Ανακοινώσεις Φορέων

26/11/2020 - 08:00

Απεργία 26ης Νοεμβρίου - Όλες οι ανακοινώσεις

Εργατικό Κέντρο Λέσβου:

 

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ – ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει την επίθεση της στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα. Με πρόσχημα την πανδημία το προηγούμενο διάστημα κατάφερε να περάσει αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα τα οποία ήρθαν να προστεθούν στους ήδη μνημονιακούς νόμους. Έτσι και τώρα, δίνοντας τα διαπιστευτήρια του στο μεγάλο κεφάλαιο και αφού ήδη έχει βάλει τα θεμέλια για το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, στην οργάνωση και στα δικαιώματα των εργαζομένων, έρχεται με νέα αντεργατικά μέτρα που αφορούν τα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο.

 

Υπολογίζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους! Ο «εκσυγχρονισμός» που τόσο πολύ περηφανεύονται αποτελεί σύγχρονη σκλαβιά για τους εργαζόμενους με 10 ώρες εργασία και μισθούς ψίχουλα. Αν νομίζουν ότι θα μείνουμε θεατές στο «σφαγιασμό»  είναι γελασμένοι! Τους προειδοποιούμε : να μην τολμήσει η Κυβέρνηση να καταθέσει το αντεργατικό έκτρωμα!

 

Όλο αυτό το διάστημα στο νησί μας, η κατάσταση που επικρατεί σε χώρους εργασίας, με τα «υγειονομικά πρωτόκολλα» να μην εφαρμόζονται πλήρως ή να κόβονται και να ράβονται βάση τις επιθυμίες των εργοδοτών, έχει επιτρέψει την εξάπλωση της πανδημίας. Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι και το κλείσιμο σχολείων λόγω των κρουσμάτων καθώς και τα κρούσματα σε εργαζόμενους.

Την ίδια αυτή στιγμή, η Κυβέρνηση της ΝΔ αντί να πάρει έκτακτα μέτρα για να θωρακίσει το λαό και τη χώρα μας, αξιοποιεί την πανδημία για να εφαρμόσει νέα μέτρα, ακόμα πιο αντιδραστικά βάζοντας στο στόχαστρο για άλλη μια φορά τους εργαζομένους, τους ανέργους, τη φτωχή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ

 

Το νέο lockdown δεν πρέπει να πνίξει την αγωνιστική φωνή των εργαζομένων και να κλείσει τα στόματα. Δεν πρέπει να μας αποτρέψει από τις διεκδικήσεις μας. Τώρα είναι η ώρα σε κάθε χώρο δουλειάς να σημάνει αγωνιστικός απεργιακός ξεσηκωμός! Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας! Οι εργαζόμενοι έχουμε την δύναμη να αντιπαλέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τα νέα αντεργατικά μέτρα βάζοντας μπροστά τις διεκδικήσεις μας. Το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα απέδειξε ότι και σε περιόδους έξαρσης της πανδημίας, και να αγωνίζεται, και να διεκδικεί και να μην σιωπά κατάφερε τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού. Έτσι θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα! 

Προχωράμε μπροστά χωρίς φόβο! Κλιμακώνουμε την δράση μας!

Στις 26 Νοέμβρη απεργούμε.

 

Απαιτούμε – Διεκδικούμε :

 

  • Εισόδημα για όλους. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επιδότηση όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής.
  • Κατάργηση των αντεργατικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που επιβλήθηκαν εν μέσω πανδημίας και προστέθηκαν τους μνημονιακούς νόμους.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και όλου του λαού με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Διενέργεια δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους, άδειες με αποδοχές σε ευπαθείς ομάδες και σε θετικά κρούσματα.
  • Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και καμία κατάσχεση λαϊκού εισοδήματος.
  • Καμιά διακοπή παροχής ρεύματος και νερού στα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Απεγκλωβισμό εδώ και τώρα όλων των προσφύγων και μεταναστών. Κανένα ΚΥΤ- Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης είτε ανοιχτό είτε κλειστό πάνω στο νησί.
  • Όχι στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, επαναφορά του στα νησιά που αυξήθηκε.
  • Να πραγματοποιηθούν ΤΩΡΑ μαζικά τεστ για τον κορονοϊό τόσο σε πρόσφυγες και μετανάστες όσο και στους εργαζόμενους στα ΚΥΤ και στις προσφυγικές δομές.
  • Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και του Βοστάνειου Νοσοκομείου με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

 

  ----     

Σε 24ώρη Γενική Πανελλαδική Απεργία καλεί η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της:

Απαιτούμε:

 Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.

 Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.

 Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.

 Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.

 Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

 Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία. Δεν πρόκειται να το εφαρμόσουμε. Θα το καταργήσουμε στην πράξη.

 Αποχή από κάθε ηλεκτρονική ψευδοψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Δεν καταθέτουμε ψηφοδέλτια, αποσύρουμε αυτά που ήδη κατατέθηκαν. Να δοθεί τώρα παράταση στη θητεία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

-----------------

 Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου με αφορμή την απεργία στις 26 Νοέμβρη, καλεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, τους αγροτικούς συλλόγους του νησιού, να ενώσουμε  τη  φωνή μας με τους υγειονομικούς που αγωνίζονται ενάντια στην πανδημία, μέσα σε ένα σύστημα υγείας απογυμνωμένο από ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων που συνωστίζονται σε χώρους δουλειάς χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα και μέσα προφύλαξης. Ενώνουμε την φωνή μας με τους μικρούς επαγγελματίες που έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του λουκέτου. Ενώνουμε την φωνή μας γενικά με όσους αγωνιούν για το μεροκάματο, βιώνουν την απειλή της ανεργίας και είναι  αντιμέτωποι με νέα επίθεση στα δικαιώματα και στο εισόδημά τους. Αποκρούουμε  τις φωνές που στοχοποιούν τις αγροτικές εργασίες για την εξάπλωση του ιού και δηλώνουμε ότι το οργανωμένο λαϊκό και αγροτικό κίνημα είναι αυτό που τηρεί τα μέτρα προστασίας , σε αντίθεση με την κυβέρνηση που έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στο ΕΣΥ, στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και αλλού.

       Αντιδρούμε στην προσπάθεια να αξιοποιήσουν την πανδημία για να επιβάλλουν νέα μέτρα καταστολής και περιορισμού της λαϊκής δράσης , με πρόσχημα την πανδημία.

       Δηλώνουμε ότι δεν θα πληρώσουμε ξανά εμείς την κρίση τους. Δεν θα φορτώσουν στην πλάτη μας και την νέα οικονομική κρίση , προκειμένου να βγουν λάδι, η επιχειρηματικοί όμιλοι και τα μονοπώλια, εξασφαλίζοντας τα κέρδη τους , θυσιάζοντας την υγεία και τα δικαιώματά μας .

     Απαιτούμαι:

  • Να γίνουν ΤΩΡΑ προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να επιταχθεί ΤΩΡΑ ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας, να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν νέες ΜΕΘ. Να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο. Θέλουμε Υγεία που δεν θα είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα για όλους, σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσους πλήττονται από την πανδημία, από ζημιές, στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που δίνονται σε πληττόμενους συναδέλφους κτηνοτρόφους, ελαιοπαραγωγούς. Όταν την ίδια ώρα δίνονται εκατομμύρια ευρώ σε βιομήχανους, μεγαλοεμπόρους, κλινικάρχες, καναλάρχες .
  • Να δοθούν άμεσα και ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής ζημιάς οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για την επιβίωσή μας.
  • Μείωση κόστους παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.
  • Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.
  • Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες - κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.
  • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών σε αγρότες - κτηνοτρόφους. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια.

---

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

(Στηρίζετε από το ΠΑΜΕ)

      Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών καλεί τους εργαζόμενους του νοσοκομείου μας να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία στις 26 Νοεμβρίου με το σύνθημα:                «και με τις μάσκες έχουμε φωνή»!

Θέλουμε Υγεία που δεν θα είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα για όλους. Ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, που θα μπορεί με κεντρικό σχεδιασμό να αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες όπως η πανδημία.

