Ανακοινώσεις Φορέων

01/06/2023 - 09:23

36 μήνες περιμένουν την πληρωμή τους οι Γεωτεχνικοί - αξιολογητές Σχεδίων Βελτίωσης και Νέων Γεωργών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Π.Ε.Γ.Δ.Υ.)

 Απαράδεκτες κωλυσιεργίες πληρωμής των αξιολογητών Σχεδίων Βελτίωσης και Νέων Γεωργών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Κύριε Περιφερειάρχη,

Είναι γνωστό το σθένος με το οποίο την περίοδο 2015-2017 η ΕΝ.Π.Ε. ζήτησε και πέτυχε, οι Ο.Τ.Α. Β' βαθμού να διεκπεραιώνουν μεγάλο μέρος των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, ως ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Στο πλαίσιο της εκχώρησης μέτρων του Π.Α.Α. οι Περιφέρειες είχαν αναλάβει, μέσω των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας (Δ.Α.Ο.) την αξιολόγηση των φακέλων Σχεδίων Βελτίωσης περιόδου 2019 (Δράσεις 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» του Υπομέτρου 4.1 του ΠΑΑ) καθώς και των φακέλων υποψηφιότητας Νέων Γεωργών (3η Πρόσκληση του Υπομέτρου 6.1. «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α. 2014– 2020).

 

Οι αξιολογήσεις των φακέλων γίνονται στην συντριπτική πλειοψηφία από Γεωτεχνικούς των Περιφερειών αλλά και του Υπ.Α.Α.Τ. και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και για αυτές προβλέπεται αμοιβή κατά φάκελο. Για την καταβολή της αμοιβής οι Ε.Δ.Α. των Περιφερειών υποχρεούνται να αντλήσουν κονδύλια από την τεχνική βοήθεια, κονδύλια που έγκαιρα η αρμόδια διαχειριστική αρχή του Υπ.Α.Α.Τ. έχει μεταφέρει.

Δυστυχώς και ενώ οι Γεωτεχνικοί αξιολογητές έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους, παραδίδοντας έγκαιρα και άρτια τις αξιολογήσεις, η καταβολή των νόμιμων αμοιβών (δεδουλευμένων), σε αντίθεση με τις άλλες Περιφέρειες, δεν έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Μέχρι σήμερα, περίπου 36 μήνες μετά το πέρας των αξιολογήσεων των Σχεδίων Βελτίωσης και 10 μήνες από το πέρας των αξιολογήσεων των αιτήσεων Νέων Γεωργών, ελάχιστες ενέργειες έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες σας, δηλώνοντας αναρμόδιες και δίχως ύπαρξη οποιουδήποτε προγραμματισμού και χρονοδιαγράμματος για την διεκπεραίωση της υπόθεσης. Σε ερωτήσεις των αξιολογητών, αποφεύγουν να απαντήσουν ευθέως για την εξέλιξη της υπόθεσης και επιρρίπτουν ευθύνες η μια υπηρεσία στην άλλη.


Η όλη αντιμετώπιση των συναδέλφων μας είναι άκρως υποτιμητική, στερεί δε από τις οικογένειές τους νόμιμα δεδουλευμένα, ενώ οι συνάδελφοι του συνόλου των Περιφερειακών Ενοτήτων έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να προβούν σε αξιολόγηση φακέλων Σχεδίων Βελτίωσης της πρόσκλησης που είναι ήδη σε εξέλιξη με ημερομηνία λήξης τις 31ης Μαϊου 2023.


Σε συνέχεια των παραπάνω και για την απρόσκοπτη υλοποίηση της τρέχουσας πρόσκλησης των σχεδίων βελτίωσης, σας καλούμε όπως μεριμνήσετε για την άμεση λύση του προαναφερόμενου προβλήματος.

Μοιράσου το άρθρο!