ΑΔΕΔΥ: Ληστεύουν το ΕΦΑΠΑΞ των εργαζομένων
Χρόνος ανάγνωσης :
4'Σύμφωνα με το Νόμο 4024/2011 ετέθησαν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας – εφεδρείας ή αποχώρησαν με αναγκαστική απόλυση υπάλληλοι που πληρούσαν τις προϋποθέσεις του εν λόγο νόμου.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αντιδρώντας στις ρυθμίσεις του νόμου, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα να κριθούν οι σχετικές διατάξεις ως αντισυνταγματικές, όπως επίσης πολλοί υπάλληλοι, που είχαν ενταχθεί σε εφεδρεία – προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, προσέφυγαν στα αρμόδια δικαστήρια με αίτημα την ακύρωση των
διαπιστωτικών πράξεων.
Η ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 3354/2013 απόφασή της, έκρινε όντως τις διατάξεις αυτές αντισυνταγματικές.
Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι η απόφαση αυτή έχει δημοσιευθεί πριν από μήνες (Οκτώβριος 2013), μέχρι σήμερα ουδεμία επίσημη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης υπήρξε για συνολική υλοποίηση της απόφασης και αποκατάστασης των υπαλλήλων, που εθίγησαν.
Το μόνο που υπήρξε ήταν απλώς μία απάντηση του Γεν. Γραμματέα ΥΠΕΣΔΔΑ, Δημητρίου Στεφάνου, σε ερωτήματα υπηρεσιών, με την οποία παραπέμπει την υλοποίηση της απόφασης στην κρίση των συγκεκριμένων Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων, που ανήκαν οι υπάλληλοι, εάν και εφόσον υπάρχουν οι σχετικές πιστώσεις. Τα δε ζητήματα μισθολογικής αποκατάστασης παραπέμπονται και αυτά από το Γενικό Γραμματέα στις διευθύνσεις του Γενικού Λογιστηρίου, προφανώς για λόγους αποποίησης ευθύνης.
Με βάση τα παραπάνω η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απαιτεί τη λήψη μέτρων για την πλήρη υπαλληλική και μισθολογική αποκατάσταση των υπαλλήλων, που έχουν θιγεί από το αντισυνταγματικό καθεστώς της εφεδρείας – προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, όπως επίσης και την άμεση καταβολή των αναδρομικών αποδοχών, που είχαν περικοπεί με βάση τις διατάξεις του νόμου, οι οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από την ολομέλεια του ΣτΕ.
Καλούμε τους πρωτοβάθμιους συλλόγους εργαζομένων, που στη δύναμή τους ανήκουν συνάδελφοι που επλήγησαν από τις διατάξεις του νόμου 4024/2011 και ετέθησαν σε καθεστώς εφεδρείας –προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή αποχώρησαν με αναγκαστική απόλυση ως απόρροια των διατάξεων του ανωτέρου νόμου να ενημερώσουν τα μέλη τους.
Μεγάλο πλήγμα δέχεται και το ΕΦΑΠΑΞ των εργαζομένων. Σε νέα κλεψιά στο ΕΦΑΠΑΞ των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, προχωρά η κυβέρνηση, με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Με την συγκεκριμένη απόφαση το ΕΦΑΠΑΞ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο εξής θα εξαρτάται από τα έσοδα του κάθε ταμείου και τον αριθμό των ασφαλισμένων που συνταξιοδοτούνται.
Η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του ΕΦΑΠΑΞ κατά πώς βολεύει τον κλέφτη.
Έτσι, ενώ ο εργαζόμενος – ασφαλισμένος υποχρεούται να καταβάλλει κάθε χρόνο τις εισφορές του στο Ταμείο, όχι μόνο δεν δίνεται η παραμικρή εγγύηση για το ύψος του ΕΦΑΠΑΞ που θα πάρει στο τέλος του εργάσιμου βίου του, αλλά υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να καταργηθεί ουσιαστικά το ΕΦΑΠΑΞ, να του κλέψουν όλες τις κρατήσεις¸ υλοποιώντας ντιρεκτίβες και αποφάσεις της ΕΕ και της Τρόικα.
