Ψήφισμα-διαμαρτυρία του Συμβουλίου της Αγιάσου για την κατάργηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου
Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου κατά την τελευταία συνεδρίασή του στις 22-2-2012, με αφορμή δημοσιεύματα του τοπικού τύπου περί προτεινόμενης κατάργησης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αγιάσου για λόγους οικονομίας, κάτι που παραδέχτηκε πρόσφατα στη Βουλή και ο αρμόδιος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας, αφού μια τέτοια ενέργεια θα είναι άκρως επικίνδυνη και ίσως μοιραία για τα δάση της Λέσβου.
Η διαμαρτυρία βασίζεται στα παρακάτω αδιάσειστα επιχειρήματα :
1.- Όποιος διαθέτει χάρτη της Λέσβου μπορεί εύκολα να δει ότι η Αγιάσος βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο της χερσονήσου του Ολύμπου, που περιβάλλεται από τους κόλπους Γέρας και Καλλονής και στην οποία βασικά εντοπίζονται οι μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις του νησιού μας (από πεύκο και καστανιά) που αρχίζουν από τις παρυφές της Αγιάσου και εκτείνονται γύρω απ’ αυτήν ακτινωτά, πράγμα που σημαίνει ότι προσφέρει αντικειμενικά πλεονεκτήματα για την άμεση και αποτελεσματική προστασία των δασών σε περίπτωση πυρκαγιών. Παράλληλα, σε μικρή απόσταση βρίσκεται το πυροφυλάκειο του Ολύμπου, από το οποίο συντονίζονται με βάση ασυρμάτου όλοι οι εμπλεκόμενοι στην κατάσβεση πυρκαγιών φορείς.
2.- Το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το 1999 αναγνωρίζοντας το παραπάνω στρατηγικό πλεονέκτημα ενέκρινε την ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην Αγιάσο (και όχι στο Πλωμάρι που επίσης το διεκδικούσε. Εκεί ιδρύθηκε αργότερα). Ορθά λοιπόν εκτιμήθηκαν η γεωγραφική θέση και τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα και όχι πληθυσμιακοί (;) ή άλλοι παράγοντες που προέταξε η τωρινή επιτροπή. Μπορεί οι Δημοτικές Ενότητες της Καλλονής ή του Πλωμαρίου να έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό από την Αγιάσο, αλλά αυτό που ενδιαφέρει είναι πού βρίσκονται τα δάση και πώς θα πάμε γρηγορότερα σ’ αυτά.
3.- Το επιχείρημα ότι θα επιτευχθεί οικονομία δεν ευσταθεί, αφού το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αγιάσου στεγάζεται σε ολοκαίνουριο σύγχρονο κτήριο που χτίστηκε σε οικόπεδο που δώρισε ο πρώην Δήμος Αγιάσου, οπότε δεν πληρώνει ενοίκιο.
4.- Επίσης δεν τηρήθηκε το κριτήριο να προταθούν για κατάργηση πυροσβεστικά κλιμάκια όπου υπάρχουν οργανωμένες εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης, αφού στην Αγιάσο δεν υπάρχουν όπως σε άλλα μέρη του νησιού.
5.- Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αγιάσου είναι στελεχωμένο από μόνιμο προσωπικό αλλά και εποχιακούς πυροσβέστες κατά κύριο λόγο Αγιασώτες, που γνωρίζουν άριστα τις περιοχές και κινούνται άνετα στο πολυδαίδαλο δασικό δίκτυο των γύρω περιοχών.
Από τα παραπάνω εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αγιάσου όχι μόνο δεν πρέπει να είναι το πρώτο που θα κλείσει στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά μάλλον το τελευταίο και ότι η επιτροπή που προτείνει την κατάργησή του ή δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα ή άλλους σκοπούς προσπαθεί να εξυπηρετήσει. Δηλώνουμε όμως προς πάσα κατεύθυνση ότι αν κερδισμένος τελικά είναι αυτός που φωνάζει περισσότερο, έχουμε και εμείς φωνή και θα μας ακούσουν!!!.
Με την ίδια απόφαση το Συμβούλιο της Δ.Κ. Αγιάσου καλεί το Δήμαρχο Λέσβου να υποστηρίξει τις δίκαιες θέσεις του και το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου να εκδώσει σχετικό ψήφισμα.
Τέλος συγκροτήθηκε οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και τους συμβούλους της Δ.Κ. Αγιάσου, το Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου και εκπροσώπους των τοπικών φορέων, που θα συνεδριάσει άμεσα για το συντονισμό περαιτέρω δυναμικότερων κινητοποιήσεων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΣΑΜΠΛΑΚΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