    Συνεχίζουμε να δίνουμε καθημερινά την μάχη με το covid-19, μπαίνοντας μπροστά για την προστασία της υγείας του λαού. Βλέπουμε όμως  ότι ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αντί για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας και την λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας , την αξιοποιεί  για να " ξεφορτωθούν" όσα εργατικά δικαιώματα είχαν απομείνει. Κάνει πράξη για μια ακόμα φορά το «διαίρει και βασίλευε»! Επιχειρώντας τώρα η ίδια να μας διαχωρίσει σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, όσον αφορά το έκτακτο επίδομα – δώρο που ανακοίνωσε,  ζητώντας να δοθούν ονομαστικοί κατάλογοι με το προσωπικό που βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή»!  Συνάδελφοι, δεν πρέπει να τσιμπήσουμε στο δόλωμα που προσπαθούν να μας ρίξουν! Δεν αρκούμαστε σε ένα «επίδομα», ούτε σε χειροκροτήματα! Θέλουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αντάξιες του λειτουργήματος που προσφέρουμε!  Στόχος μας πρέπει να είναι να γίνουν τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να ενταχθούμε στα βαρέα ανθυγιεινά!

      Στις 26 Νοέμβρη απεργούμε!

Απεργούμε για να προστατέψουμε την ζωή  τη δική μας και των συμπολιτών μας!

Απεργούμε για να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας από την επίθεση που δεχόμαστε από την κυβέρνηση με τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει!

Απεργούμε  γνωρίζοντας, ότι σχεδιάζουν να καταργήσουν την απεργία στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα με την καθιέρωση γενικευμένου "προσωπικού ασφαλείας" (πάνω από 40%)!

                                                                                                                                     

Δεν ανεχόμαστε  άλλο να φιμώνεται η φωνή μας. Τώρα πρέπει να δώσουμε συλλογική, μαζική, μαχητική απάντηση.

     ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να επιταχθεί ΤΩΡΑ ο ιδιωτικός τομέας της    Υγείας  και να  εξοπλιστούν και να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας.
  • Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
  •  Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία.
  • Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας,  με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουμε.
  •  Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ

------

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

 

                  26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

 Συναδέλφισσα, συνάδελφε

 

        Έχοντας φτάσει 9 μήνες από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να στοχεύει στο χτύπημα κάθε εργατικού και συνδικαλιστικού δικαιώματος. Σε μια τέτοια κρίσιμη εποχή, δεν διστάζει να φέρει σε συζήτηση και ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα που θεσπίζει την 10ωρη εργασία  με απλήρωτες υπερωρίες , που υποτίθεται θα εξοφλούνται αργότερα με κάποια μείωση ωρών ή κάποιων ρεπό και επιπλέον χτυπήματα στην συνδικαλιστική δράση και στην απεργία.

         Επιλέγει αντί να θωρακίσει το σύστημα υγείας που έχει «γονατίσει» από τις πάμπολλες ελλείψεις σε προσωπικό και δομές, να δίνει δώρα εκατομμυρίων σε επιχειρηματικούς ομίλους στο χώρο της υγείας και σε καναλάρχες. Αντί να εξασφαλίζει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς για τους εργαζομένους με μαζικά τεστ, τους καθιστά κύριους χώρους μετάδοσης του ιού.

       Αλλά ως εδώ! Οι εργαζόμενοι πλάι με το σωματείο τους και το Εργατικό Κέντρο μπορούν να βάλουν  τέλος στα αντεργατικά σχέδια και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Τώρα είναι η ώρα για μαζικό αγώνα και πάλη ενάντια σε αυτούς που μας θέλουν φιμωμένους κάτω από την μάσκα. Στις 26 Νοέμβρη καλούμε σε κλιμάκωση του αγώνα μας με απεργία! Με οργάνωση στο σωματείο και συλλογική διεκδίκηση θα έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες μας.

 

Διεκδικούμε:

  • Εισόδημα για όλους. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επιδότηση όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής.
  • Κατάργηση των αντεργατικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που επιβλήθηκαν εν μέσω πανδημίας και προστέθηκαν τους μνημονιακούς νόμους.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και όλου του λαού με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Διενέργεια δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους, άδειες με αποδοχές σε ευπαθείς ομάδες και σε θετικά κρούσματα.
  • Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και καμία κατάσχεση λαϊκού εισοδήματος.
  • Καμιά διακοπή παροχής ρεύματος και νερού στα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Όχι στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, επαναφορά του στα νησιά που αυξήθηκε
  • Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και του Βοστάνειου Νοσοκομείου με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε συσπείρωση με το σωματείο

Ώρες επικοινωνίας με το σωματείο: Δευτέρα-Παρασκευή 8.30 με 14.30 και κάθε Πέμπτη 18.00 με 20.00

                                                                           Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Μοιράσου το άρθρο!