλψη. Δημιουργούνται πλέον τεράστια προβλήματα στην στοιχειώδη κάλυψη των προγραμμάτων εφημεριών στα Κέντρα Υγείας με άμεσο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της υπαίθρου, αν δεν ληφθούν μέτρα.

Μπροστά σε όλα αυτά εκτός από την οργή που βράζει μέσα στην ελληνική κοινωνία, ξεδιπλώνονται μαχητικοί αγώνες από τα κομμάτια των εργαζομένων που πλήττονται με παραδείγματα την αποχή των νοσοκομειακών γιατρών από τα ταχτικά ιατρεία, τους αγώνες των γιατρών του ιδιωτικού τομέα για τον ΕΟΠΥΥ, τον αγώνα των εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία, στο ALTER και στα υπόλοιπα ΜΜΕ και με τελευταίο σταθμό την επιτυχημένη Παναττική Απεργία στις 17 Ιανουαρίου.

Σαν Ένωση Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει άλλη ελπίδα από τον συνεχή κοινωνικό και πολιτικό αγώνα για να ανατραπεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση και να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες που εξαθλιώνουν το λαό. Μονόδρομος είναι ο οριζόντιος διακλαδικός συντονισμός όλων των αγωνιστικών πρωτοβάθμιων σωματείων και ομοσπονδιών, που παλεύουν για την ανατροπή της επίθεσης. Ξεπερνώντας τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οργανώνουμε με μαζικές συνελεύσεις, την ενότητα και τους αγώνες μας.

Παλεύουμε:

ΤΟ ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ Γ’ ΖΩΝΗ. Αξιόπιστα και ασφαλή προγράμματα εφημερίας, με ειδικευμένο γιατρό καθημερινά σε ενεργό εφημερία, σύμφωνα με τις ανάγκες των κλινικών, τα οποία θα χρηματοδοτούνται εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όχι στην Εφημερία Τομέα. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπεράριθμων εφημεριών χωρίς περικοπές. Αρνούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες του συντονισμού της εφημερίας, που ανήκουν αποκλειστικά στο Διοικητή του Νοσοκομείου. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια δίωξης και τρομοκράτησης συναδέλφων.

ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ Ή ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ. Να γίνουν άμεσα οι διορισμοί των γιατρών που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών στο Βοστάνειο και όχι να καταργηθούν. Προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και όχι με συμβάσεις επικουρικών ή με μπλοκάκι. ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ – ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΟ.

Όχι στις εξετάσεις πριν τη λήψη ειδικότητας. Αντισταθμιστική ανάπαυση (ρεπό) στους αγροτικούς γιατρούς, μετά από ενεργό εφημερία.

ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Καμιά μείωση κλινών, καμιά συγχώνευση κλινικών στο Βοστάνειο. Όχι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις κλινικών, Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Καμιά κλίνη στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Κρατική χρηματοδότηση των Νοσοκομείων για την κάλυψη των αναγκών τους. Κατάργηση της πληρωμής εισιτηρίου 5 ευρώ και των εξετάσεων από τους ασθενείς στο Νοσοκομείο και τα ΚΥ. Δωρεάν περίθαλψη στους άνεργους και ανασφάλιστους εργαζόμενους.

ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΕΕ-ΔΝΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΩΡΑ! Διαγραφή του χρέους, και του χρέους των λαϊκών νοικοκυριών. Ανατροπή της νέας απεχθούς δανειακής σύμβασης. Κατάργηση των χαρατσιών και αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των εργαζομένων. Ρήξη με το ευρώ και την Ε.Ε. Εθνικοποίηση των τραπεζών και όλων των βασικών πυλώνων της οικονομίας με εργατικό- κοινωνικό έλεγχο.

Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου καλούμε συνέντευξη τύπου, στις 1μμ στο Βοστάνειο, για να ενημερωθεί η κοινωνία της Λέσβου, και ζητάμε την στήριξη της, για τα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου.

Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου κλείνουμε τα ταμεία του Νοσοκομείου, έτσι ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται δωρεάν χωρίς να πληρώνουν τα 5 ευρώ και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Καλούμε συλλόγους, σωματεία εργαζομένων και πρωτοβουλίες πολιτών να στηρίξουν την κινητοποίηση μας για Δωρεάν πρόσβαση στο Νοσοκομείο. Καλούμε νέα Γενική συνέλευση, την ίδια μέρα στις 1μμ, για κλιμάκωση του αγώνα μας με πρόταση, για αποχή από τα Ταχτικά Ιατρεία.

Μοιράσου το άρθρο!