Ανακοινώσεις Φορέων

15/09/2020 - 19:00

7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς, απαιτώντας : απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΕΚ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καλεί τους συνδικαλιστικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς του νησιού σε συνδιοργάνωση συλλαλητηρίου την Τρίτη στις 19:00 στη πλατεία Σαπφούς λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας (μάσκες- αποστάσεις κλπ) από την πανδημία.

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες και μέρες να ακουστεί δυνατά η φωνή και η απαίτηση του λαού της Λέσβου :

  • ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
  • ΚΑΝΕΝΑ ΚΥΤ – ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ (ΚΛΕΙΣΤΟ ή ΑΝΟΙΚΤΟ) ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
  • ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

 

----

Αγλαΐα Κυρίτση, Περιφερειακή Σύμβουλος Β. Αιγαίου της Λαϊκής Συσπείρωσης

Δήλωση - κάλεσμα

Επτά εικοσιτετράωρα πέρασαν από το κάψιμο της Μόριας και την τραγική κατάληξη 13.000 προσφύγων, ανάμεσα τους 4.000 παιδιά, που έμειναν στον δρόμο χωρίς στέγη, τροφή και νερό.

Επτά εικοσιτετράωρα πέρασαν και οι τοπικοί άρχοντες, περιφερειάρχη και δήμαρχοι παραμένουν άπραγοι θεατές της τραγωδίας που εκτυλίσσεται.

Κάνοντας πλάτες στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αρκούνται σε επικοινωνιακούς λεονταρισμούς και σε κραυγές για το θεαθήναι την ώρα που ο πρωθυπουργός με τον πιο επίσημο τρόπο επανέλαβε από την Θεσσαλονίκη ότι στη Μυτιλήνη θα γίνει μια μόνιμη κλειστή δομή.

Επτά ημέρες πέρασαν και παρά την απαίτηση μας με τον πιο επίσημο και ξεκάθαρο τρόπο για σύγκλιση έκτακτου περιφερειακού συμβουλίου καμιά απάντηση δεν πήραμε ενώ τα γεγονότα τρέχουν και οι εξελίξεις τους ξεπερνάνε.

Καλούμε όλους τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη σε αυτούς τους σχεδιασμούς, σε αυτές τις πολιτικές και να ενώσουν τις φωνές τους με το Εργατικό Κέντρο Λέσβου και τους φορείς, αύριο Τρίτη, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς, απαιτώντας : απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών.

Κανένα κέντρο ούτε ανοικτό ούτε κλειστό στα νησιά μας.

----

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής παράταξης «ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ», Ανδρεαδέλλη Βασιλική, Ζερβού Μαρία,Μαλλιαρός Δημήτρης και Χιωτέλλη Εριφύλη, καλoύν τα μέλη της παράταξης και όλους τους συμπολίτες μας μα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο την Τρίτη  15/09/2020,στις 7 το απόγευμα στη πλατεία Σαπφούς για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί:

  • τη μείωση του προσφυγικού πληθυσμού στο νησί. Να ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση με πρώτο βήμα την άμεση μεταφορά  περίπου 5.000 πρόσφυγες που έχουν νόμιμο δικαίωμα μετακίνησης και στη συνέχεια των υπολοίπων.
  • Τη στελέχωση του νέου γραφείου εξέτασης αιτημάτων ασύλου με επαρκές προσωπικό, ώστε η διαδικασία να προχωρά γρήγορα και σωστά.
  • να μην  δημιουργηθεί ξανά το όνειδος του καταυλισμού της Μόριας ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι να συνέλθουν από την τεράστια επιβάρυνση που υπέστησαν.
  • να δημιουργηθούν δομές υγείας για τους αιτούντες άσυλο, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της διαμονής τους να έχουν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, ώστε να μην επιβαρύνεται το νοσοκομείο της πόλης, να γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί κλπ
  • Νέες δομές υγείας εκτός νοσοκομείου να αναλάβουν τη διαχείριση των ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Κορωναιού καθώς και το σύνολο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των προσφύγων-μεταναστών.
  • Για να πούμε ένα βροντερό όχι, σε κάθε σχέδιο για κλειστές δομές-φυλακές!

---

Η επιτροπή αγώνα Μανταμάδου καλεί σε συμμετοχή στο συλλάλητήριο που διοργανώνεται την Τρίτη 15/9 στις 19:00 μ.μ στην πλατεία Σαπφούς.

