Ανακοινώσεις Φορέων

30/04/2012 - 11:02

Ανακοινώσεις φορέων και σωματείων για την εργατική πρωτομαγιά

Α.Δ.Ε.Δ.Υ Μυτιλήνη: 28/04/2012 ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΕΣΒΟΥ Αριθ. Πρωτ: 6 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ, ΤΙΜΗΣ κ ΑΓΩΝΑ Η 1η Μάη 2012 βρίσκει τους Έλληνες εργαζόμενους αντιμέτωπους με μια σφοδρή επίθεση στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά τους δικαιώματα. Μισθοί, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, ΣΣΕ έχουν μπει στην κλίνη του Προκρούστη των περικοπών και των ανατροπών. Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις οι πολίτες της χώρας μας μαζί με τους πολίτες σ’ όλο τον κόσμο που βιώνουν τις ίδιες σκληρές και αδιέξοδες πολιτικές, ενώνουν τις δυνάμεις τους και αγωνίζονται για την απόκρουση και ακύρωση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών οι οποίες στο βωμό του κέρδους και των αγορών καταπατούν και περιφρονούν κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπιάς, κάθε εργατικό δικαίωμα. Οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα είναι σε θέση μάχης ώστε να ανατρέψουν αυτές τις συνταγές, της ύφεσης, των απολύσεων, της ανεργίας, των ανατροπών των ασφαλιστικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων, του αποκλεισμού των πολιτών από τα Κοινωνικά Αγαθά, των ιδιωτικοποιήσεων των Δημοσίων Υπηρεσιών και Οργανισμών, της υποταγής της χώρας στα «θέλω» και στις απαιτήσεις των αγορών, στα συμφέροντα των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εργοδοτών και των τραπεζιτών. Ενώ είναι γνωστό ότι για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, το τεράστιο χρέος και τα ελλείμματα, δεν ευθύνονται οι μισθοί, οι συντάξεις, οι απλοί άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης, ωστόσο αυτοί στοχοποιούνται και από αυτούς ζητείται να κάνουν νέες ΘΥΣΙΕΣ και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων! Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι με τη συμμετοχή τους και την αγωνιστικότητά τους μπορούν να διαμορφώσουν μια νέα δυναμική, αντιδρώντας: 1. Στην πολιτική χιλιάδων απολύσεων σε Δημόσιο (συμβασιούχοι) και Ιδιωτικό Τομέα. 2. Στην πολιτική συνεχούς μείωσης μισθών και συντάξεων και διαρκούς αύξησης της ακρίβειας. 3. Στην πολιτική απαξίωσης του ρόλου των Δημοσίων Υπηρεσιών, συνολικής εκποίησης του Δημοσίου Τομέα, διαρκούς συρρίκνωσης του Κοινωνικού Κράτους και μεταφοράς του κόστους στους πολίτες, με μοναδικό κριτήριο την περιστολή δαπανών. ------------------------------

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

126 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη ματωβαμένη Πρωτομαγιά του Σικάγο με το 8ωρο να έχει γίνει λάστιχο, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της αγοράς.

Πέραν όμως της ελαστικοποίησης του ωραρίου, το νόημα της Εργατικής Πρωτομαγιάς παραμένει επίκαιρο. Το παρόν μας γίνεται ολοένα και πιο εφιαλτικό: Δέσμευση κάθε πόρου για την αποπληρωμή του χρέους, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ατομικές συμβάσεις με κινεζοποίηση των μισθών, καθημερινά αμέτρητα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας στο όνομα της κρίσης, ανεργία με ποσοστά της τάξης 30% και 50-60% για τους νέους, κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων μετά το «κούρεμα», ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές και στο διεθνές και ευρωπαϊκό κεφάλαιο.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες όλων των κλάδων πρέπει να δούμε την κατάσταση αυτή ως ένα «σημείο μηδέν», και να ανασυγκροτηθούμε ταξικά σε νέες βάσεις. Με γενικές συνελεύσεις στα σωματεία μας να δώσουμε αποφασιστικά τον αγώνα για να ανατρέψουμε όσα αποφάσισαν ερήμην μας. Να επιβάλλουμε ξανά τα αυτονόητα: αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες με κατοχυρωμένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με κριτήριο όμως τις ανάγκες μας.

