Ανακοινώσεις Φορέων

23/08/2019 - 23:00

Αίτηση ενημέρωσης για την είσπραξη προστίμων από το Δήμο Λέσβου για παραβάσεις φιλοζωικής νομοθεσίας

Ο Ν.0439/2012 «Περί προστασίας των ζώων..» προβλέπει μια σειρά διοικητικών προστίμων για κακοποίηση, δολοφονία, βάναυση συμπεριφορά, απουσία εμβολίων ή ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων. Όλα αυτά τα πρόστιμα βεβαιώνονται στην Οικονομική Υπηρεσία του αντίστοιχου Δήμου ο οποίος (είναι υποχρεωμένος να) τα εγγράφει σε διακριτό κωδικό εσόδων, τα εισπράττει και τα διαθέτει αποκλειστικά και μόνο για την περίθαλψη, στειρώσεις και εν γένει φροντίδα των αδέσποτων ζώων της περιοχής του.

Τα τελευταία χρόνια, μόνο από τις καταγγελίες/περιπτώσεις που εκκίνησε/συμμετείχε η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης, έχουν βεβαιωθεί στη Λέσβο σχετικά πρόστιμα ύψους περίπου 100.000 (ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ) ευρώ. Αν προσθέσουμε και τις λοιπές περιπτώσεις που δεν γνωρίζουμε, το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ο κάθε Δήμος είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ από τον νόμο, ήδη από το 2015, να κοινοποιεί τα έσοδά του ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανά κατηγορία. Ο Δήμος Λέσβου το κάνει αυτό μέσω και της ιστοσελίδας του αλλά μόνο για τις γενικές κατηγορίες, και όχι ανά κωδικό όπως πράττουν άλλοι Δήμοι. Με πολύ απλά λόγια- ΔΕΝ γνωρίζουμε τι ποσά έχει εισπράξει ο Δήμος Λέσβου συγκεκριμένα από τα πρόστιμα των παραβάσεων της φιλοζωικής νομοθεσίας.

Επί δύο χρόνια, η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης ζητούσε διαμέσου της Πενταμελούς Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Λέσβου στην οποία συμμετέχει, μια επίσημη ενημέρωση για αυτά τα χρήματα, η οποία ουδέποτε ήρθε.

Σήμερα καταθέσαμε επίσημη αίτηση στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου, ζητώντας αυτά τα στοιχεία όπως έχουμε το δικαίωμα, και σε περίπτωση που δεν τα λάβουμε εντός των προθεσμιών τις οποίες ορίζει ο νόμος θα προσφύγουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου. «Είναι πολλά τα λεφτά…» και είναι ακόμα πολύ μεγαλύτερος ο αγώνας που δίνουν οι φιλόζωοι πολίτες στη Λέσβο για να πληρώσουν οι εγκληματίες και οι παράνομοι. Ήρθε η ώρα να μάθουμε επιτέλους τι έχει (κάνει για να) εισπράξει αυτά τα πρόστιμα ο Δήμος μας.

Μοιράσου το άρθρο!