Ανακοινώσεις Φορέων

15/06/2012 - 14:17

Το Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου καλεί την επιστημονική κοινότητα του Αιγαίου να εξετάσει με προσοχή την επένδυση Ρόκα

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην συνεδρίασή του της 31ης Μαΐου 2012 και αφού συζήτησε το θέμα της επένδυσης που πρόκειται να γίνει από την εταιρεία Iberdrola-Rokas στη δυτική Λέσβο, ομόφωνα αποφάσισε να εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση :

Η εταιρεία Iberdrola-Rokas πρόκειται να τοποθετήσει στη δυτική Λέσβο 153 ανεμογεννήτριες, η κάθε μία ισχύος 2MW και συνολικής ισχύος 306 MW, βάρους 231 τόνων, ύψους 67 μέτρων, διαμέτρου πτερυγίων 80 μέτρων, με θεμέλια διαστάσεων τουλάχιστον 15Χ15Χ2,5 μέτρα. Προβλέπονται 97 χιλιόμετρα χωματόδρομοι πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων, 143 χιλιόμετρα κανάλια καλωδιώσεων, οδική και θαλάσσια μεταφορά του εξοπλισμού με αντίστοιχες “παρεμβάσεις” στους δρόμους που θα χρησιμοποιηθούν. Είναι κομμάτι της μεγαλύτερης επένδυσης στην αιολική ενέργεια που έγινε ποτέ στην χώρα, περιλαμβάνει τη Χίο και τη Λήμνο, έχει προϋπολογισμό 1,8 δισ ευρώ και θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για χρήση στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η μεταφορά του θα γίνεται μέσω καλωδίου κόστους κατασκευής 0,8 δις. ευρώ, που δεν είναι σαφές αν θα ανήκει στην εταιρεία αυτή ή τη ΔΕΗ.

Μετά από ισχυρές αντιδράσεις τοπικών φορέων και ΜΚΟ, αλλά και την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η εταιρία Iberdrola-Rokas παραδέχεται πλέον ότι δεν υπάρχει πληρότητα στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είχε καταθέσει και ζητά την εξ αρχής έναρξη της διαβούλευσης μόλις καταθέσει τις μελέτες που λείπουν.

Το Δ.Σ του Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου μετά από εκτενή συζήτηση επί του θέματος και εξετάζοντας στοιχεία της επένδυσης, στο μέτρο που μπορεί να κατανοήσει λόγω της πολυπλοκότητας και του απαραίτητου επιστημονικού υπόβαθρου που απαιτείται, δηλώνει ότι ένα τόσο μεγάλο έργο -που παρόμοιο του δεν υπάρχει στη χώρα- σε κάθε περίπτωση απαιτεί ιδιαίτερη σοβαρότητα στο χειρισμό του και εμπεριστατωμένη μελέτη στο  σύνολο των δράσεων που περιλαμβάνει από έγκριτο  επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου να αποτελέσει πραγματικά έργο πνοής και όχι σκοπιμότητας προς όφελος κάποιων.

Σε μια παραμεθόριο περιοχή η απεξάρτηση από παλαιού τύπου εργοστάσια, με την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, το τεράστιο κόστος λειτουργίας τους, και την εξάρτηση από το ακριβό πλέον πετρέλαιο, πρέπει να είναι πρώτιστο μέλημα για επίλυση και οι όποιες επενδύσεις θα πρέπει πρωτίστως να προσανατολίζονται επί της λύσης του θέματος αυτού. Η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να γίνεται πάντα με γνώμονα το κοινό συμφέρον, με σοβαρό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και με επίγνωση των συνθηκών που επικρατούν στην κάθε περιοχή.

Το Δ.Σ του Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει την πεποίθηση ότι η επιστημονική κοινότητα του Αιγαίου οφείλει να ασχοληθεί ουσιαστικά με το θέμα, κάνοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση για την συγκεκριμένη δράση,  αφού εξετάσει με επιστημονικά κριτήρια όλες τις παραμέτρους της επένδυσης, ώστε να προβεί στις απαραίτητες επισημάνσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες με στόχο το βέλτιστο επιθυμητό αποτέλεσμα για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Σημειώνουμε τέλος ότι μέσα από τέτοιου είδους δράσεις του Πανεπιστημίου μας, ενδυναμώνονται οι δεσμοί με τις τοπικές κοινωνίες.

Το Δ.Σ του Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου

Μοιράσου το άρθρο!