Όλο το προηγούμενο διάστημα το σωματείο μας εξέφραζε και εκφράζει καθημερινά την αλληλεγγύη του σε όλους τους εργαζόμενους, που έγιναν μια γροθιά για να αντισταθούν και να δώσουν από κοινού τη μάχη της επιβίωσης και της αξιοπρέπειας, από το Alter και την Ελευθεροτυπία έως τους εργαζόμενους της Συνεταιριστικής Τράπεζας και τον ηρωικό πολύμηνο αγώνα των Χαλυβουργών.

Αντλώντας λοιπόν παραδείγματα από το σήμερα, η φετινή πρωτομαγιά πρέπει να βρει τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία στους δρόμους του αγώνα και της αναζήτησης ενός νέου εργατικού Σικάγο.

Πρέπει όμως ο αγώνας μας να είναι κοινός, χωρίς να παζαρεύει επουδενί τον ταξικό του προσανατολισμό. Να βρεθούμε ξανά μαζί, όλα τα σωματεία του νησιού και να θέσουμε γερά θεμέλια για ενιαίες απεργιακές κινητοποιήσεις και δράσεις.

Μόνο έτσι θα βρεθεί ο δρόμος για την πραγματική άνοιξη των εργαζομένων.

Η Νίκη θα είναι δική μας!

Όλες/-οι στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση

του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου

Τρίτη 1 Μάη 10.30 στην Πλατεία Σαπφούς

 

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

-------------------------------------------

Κάλεσμα του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Λέσβου

για τη συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς

 

Μυτιλήνη, Κεντρικά Λύκεια, 10.30 π.μ.

ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ, ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Το μαύρο μέτωπο της των τοκογλύφων, της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ., του Σ.Ε.Β., των εφοπλιστών, των βαρώνων των ΜΜΕ κι οι κυβερνήσεις τους - αυτή που αποχωρεί κι αυτή που ευελπιστούν να στήσουν μετά τις εκλογές - αλυσοδένουν τους εργαζόμενους και το λαό με νέες αλυσίδες. Τα Μνημόνια, το Μεσοπρόθεσμο, η Δανειακή Σύμβαση, το Ευρωσύμφωνο γκρεμίζουν κατακτήσεις και δικαιώματα που κερδήθηκαν από τους εργαζόμενους και το λαό με αγώνες και αίμα. Γκρεμίζουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη κατακτήσεις από την εποχή του Σικάγο. Μας γυρίζουν 200 χρόνια πίσω, εκεί όπου ο εργαζόμενος δεν έχει κατώτερο μεροκάματο και συλλογική σύμβαση, ανθρώπινο ωράριο, ελεύθερο χρόνο, κοινωνική ασφάλιση, δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία. Όλα αυτά για τα οποία θυσιάστηκαν ο Αύγουστος Σπάις κι οι σύντροφοί του, οι καπνεργάτες του '36 στην Καβάλα. Το μαύρο μέτωπο για να σώσει τις τράπεζες, τα κέρδη  τους και το χρεοκοπημένο σύστημα τους, επιτίθεται με λύσσα στους εργαζόμενους και το λαό, τον συκοφαντεί ότι τάχα αυτός φταίει για τη χρεοκοπία του συστήματος,  ποδοπατά τα δικαιώματα του, τον φοβερίζει με το φάσμα της ανεργίας και με ψεύτικα διλήμματα, τον ψεκάζουν με χημικά και τον χτυπούν με τους πραιτωριανούς τους. Το μαύρο μέτωπο για να σώσει την εξουσία του προσπαθεί να στρέψει το ένα κομμάτι εργαζομένων ενάντια στο άλλο. Τους ιδιωτικούς υπαλλήλους ενάντια στους δημόσιους, τους αγρότες ενάντια στους ναυτεργάτες, τους Έλληνες ενάντια στους μετανάστες, τους άνεργους ενάντια στους εργαζόμενους. Μετά τις εκλογές ετοιμάζουν νέα δεινά. Οι μισθοί των 500 ευρώ και των 400 για τη νεολαία, το 1 εκατομμύριο άνεργοι, η εξαθλίωση και η φτώχεια, δεν τους αρκούν. Νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, νέα χαράτσια, κλείσιμο νοσοκομείων, σχολείων, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και η λεηλασία δεν έχει τέλος.

