Ανακοινώσεις Φορέων

21/12/2011 - 11:20

Ψήφισμα ΔΣ Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

yle="text-align:justify;">Με αφορμη τη καταγγελια που εγινε  οτι δεν αντιμετωπιστηκε  σωστα ασθενης που δεν ειχε να πληρωσει στο νοσοκομειο και την κληση σε απολογια της συναδελφου που αρνηθηκε να γινει συντονιστης εφημεριας, το ΔΣ της Ενωσης Ιατρων ΕΣΥ Λεσβου εξέδωσε ψηφισμα:

Απόφαση του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

Στηρίζουμε την συνάδελφο που αρνήθηκε να εκτελέσει τα καθήκοντα του συντονιστή εφημερίας.

Χωρίς προγραμματισμό, χωρίς πρόβλεψη χώρου ανάπαυσης και κυρίως χωρίς συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο οι συνάδελφοι καλούνται να γίνουν συντονιστές εφημερίας. Κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι οι ευθύνες και τα συγκεκριμένα καθήκοντα του συντονιστή εφημερίας και ποιος νόμος τα καθορίζει. Οι γιατροί έχουν ήδη αρκετές ευθύνες και φόρτο εργασίας κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Δικαιολογημένα αρνούνται να εκτελούν και διοικητικά καθήκοντα. Τα καθήκοντα που προβλέπονται από τις συμβάσεις μας είναι να παρέχουμε ιατρικό έργο σύμφωνα με την ειδικότητα μας και όχι να γινόμαστε ο στόχος των παραπόνων των ασθενών, των συνοδών, του προσωπικού και των συναδέλφων εφημερευόντων γιατρών. Κανένας γιατρός δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να αντιμετωπίζει τα προβλήματα, τις ελλείψεις σε υλικά, υποδομές, βοηθητικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και τις δυσλειτουργίες του νοσοκομείου, κατά τη διάρκεια της εφημερίας και δεν πρέπει να το κάνει.

Η διοίκηση του νοσοκομείου και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου φέρουν ακέραιη την ευθύνη για όλα αυτά τα προβλήματα. Η διοίκηση επίσης έχει την ευθύνη, για τους ασθενείς (ασφαλισμένους του ΙΚΑ, άπορους και ανασφάλιστους), που φεύγουν από το νοσοκομείο χωρίς τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο ή την προτεινόμενη νοσηλεία, γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τις εργαστηριακές εξετάσεις ή το κλειστό ενοποιημένο νοσήλειο. Οι εισαγγελείς θα πρέπει να απευθύνονται σε αυτούς που δίνουν τις εντολές να μη γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις και η νοσηλεία σε όσους είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν να πληρώσουν. Με κλήσεις συναδέλφων σε απολογία από τη διοίκηση ή τον εισαγγελέα και αυταρχικές συμπεριφορές δε λύνονται τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου και δεν αντιμετωπίζονται οι ανάγκες για ιατρική περίθαλψη και νοσηλεία των πολιτών.

Μοιράσου το άρθρο!