Απαιτούμε – Διεκδικούμε :

• Απεγκλωβισμό τώρα όλων των προσφύγων και μεταναστών

• Κανένα ΚΥΤ- Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης είτε ανοιχτό είτε κλειστό πάνω στο νησί

• Έκφραση αλληλεγγύης -συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες-μετανάστες

• Να πραγματοποιηθούν ΤΩΡΑ μαζικά τεστ για τον κορονοϊό τόσο σε πρόσφυγες και μετανάστες όσο και στους κατοίκους του νησιού. 

• Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και του Βοστάνειου Νοσοκομείου με την πρόσληψη προσωπικού.

• Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟ

 

---

Κάλεσμα και από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων:

 

     Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα απαιτεί από την κυβέρνηση τον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί.

     Τα τελευταία χρόνια  εκτός απ’ την αντιλαϊκή - αντιαγροτική  πολιτική που εφαρμόστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και  ΝΔ οδηγώντας τη φτωχή και μικρομεσαία αγροτιά στο ξεκλήρισμα, η κυβέρνηση   υλοποιεί παράλληλα την πιο σκληρή και απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική κι’  αυτή κάτω απ’ τις οδηγίες της ΕΕ , σπρώχνοντας τους ήδη εξαθλιωμένους  μετανάστες σε απόγνωση,  ενισχύοντας την αγανάκτησή τους  τα αποτελέσματα της οποίας βλέπουμε τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα  εμπαίζει εδώ και ένα χρόνο  το λαό του νησιού μας, ότι έχει σχέδιο και θα δώσει λύση στο πρόβλημα. 

     Η μεταναστευτική πολιτική καθοδηγούμενη απ’ την ΕΕ, είναι υπεύθυνη για τα τραγικά γεγονότα που ζούνε πρόσφυγες – μετανάστες, αλλά και όλοι οι κάτοικοι του νησιού, ιδιαίτερα των όμορων κοινοτήτων του κολαστηρίου της Μόρια.

     Η ΟΑΣΛ καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουν βροντερό παρόν την Τρίτη 15 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς, ενώνοντας τις δυνάμεις μας με το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο και τους άλλους φορείς του νησιού, για διαδηλώσουμε – να ξαναθυμίσουμε στην κυβέρνηση , ότι ο Λεσβιακός Λαός επιμένει στα αιτήματα που διαμόρφωσε το Φλεβάρη   απαιτώντας :          

        Άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, να κλείσει η Μόρια και να μην δημιουργηθεί κανένα κλειστό ή ανοιχτό κέντρο πουθενά στο νησί.  

        Τώρα να παρθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη και προστασία προσφύγων μεταναστών και ντόπιων απ’ την πανδημία του κορονοϊού διενεργώντας μαζικά τεστ.

     Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ειδικότερα το  Βοστάνειο Νοσοκομείο και όλα τα Περιφερειακά Κέντρα υγείας του νησιού  με την πρόσληψη προσωπικού.                                                                   

      Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.

       Όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι που είναι μέλη της ΟΑΣΛ την Τρίτη  15 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στη Πλατεία Σαπφούς.

 

---

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μυτιλήνης

 

Ο εμπαιγμός των κατοίκων του νησιού είναι πλέον ολοφάνερος. Οι κυβερνητικές προθέσεις για δημιουργία και νέου κλειστού κέντρου στο νησί μας βρήκαν πρόθυμο συνεργάτη την Τοπική Διοίκηση.

Δήμαρχοι και Περιφερειάρχης ακόμα δεν έχουν διαψεύσει τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα περί «ανταπόκρισης από την τοπική αυτοδιοίκηση», περί «ενότητας και υπευθυνότητας που αν συνεχιστεί θα προχωρήσει η λύση για τη δημιουργία κλειστής δομής στο νησί», ενώ την ίδια στιγμή αρνούνται χαρακτηριστικά να ορθώσουν ανάστημα και να κινητοποιηθούν απέναντι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Η καλύτερη απάντηση του λεσβιακού λαού στο παιχνίδι που παίζουν στην πλάτη του είναι να τους γυρίσει αυτός την πλάτη και να συμμετέχει μαζικά στη σημερινή συγκέντρωση που διοργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και άλλοι φορείς στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς.

Τα αιτήματα είναι ξεκάθαρα: Να μη συνεχίσει το νησί μας να είναι νησί εγκλωβισμένων. Να μην ξαναλειτουργήσει το ΚΥΤ της Μόριας, να μη γίνει κανένα κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στο νησί. Να στείλει τώρα η κυβέρνηση πλοία για να μεταφέρει τους πρόσφυγες και μετανάστες, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Μυτιλήνη 15/09/2020

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μυτιλήνης

Νίκη Τσιριγώτη

 

---

 

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δυτικής Λέσβου

Καλούμε τους δημότες του Δήμου Δυτικής Λέσβου να παραβρεθούν στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λέσβου και άλλοι φορείς στην πλατεία Σαπφούς σήμερα Τρίτη, 15 Σεπτέμβρη, στις 7.00 το απόγευμα, με αίτημα τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, που πιστεύουμε πως είναι αίτημα όλου του Λεσβιακού λαού.