Δεν πάει άλλο! Ξέρουμε τι φοβούνται: Τις μαχητικές απεργίες, τις διαδηλώσεις και τις καταλήψεις. Τρέμουν τον ξεσηκωμό του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Ο οργανωμένος λαός, οι εργαζόμενοι, μπορούν να τους διώξουν.  Με τη δημοκρατία των γενικών συνελεύσεων, με ενότητα και αγώνα μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία, στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στην επιτροπή “Δεν Πληρώνω”. Να ενώσουμε όλα τα ρυάκια αντίστασης σε ένα μεγάλο ποτάμι ρήξης και ανατροπής.

Μπορούμε να τους ανατρέψουμε με γενικό ξεσηκωμό, με μέτωπο αγώνα! Μπορούμε να επιβάλουμε:

  • Την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των εργαζομένων. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και κατάργηση των χαρατσιών. Απαγόρευση των  απολύσεων. Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Επίδομα ανεργίας ίσο με το βασικό μισθό για όλο το διάστημα της ανεργίας, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μείωση του χρόνου εργασίας στο 7ωρο-35ωρο, μείωση ορίων συνταξιοδότησης, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
  • Την παύση πληρωμών - διαγραφή του χρέους και το πάγωμα έως και διαγραφή των δανείων των εργαζομένων και των ανέργων. Την εθνικοποίηση των τραπεζών και όλων των βασικών πυλώνων της οικονομίας με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο. Δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια, συγκοινωνίες, δημοτικές υπηρεσίες.
  • Την ανατροπή της απεχθούς δανειακής σύμβασης, των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων που τα συνοδεύουν.
  • Την πτώση αυτής της κυβέρνησης και κάθε άλλης, που ακολουθεί την ίδια πολιτική. Την ρήξη με το ευρώ, την  Ε.Ε. και το ΔΝΤ, τη δικτατορία των αγορών, την ξεδιάντροπη υφαρπαγή της λαϊκής θέλησης.
----------------------------

