ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΑΝΑΝΕΩΣΗ –ΑΝΑΠΤΥΞΗ»ΛΕΣΒΟΥ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΑΝΑΝΕΩΣΗ –ΑΝΑΠΤΥΞΗ»ΛΕΣΒΟΥ
- Τα νησιά που διαθέτουν τις αναγκαίες εδαφολογικές, πληθυσμιακές και παραγωγικές δυνατότητες και που μπορούν και πρέπει να έχουν ισομερή και ισόρροπη ανάπτυξη στους παραγωγικούς τομείς. Έχουν ανάγκη στοιχειώδους υποδομής, ώστε να βγούν από την απομόνωση .Τέλος αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της πληθυσμιακής αιμορραγίας και άρα της μελλοντικής ερήμωσης.
- Άρα χρειάζονται τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα ανεξάρτητα από την υπόλοιπη Ελλάδα
- Όπως έχει τονισθεί πολλές φορές τίποτα στα νησιά δεν είναι το ίδιο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα γι’ αυτό και σε όλους τους τομείς απαιτούνται εξειδικευμένες πολιτικές. Πολιτικές που θα δίνουν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα:Πως δεν θα περιθωριοποιηθούν τα νησιά μέσα στην κοινωνία της πληροφορίας που κτίζεται.
- Ποια οικονομική ανάπτυξη επιδιώκουμε για τα νησιά,
- Πως μπορούμε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών επιχειρήσεων,
- Πως μπορούμε να προωθήσουμε την απασχόληση,
- Πως μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής του νησιώτη,
- Πως μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον και να προβάλουμε τον ελληνικό πολιτισμό.
- Πως μπορούμε να συμμετάσχουμε ισότιμα στις διεργασίες που συντελούνται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο,
Καλούμαστε λοιπόν στα νησιά του Αιγαίου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, λόγω της γεωγραφικής ασυνέχειας αλλά και του κατακερματισμού του χώρου. Αιτίες πολλές (Νησιωτικότητα ,Γεωγραφική και Κοινωνική απομόνωση ,Ανταγωνιστικό περιβάλλον, Μικρή αγορά ,στάσιμη τουριστική ανάπτυξη ,υψηλό μεταφορικό κόστος, υψηλή φορολόγηση, ανύπαρκτες ξένες επενδύσεις, χαμηλό επίπεδο εξειδικευμένου προσωπικού, γραφειοκρατία κ.α).
Ακόμη η νησιωτικότητα σε συνδυασμό με τον παραμεθόριο χαρακτήρα, την συνεχιζόμενη γήρανση του πληθυσμού αλλά και η απόσταση από τα μεγάλα οικονομικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδος, αποτελούν σοβαρά αντικίνητρα για κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον, και τα καταδικάζουν σε αναπτυξιακή υστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Τέλος σήμερα ήλθαν να προστεθούν και άλλα όπως :
Πολυκαταστήματα-Άνοιγμα φθηνών αγορών Τουρκίας- Παρεμπόριο-Κινέζικα καταστήματα λιανικής πώλησης
Ως γνωστόν Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ο ανταγωνισμός ,η παγκοσμιοποίηση θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια, μια σειρά μικρές επιχειρήσεις εάν δεν προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες θα κλείσουν. Η ΤΟΠΙΚΗ αγορά σήμερα διέρχεται μια παρατεταμένη κρίση που οφείλεται στη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης λόγω της αύξησης των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης που προήλθε από την Ευρωπαική ενοποίηση των αγορών αλλά και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος μερίδας πληθυσμού λόγω υπερδανεισμού αυτών .
ΤΟ Α.Ε.Π. για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και τους Νομούς μας για το 2003 είναι η παρακάτω:
ΑΕΠ χώρας (κατά κεφαλή) αναθεωρημένα στοιχεία για το 2003: 15,536
ΑΕΠ Β. Αιγαίου (κατά κεφαλή) αναθεωρημένα στοιχεία για το 2003:11.463
ΑΕΠ Λέσβου για την ίδια περίοδο: 10.989
ΑΕΠ Χίου: 12.603
ΑΕΠ Σάμου: 11.263
Με βάση αυτά τα στοιχεία το κατά κεφαλή ΑΕΠ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου είναι 73, 78%, της Λέσβου, διαμορφώνεται στο 70,73%, της Σάμου, στο 72,49% και της Χίου στο 81.12% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ 360 ΔΙΣ 160% ΤΟΥ ΑΕΠ
ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ
Προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων έγιναν στο παρελθόν αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, διότι δεν υπήρχε στρατηγικός σχεδιασμός για την περιοχή μας καθώς και βασικές αρχές στη πολιτική στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας με την νησιωτική ιδιαιτερότητα .
Μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως με τη βελτίωση των συνθηκών ζωής την αύξηση της ποσότητας και την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες και με τη βελτίωση της υποδομής συμβάλλουμε στην ανάπτυξη. Στην περίπτωση των νησιών μας κάτι τέτοιο δεν ισχύει και αυτό γιατί τα περισσότερα νησιά έχουν υποστεί τόσο μεγάλης έκτασης διαρροή «ανθρώπινου δυναμικού», που οι δυνατότητες του τοπικού στοιχείου να αναλάβει σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες είναι τόσο περιορισμένες, ώστε καμία βελτίωση των συνθηκών ζωής του τοπικού πληθυσμού και της υποδομής δεν είναι δυνατόν από μόνη της να οδηγήσει σε ανάπτυξη και σε αναστροφή των αρνητικών τάσεων.
Μόνο η δημιουργία θέσεων παραγωγικής απασχόλησης και η συγκράτηση και αύξηση του πληθυσμού μπορούν να αποτελέσουν υγιή βάση για την παροχή ελάχιστου αποδεκτού επιπέδου υπηρεσιών.
Κρίνεται σκόπιμο να μελετήσουμε παραδείγματα από άλλες περιοχές της Ελλάδος που δέχθηκαν παλαιότερα πιέσεις από γειτνίαση με Κράτη χαμηλού κόστους και φθηνών αγορών και βρήκαν λύσεις που βασίζονται σε εμπορικούς όρους και όχι σε κρατική προστασία ή ακόμα άλλες χώρες που διαθέτουν πιο αναπτυγμένες αγορές από τις δικές μας. Έτσι θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε στο τόπο που γεννηθήκαμε και αποφασίσαμε να ζήσουμε .
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ζητάμε από το κράτος αντισταθμιστικά οφέλη για να αμβλύνουν αυτή την οικονομική ζημιά για τις τοπικές επιχειρήσεις που υφίσταται από τα ανωτέρω. Αυτά μπορεί να είναι φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, οικονομικά κίνητρα ή επιδοτήσεις επιτοκίου δανείων ,επενδύσεων και απασχόλησης ή άλλα ειδικά προγράμματα αναπτυξιακού χαρακτήρα της παραμεθορίου περιοχής μας.
Οι στρατηγικοί στόχοι ανάπτυξης πρέπει να είναι:
1. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις -Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη Λέσβο-Λήμνο σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα και το Διεθνές Περιβάλλον . Καθιέρωση στο Επιμελητήριο Γραφείου ONE STOP SHOP Υπηρεσία Μιας Στάσης για παροχή υπηρεσιών στα μέλη μας -επιχειρήσεις ( Π.χΝομική στήριξη-Συμβουλευτικές υπηρεσίες-Επιμόρφωση επιχειρηματιών-Αδειοδότηση επιχειρήσεων(εφόσον εκχωρηθεί η αρμοδιότητα). -Πάταξη παρεμπορίου-Αντιμετώπιση πολυκαταστημάτων στα νησιά μας –Πάταξη γραφειοκρατίας .
2.Προώθηση και ανάδειξη των τοπικών προιόντων κυρίως του πρωτογενούς τομέα( Ελαιόλαδο ,Γάλα κ.α)- Δικτύωσης μεταξύ επιχειρηματικών δομών (clusters)-ΕΞΩΣΤΡΕΦΙΑ- Δημιουργία Γραφείου Εξαγωγών-Ανάπτυξη της ελαιοπαραγωγής και της κτηνοτροφίας-Στήριξη νέων αγροτών
3. Τουριστική Ανάπτυξη (συντονισμό όλων των φορέων για δημιουργία ταυτότητος της Λέσβου και Λήμνου στη παγκόσμια τουριστική αγορά) –Έμφαση στο εναλλακτικό τουρισμό (Αγροτουρισμός, Ιαματικός, Θρησκευτικός, Φυσιολατρικός, Γαστρονομικός, Μαθητικός, Πολιτιστικός, Συνεδριακός, Αθλητικός, Καταδυτικός κ.α)- Δημιουργία τουριστικής εταιρίας προβολής & προώθησης της Λέσβου- Προσπάθεια δημιουργίας δύο(2) τουλάχιστον μεγάλων ξενοδοχείων(κυρίως ένα (1) στη πόλη της Μυτιλήνης)-Δημιουργία Ναυτιλιακής εταιρείας –Επιθετική προβολή της Λέσβου-Λήμνου στη αγορά της Τουρκίας-Ρωσίας-Προώθηση όλης της Λέσβου ως Γεωπάρκο της UNESCO.