Είναι γνωστές οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Επιγραμματικά αναφέρουμε:

  • Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες απεγκλωβισμού και η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα σε προσωρινές δομές με ανθρώπινες συνθήκες και από εκεί να μετακινηθούν στις χώρες που επιθυμούν.
  • Επιμείναμε στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου για καμία δομή στο νησί και όχι για καμία ΝΕΑ δομή, όπως έλεγε η πλειοψηφία, θέση που μονιμοποιούσε το ΚΥΤ στη Μόρια και τώρα να τα αποτελέσματα.
  • Θεωρούμε πως με τη νέα δομή που στήνουν στον Καρατεπέ τα προβλήματα όχι μόνον δεν θα λυθούν αλλά θα πολλαπλασιαστούν. Το χειμώνα, με τους ιδιαίτερα ισχυρούς βόρειους ανέμους, η θάλασσα θα φτάνει στις σκηνές και το τσουχτερό κρύο θα είναι ακόμα χειρότερα. Δίκαια λοιπόν λέγεται πως και αυτός ο χώρος θα είναι μία αποθήκη ψυχών.

Καλούμε όλους τους συνδημότες στο συλλαλητήριο με όλα τα απαραίτητα μέτρα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που περνάμε με την εξέλιξη της πανδημίας.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου

Γιάννης Συκάς

---

 

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΒΣΟΥ ΚΚΕ

 

Επτά μέρες τώρα περισσότεροι από 12.000 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με μωρά παιδιά, συνάνθρωποί μας ασθενείς και ταλαιπωρημένοι, που βρίσκονταν στο άθλιο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόριας, ζουν στους δρόμους σε απάνθρωπες συνθήκες, διαμορφώνοντας μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία και των ίδιων και του λαού της Λέσβου.

            Αντί η κυβέρνηση της Ν.Δ. να φέρει πλοία για να τους μεταφέρει με ασφάλεια, στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε προσωρινούς χώρους με συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης, διασφαλίζοντας την υγεία τους και να τους δώσει τα κατάλληλα έγγραφα για να πάνε στις χώρες που επιθυμούν, φέρνει ΜΑΤ και αύρες για να αντιμετωπίσει τους ίδιους, αλλά και το λαό της Λέσβου που αγωνίζεται.

            Επτά μέρες τώρα όλοι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν σχέδια επί σχεδίων, για να εγκλωβίσουν ξανά όλους αυτούς τους εξαθλιωμένους σε νέες πολύ χειρότερες “Μόριες” από την προηγούμενη κατεστραμμένη δομή. Υποκριτική είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, του  οποίου η κυβέρνηση έβαλε φαρδιά – πλατιά την υπογραφή της στην επαίσχυντη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και δημιούργησε όλο αυτό το αίσχος των στρατοπέδων συγκέντρωσης, εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά.

            Επτά μέρες τώρα δήμαρχοι και περιφερειάρχης, με τις κόντρες, τις παλινωδίες τους και τα μισόλογά τους επιβεβαιώνουν τη συμφωνία τους με τα κυβερνητικά σχέδια, βάζουν πλάτη στην υλοποίηση τους. Στην πραγματικότητα στέκονται απέναντι στον αγώνα του λαού της Λέσβου ενάντια σ’ αυτά τα εγκληματικά σχέδια που καταδικάζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να ζουν σε κέντρα – φυλακές.

            ΤΩΡΑ είναι η ώρα οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ο λαός της Λέσβου να δυναμώσουν την αντίστασή τους σε όλα αυτά τα εγκληματικά σχέδια μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς του νησιού, και να απομονώσουν τις ρατσιστικές και φασιστικές φωνές μίσους.

            Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τη νεολαία του νησιού να πάρουν μαζικά μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο που συνδιοργανώνουν το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και άλλοι μαζικοί φορείς και να διατρανώσουν έτσι αγωνιστικά την ομόθυμη θέλησή τους για τον πλήρη απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από το νησί, για να μην υπάρξει ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, καμιά κλειστή ή ανοιχτή δομή σε όλη τη Λέσβο.

 

Μυτιλήνη 15 Σεπτέμβρη 2020

Μοιράσου το άρθρο!