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η πρωτομαγιά του 2012 θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία για να θυμηθούμε πως οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, ότι κερδίσαμε τα κερδίσαμε δίνοντας ενωμένοι σκληρούς αγώνες. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ολόκληρη οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που μας οδήγησαν στην οικονομική κρίση, επιδιώκουν συνεχώς να μας γυρίσουν σε εργασιακό καθεστώς χειρότερο και από αυτό που κέρδισαν οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ πριν 131 χρόνια. Τα μέτρα, που συνοδεύουν τα δύο μνημόνια και τη νέα δανειακή σύμβαση είναι  εκείνα που οι δανειστές απαιτούν και οι πολιτικοί τους συνεργάτες εκτελούν. Αυτά μας οδηγούν στη χρεοκοπία, εξασφαλίζοντας συνεχώς χρήματα για τους τοκογλύφους, με προοπτική το χρέος το 2020 να είναι όσο ήταν και το 2009 πριν την ένταξη της χώρας μας στο μηχανισμό της τρόικας. Οι εργαζόμενοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουμε πληγεί και έχουμε θυσιαστεί στο βωμό των κερδών των τραπεζιτών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο αγώνας, η πάλη και η ενότητα των εργαζομένων είναι μονόδρομος για να αντιστρέψουμε το κλίμα, μονόδρομος για να μην στείλουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας στον καιάδα. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
  • Άμεση απεμπλοκή από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις και ακύρωση των μέτρων που απορρέουν από αυτά.
  • Δραστική μείωση της φορολόγησης των λαϊκών εισοδημάτων-Κούρεμα των στεγαστικών δανείων με δόση στο 30% των αποδοχών μας. Επαναφορά των κατώτατων μισθών στα όρια της προ μνημονίου εποχής.
  • Υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών, υγεία-παιδεία-κοινωνική ασφάλιση. Μέτρα κοινωνικής προστασίας των άνεργων και όσων βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας.
  • Λέμε όχι στην πολιτική απαξίωσης του ρόλου των Δημοσίων Υπηρεσιών, συνολικής εκποίησης του Δημοσίου Τομέα, διαρκούς συρρίκνωσης του Κοινωνικού Κράτους και μεταφοράς του κόστους στους πολίτες, με μοναδικό κριτήριο την περιστολή δαπανών.
  • Λέμε όχι στις απολύσεις είτε αυτές γίνονται με το δούρειο ίππο της αξιολόγησης των υπαλλήλων είτε με το δούρειο ίππο της αξιολόγησης των υπηρεσιών.
Καλούμε: Τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου μας και όλους τους εργαζόμενους  την Τρίτη  1η Μαΐου στις 10.30 πμ στην απεργιακή συγκέντρωση του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης.

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο  Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας

Νίκος Χρυσάφης

Ασημίνα Κότερου

------------------------------

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΛΕΣΒΟΥ

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

          Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. N. Λέσβου, μετά και από  απόφαση του 41ου Τακτικού Συνεδρίου της ΠΟΕ ΟΤΑ  και μετά το απαράδεκτο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών ότι η Πρωτομαγιά θα είναι εργάσιμη ημέρα κατ' εξαίρεση μόνο για τις υπηρεσίες, που εμπλέκονται με την εκλογική διαδικασία (Γραφεία προσωπικού, Δημοτολόγια, ΚΕΠ κ.τ.λ.), προκηρύσσει 24ωρη απεργία, συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΠΟΕ ΟΤΑ, για την Τρίτη 1η Μάη 2012 και καλεί τους εργαζόμενους που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία στον Δήμο Λέσβου, να απέχουν από κάθε εκλογική διαδικασία και μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Μυτιλήνη. Το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει να εμπαίζει τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές δεν έχει καθορίσει ούτε το ύψος της εκλογικής αποζημίωσης, ούτε το ποιοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα εργαστούν για τις ανάγκες των εκλογών της 6ης Μαϊου.

          Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

          Η 1η Μάη 2012 βρίσκει όλους τους Έλληνες εργαζόμενους συνταξιούχους και ανέργους, αντιμέτωπους με μια λαίλαπα μέτρων της κυβέρνησης και της τρόϊκας με στόχο θεμελιώδη οικονομικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

          Η επίθεση στα δικαιώματα των μισθωτών και των συνταξιούχων προμηνύεται μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου ακόμη πιο σφοδρή, με μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά να τίθενται εκ νέου στο στόχαστρο αυτών που εδώ και δυόμιση χρόνια εφαρμόζουν την ακραία νεοφιλελεύθερη και αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αγωνίζονται και θα συνεχίσουν να μάχονται προκειμένου να ανατρέψουν τη "βάρβαρη" αυτή πολιτική, που οδηγεί στην οικονομική εξόντωση των Ελλήνων, στη φτώχια, την ανεργία και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

          Την 1η Μάη 2012 ενώνουμε τη φωνή μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα και στέλνουμε μήνυμα ενότητας και αγώνα για τη προάσπιση των δικαιωμάτων μας και την επιβίωση μας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

                           Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

              ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΕΝΕΤΗΣ                            ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!