Ανακοινώσεις Φορέων

09/02/2012 - 07:19

Ενημέρωση για τον Αγώνα των Νοσοκομειακών Γιατρών ενάντια στην υποβαθμιση του Βοστανείου

Την Τετάρτη 8/02/2012  έγινε μαζική Γενική Συνέλευση των Γιατρών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας. Από όλους εκφράστηκε έντονη αγανάκτηση για την περικοπή κατά 40% (!) του κονδυλίου για τις εφημερίες του 2012. Αποφασίστηκε ως πρώτη άμεση απάντηση να σταματήσουμε να καλύπτουμε τη ταχτική λειτουργία του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας από την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου. Με την υποστελέχωση που υπάρχει και τις ελλείψεις σε προσωπικό και μετά τον εμπαιγμό που έχουμε υποστεί για το θέμα της ένταξης μας στη Γ' Ζώνη πρέπει να υπάρξει καθολική αντίδραση. Από τη Δευτέρα δεν θα λειτουργούν ταχτικά ιατρεία, δεν θα γίνονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία και οι προγραμματισμένες εξετάσεις, δεν θα γίνεται συνταγογράφηση παρά μόνο για επείγοντα περιστατικά, δεν θα γίνονται εισαγωγές σε μη επείγοντα περιστατικά. Στα περιφερειακά ιατρεία, τα Κέντρα Υγείας, το Νοσοκομείο θα αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Για την περιφρούρηση και την διεξαγωγή του αγώνα συγκροτήθηκε Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα στην οποία συμμετέχει όποιος συνάδελφος θέλει.

Η Επιτροπή Αγώνα και το Επιστημονικό Συμβούλιο θα δώσουν συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, στις 1μμ στο Βοστάνειο. Επίσης θα έρθει σε επαφή με κοινωνικούς φορείς για να υπάρξει συντονισμός στον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση του Βοστανείου και των Κέντρων Υγείας. 

ΑΝΑΛΎΤΙΚΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Τις τελευταίες μέρες δημοσιοποιήθηκαν τα κονδύλια των εφημεριών για το 2012. Το σύνολο του ποσού για όλα τα νοσοκομεία πανελλαδικά είναι περίπου το ίδιο με πέρυσι με μια μείωση της τάξης του 4%. Όμως ειδικά για το νοσοκομείο Μυτιλήνης η μείωση είναι 40% (από 4, 1  σε 2,5 εκατ. Ευρώ) !!! Πρόκειται για μια πρωτοφανή περικοπή που στην ουσία τινάζει στον αέρα το πρόγραμμα εφημεριών του Βοστάνειου Νοσοκομείου  και των Κέντρων Υγείας. Και μάλιστα όταν τις προηγούμενες μέρες είχε αναγνωριστεί, σε κυβερνητικό επίπεδο  η ανάγκη ένταξης του Βοστανείου και του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου στη Γ' Ζώνη, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη  εφημεριακή κάλυψη. Ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις από τις διοικήσεις του Νοσοκομείου και της 2ης ΥΠΕ, ότι ήταν θέμα ήμερων η ένταξη στη Γ' Ζώνη, προέκυψε το πρωτοφανές “κούρεμα” του κονδυλίου των εφημεριών.

Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί την κορυφαία προσπάθεια, μέχρι σήμερα να υποβαθμιστεί η λειτουργία του δημοσίου συστήματος υγείας στη Λέσβο. Αν εφαρμοστεί θα έχει σαν συνέπεια να καταρρεύσει λόγω υποχρηματοδότησης, το πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας. Οι ασθενείς δε θα βρίσκουν τον γιατρό που χρειάζονται την ώρα του επείγοντος και αυτό θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Έρχεται ως συνέχεια της προσπάθειας μείωσης των κρεβατιών του Βοστανείου το περασμένο καλοκαίρι και της απόπειρας κατάργησης των πρόσθετων εφημεριών ή της μετατροπής τους από ενεργείς σε ετοιμότητας, τους τελευταίους μήνες. Συνδέεται άμεσα με την γενικότερη πολιτική υποβάθμισης, ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από το 2010! Επτά γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (χειρουργός, 2 ουρολόγοι, 2 αιματολόγοι, μικροβιολόγος, ακτινολόγος) απαραίτητοι για τη στοιχειώδη ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου περιμένουν τους διορισμούς που έχουν παγώσει. Οι προσλήψεις επικουρικών γίνονται με το σταγονόμετρο και αρκετοί έχουν ήδη αποχωρήσει. Σε κάποιους από αυτούς προσφέρονται εξευτελιστικές ατομικές συμβάσεις με μισθούς πείνας για να παραμείνουν ενώ οι εναπομείναντες επωμίζονται μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, χειρότερες συνθήκες δουλειάς με αυξημένο το κίνδυνο του ιατρικού λάθους. Σχεδιάζονται συγχωνεύσεις κλινικών, που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της περίθαλψης, θυμίζοντας τριτοκοσμικές συνθήκες και απώλεια οργανικών θέσεων γιατρών και νοσηλευτών. Οι ανάγκες αντιμετωπίζονται με μετακινήσεις προσωπικού από τα απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας με παραλληλη υποβάθμιση της λειτουργίας τους. Με το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο το κόστος της νοσηλείας έχει πολλαπλασιαστεί για τα ρημαγμένα ασφαλιστικά ταμεία και για τους ανασφάλιστους και άνεργους πολίτες, διώχνοντας τους μακριά από το τελευταίο τους αποκούμπι που ήταν το δημόσιο νοσοκομείο. Με το 5 ευρώ, την πληρωμή των εξετάσεων, την παράδοση 4 κρεβατιών του Βοστανείου στον ιδιωτικό τομέα και τη κατάσταση διάλυσης, που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ, συνθέτουν την κατάργηση πλέον της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας όπως την ξέραμε.

Και όλα αυτά σε μια κοινωνία που στενάζει από την ανεργία, τη λιτότητα, τις περικοπές των μισθών, τα χαράτσια. Τώρα εκβιάζεται ακόμα μια φορά από το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ. να υποκύψει σε μια νέα δανειακή σύμβαση, που θα οδηγήσει σε ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και “βουλγαροποίηση” των εργαζομένων με στόχο όχι φυσικά να μειωθεί το χρέος που προβλέπεται να αυξηθεί(!) αλλά να παραμείνουν για πάντα η χώρα και οι εργαζόμενοι όμηροι στα χέρια των δανειστών της.

ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ! Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου η Ανατροπή αυτής της πολιτικής. Καλούμε τους πολίτες της Λέσβου, τα σωματεία των εργαζομένων, το εργατικό κέντρο, όλους τους μαζικούς φορείς να αντιδράσουν μαζικά και δυναμικά στη συρρίκνωση – υποβάθμιση του Βοστάνειου Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας. Εμείς ξεκινάμε Αγώνα υπεράσπισης της λειτουργίας του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας. Σταματάμε να καλύπτουμε την Ταχτική Λειτουργία του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας από τις 13 μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου, οπότε και θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση. Μέχρι τότε θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά και τα προγράμματα εφημερίας θα εκτελούνται κανονικά σύμφωνα με τις ανάγκες των κλινικών χωρίς καμιά περικοπή. Ζητάμε την κατανόηση των συμπολιτών μας, για την ταλαιπωρία που θα υποστούν. Οι στόχοι μας είναι κοινοί:

ΟΧΙ ΣΤΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΣΤΑΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Καμιά περικοπή στο κονδύλι των εφημεριών για το 2012. Άμεση ένταξη του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου στη Γ' Ζώνη. Αξιόπιστα και ασφαλή προγράμματα εφημερίας, με ειδικευμένο γιατρό καθημερινά σε ενεργό εφημερία, σύμφωνα με τις ανάγκες των κλινικών, τα οποία θα χρηματοδοτούνται εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όχι στην Εφημερία Τομέα. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπεράριθμων εφημεριών χωρίς περικοπές. Να γίνουν άμεσα οι διορισμοί των γιατρών που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους.

ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Μυτιλήνη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Μοιράσου το άρθρο!