4.Εισαγωγή νέων τεχνολογιών-Άρση απομόνωσης τοπικών επιχειρήσεων- Στενή συνεργασία με Πανεπιστήμιο Αιγαίου -Εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες της αγοράς (Παγκοσμιοποίηση )- Δημιουργία Νησιωτικού Παρατηρητηρίου
5.Δημιουργία Διεθνούς διαμετακομιστικού κέντρου –Πύλη Ε.Ε προς την Ανατολή για τα νησιά μας . Δημιουργία και εκσυγχρονισμός βασικών υποδομών νησιών μας(Νέος αερολιμένας Μυτιλήνης, Νέο λίμανι Σιγρίου, Βασικοί οδικοί άξονες Λέσβου και Λήμνου, Νέος εμπορικός Λιμένας Μυτιλήνης-Ιχθυόσκαλα -Δημιουργία επιχειρηματικού Πάρκου Μυτιλήνης -με διεθνές εκθεσιακό και συνεδριακό χώρο -Δεύτερη πύλη εισόδου Σέγκεν στη Πέτρα-Λέσβου.
6. Διεκδίκηση με κάθε μέσον Α.ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ για τα νησιά μας και επιδότηση μεταφορών(αεροπορικών-ναυτικών) για επιβάτες και εμπορεύματα. Ο ρόλος των μεταφορών είναι σημαντικός όχι μόνο λόγω του μεταφορικού έργου στη ανάπτυξη των τοπικών νησιωτικών οικονομιών αλλά και διότι για τα νησιά αποτελεί το μόνο μέσο επικοινωνίας με την ηπειρωτική χώρα Β.Μέτρων μείωσης του λειτουργικού κόστους επιχειρήσεων.Γ.Αναπτυξιακά(επιχορηγήσεις 60% παγίων επενδύσεων –Φορολογικά (Σταθερό φορολογικό καθεστώς -μειωμένος ΦΠΑ) -Χρηματοδοτικά κίνητρα( Ταμείο Εγγυοδοσίας δανείων ΜΜΕ επιχειρήσεων ΤΕΜΠΕ-ΟΠΕ -Στήριξη των Συνεταιριστικών Τραπεζών) Δ.ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ για την ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ απο την Ε.Ε . 7.Ανάδειξη του «Περιβάλλοντος» μέσω της Αειφόρου ανάπτυξη(Πράσινη ανάπτυξη) στους τομείς αξιοποίησης των τοπικών πόρων, διαφύλαξη της υπάρχουσας φυσικής ομορφιάς, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράδοσης 8. Συμμετοχή σε εκθέσεις-Διοργάνωση συνεδρίων-Φιλοξενία δημοσιογράφων-εμπορικών αντιπροσώπων-οικονομικών ακολούθων ξένων χωρών . ΤΕΛΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΣΑντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης -Αναβάθμιση ρόλου του Επιμελητηρίου Λέσβου, -Ανταποδοτικότητα των εισφορών που πληρώνουν τα μέλη μας-Στήριξη επιχειρηματικότητας, συμμετοχή στην τοπική ανάπτυξη-Άνοιγμα στην ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδος και του εξωτερικού. -Προσέλκυση νέων επιχειρηματικών κεφαλαίων και νέων επενδύσεων στα νησιά μας. -Κοινωνική αλληλεγγύη στα μέλη μας –Ανάπτυξη εθελοντικών δράσεων-Στήριξη των επιχειρήσεων της υπαίθρου . ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ 2020 Θρασύβουλος ΚαλογρίδηςΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΑΝΑΝΕΩΣΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Επικεφαλής Συνδυασμού : Καλογρίδης Θράσος του Θεμιστοκλή, ο οποίος ανήκει στο Εμπορικό Τμήμα.ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ 7 (ΜΕΧΡΙ 3 ΣΤΑΥΡΟΥΣ)1) ΑΘΑΝΑΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ2) ΒΑΤΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ3) ΛΑΛΕΛΛΗΣ ΦΩΚΙΩΝ του ΙΩΑΝΝΗ4) ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ5) ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ6) ΦΙΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ7) ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ8) ΨΥΡΚΑ ΣΤΑΥΡΙΤΣΑ του ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ 7 (ΜΕΧΡΙ 3 ΣΤΑΥΡΟΥΣ)1) ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ2) ΔΑΛΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΙΩΝΝΗ3) ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ4) ΚΑΤΖΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΣΠΥΡΟΥ5) ΜΥΡΙΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ6) ΠΑΛΑΜΟΥΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ7) ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΣΥΜΕΩΝ8) ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ9) ΣΟΥΣΑΜΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ10) ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ11) ΤΣΕΚΜΕΤΖΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥΤΜΗΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ 5 (ΜΕΧΡΙ 3 ΣΤΑΥΡΟΥΣ)1) ΔΑΛΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ2) ΚΑΤΣΑΡΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ3) ΚΑΜΙΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ4) ΠΡΙΤΣΗ ΜΑΡΘΑ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ5) ΤΑΜΒΑΚΕΛΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ6) ΤΑΤΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ 2 (ΜΕΧΡΙ 3 ΣΤΑΥΡΟΥΣ)1) ΔΡΕΚΟΛΙΑ ΕΥΓΕΝΙΑ του ΕΥΘΥΜΙΟΥ2) ΜΑΛΑΠΑΣΧΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ3) ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ4) ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΡΚΟΥΡΙΑ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