Ανακοινώσεις Φορέων

26/01/2011 - 23:23

Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο: να κατασκευαστούν επαρκή χώροι φιλοξενίας μεταναστών στη Λέσβο

Η Κίνηση Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, παρακολουθεί με ανησυχία την κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι μετανάστες που εισέρχονται ή ζουν παράνομα στην Ελλάδα. Η ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται εδώ κι πολλά χρόνια από τις πολιτικές ηγεσίες της χώρας, μάλλον οξύνουν παρά οδηγούν σε διέξοδο το πρόβλημα. Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα.

Επαναλαμβάνονται το τελευταίο διάστημα στον Έβρο, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, οι απαράδεκτες καταστάσεις που βιώσαμε πριν από τρία χρόνια στην Παγανή της Μυτιλήνης: Ο σταυλισμός ανθρώπων, η καταρράκωση της ανθρώπινης υπόστασης, ιδιαίτερα των παιδιών, των ανηλίκων και των γυναικών. Στη χώρα μας καθυστερεί για χρόνια η διαδικασία χορήγησης ασύλου και διαβατηρίου για άλλες χώρες σε όσους το δικαιούνται, προερχόμενοι από εμπόλεμες ζώνες και κράτη με καταπιεστικά καθεστώτα.Οι περισσότεροι μετανάστες γίνονται θύματα άγριας οικονομικής και

κάθε είδους εκμετάλλευσης, όσο τους χρειάζονται οι εγχώριοι εργοδότες.

Τώρα στοχοποιούνται οι απεργοί πείνας μετανάστες που καλώς ή κακώς επέλεξαν το κτίριο της Νομικής Αθήνας για να προβάλλουν το πρόβλημά τους. Εκτός από την επίκληση του εισαγγελέα, της Αστυνομίας κλπ., τι άλλο έχουν να προτείνουν οι δημόσιοι λειτουργοί που βλέπουμε και ακούμε αυτές τις μέρες στις τηλεοράσεις;

Αυτό που χρειάζεται είναι διέξοδος από την ανθρωπιστική κρίση, δίκαιη μεταχείριση των δυστυχισμένων που βρέθηκαν στη χώρα μετά από απίστευτα βάσανα και ταλαιπωρία και όχι επιδείξεις σκληρότητας, απανθρωπιάς ή ρατσισμού από τμήματα του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας.

Η «Συνύπαρξη» επισημαίνει ότι ο φράχτης στον Έβρο θα μετατοπίσει το μεταναστευτικό ρεύμα και πάλι προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τα ναυάγια, οι «απωθήσεις» που μετατρέπονται εύκολα σε εμβολισμούς, οι πνιγμοί, θα κάνουν πάλι την εμφάνισή τους. Το ενδεχόμενο μιας νέας Παγανής είναι μπροστά μας.

Κάνουμε δημόσια έκκληση για την άμεση διαμόρφωση-κατασκευή επαρκών χώρων υποδοχής στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Εξασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς και υγιεινής προσωρινής διαβίωσης. Έγκαιρη εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού και υπηρεσίας άμεσης εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Όχι επανάληψη του φαινομένου Παγανής.

Τέλος, ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση την ανάληψη πρωτοβουλιών στα πλαίσια της εξωτερικής πολιτικής, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες και υποχρεώσεις που της αναλογούν καθώς και την εφαρμογή γενικότερων πολιτικών που να μειώνουν τα προβλήματα στις χώρες προέλευσης των μεταναστών και να αμβλύνουν την ανάγκη μετανάστευσης.

Μοιράσου το άρθρο!