Ταυτόχρονα, απαγορεύεται η κρατική χρηματοδότηση στα Ταμεία, αλλά και οποιοσδήποτε δανεισμός των Ταμείων του ΕΦΑΠΑΞ. Λέει ψέματα η κυβέρνηση ότι τα μέτρα αυτά παίρνονται για τη βιωσιμότητα των Ταμείων, όπως λέει ψέματα ότι θα αυξήσει τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων από το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, δεδομένου ότι οι συντάξεις έχουν υποστεί μειώσεις έως και 40%, ενώ οι αυξήσεις που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι της τάξης των 2% - 3% κι αυτές αν τις δώσει.
Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να βάζει χέρι στο ΕΦΑΠΑΞ. Είναι αποκλειστικά κι εξ ολοκλήρου χρήματα που προέρχονται από τις κρατήσεις των εργαζομένων.
Πρόκειται για καθαρή ληστεία, της δουλειάς, του ιδρώτα, των κρατήσεων των εργαζομένων, ληστεία που γίνεται για τρίτη συνεχόμενη φορά (φθινόπωρο 2011, Δεκέμβρης 2012, Φλεβάρης 2014).
Επιπλέον, η κυβέρνηση με τη νέα υπουργική απόφαση για το ΕΦΑΠΑΞ χωρίζει τους ασφαλισμένους σε δύο κατηγορίες: σ’ αυτούς που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι 31/8/2013, των οποίων το ΕΦΑΠΑΞ υπολογίζεται σύμφωνα με τα ισχύοντα καταστατικά του Ταμείου, που ανήκουν και σε αυτούς που συνταξιοδοτούνται μετά την 1/9/2013 και θα εφαρμόζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού.
Κυβέρνηση, πλουτοκρατία, ΕΕ – Τρόικα – ΔΝΤ βουλιάζουν τα Ταμεία, ληστεύουν το ΕΦΑΠΑΞ, κι ολ’ αυτά για να βγει αλώβητο από την κρίση το μεγάλο κεφάλαιο, για να ενισχυθεί η κερδοφορία του.
Το ΝΤ Λέσβου καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα και απάντηση.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα πρωτοβάθμια Σωματεία να οργανώσουν τον αγώνα, ν’ απαιτήσουν:
• Εδώ και τώρα όλο το ΕΦΑΠΑΞ και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση στην καταβολή του.
• Εδώ και τώρα αύξηση της κύριας κι επικουρικής σύνταξης. Κρατική επιχορήγηση στα Ταμεία, επιστροφή των λεηλατημένων από τα Ταμεία (χρηματιστήριο, PSI, κ.α), κρατική εγγύηση στις συντάξεις.
Τέλος το Ν.Τ. Λέσβου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. συμπαραστέκεται στην απεργία που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού για την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του σχεδίου νόμου με τίτλο "Διοικητικές Απλουστεύσεις, Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα - Τροποποίηση Διατάξεων Π.Δ. 318/1992 και λοιπές ρυθμίσεις".
Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ) προσπαθεί να νομοθετήσει το απαράδεκτο της εκ των υστέρων αλλαγής των κριτηρίων του Π.Δ. 164/2004, με βάση τα οποία οι συμβάσεις των συμβασιούχων μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, για να μπορεί να τους απολύσει! Καθώς μάλιστα δεν μπορεί να παρακάμψει τον ΑΣΕΠ, που είναι το αρμόδιο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και υπεύθυνο για τη μετατροπή των συμβάσεων όργανο, προσπαθεί να τον ποδηγετήσει ορίζοντας ότι «με απόφαση του ΥΔΜΗΔ ρυθμίζονται τα εφαρμοζόμενα κριτήρια και η διαδικασία επανελέγχου».
Δηλαδή με μια απλή Υπουργική Απόφαση φιλοδοξεί το ΥΔΜΗΔ να θέσει εκ των υστέρων άλλα κριτήρια από αυτά που έγιναν δεκτά από την Ανεξάρτητη Αρχή, το ΑΣΕΠ, κατά την εφαρμογή του Π.Δ. 164/2004.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και το ΝΤ Λέσβου της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για άμεση επαναπρόσληψη των 184 εργαζομένων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και την άμεση πλήρωση των τεράστιων κενών σε προσωπικό που υπάρχει στο ΥΠ.ΠΟ.Α. (φυλακτικό, επιστημονικό, τεχνικό).
Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει το απαράδεκτο σχέδιο νόμου που προωθεί το κλείσιμο δεκάδων φορέων Δημοσίου και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.