Ανακοινώσεις Φορέων

09/07/2014 - 19:08

Το Επιμελητήριο Λέσβου ζητά συνάντηση με το ΤΑΙΠΕΔ

style="text-align: justify;"> 
Η έκταση  50 στρεμμάτων της Μυτιλήνης, που εκτείνεται από τη μαρίνα της πόλης έως το Φανάρι και η οποία το 2013 παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ (ΦΕΚ 2883/Β΄/14-11-2013), μέχρι πρότινος ανήκε στην ιδιοκτησία της Κτηματικής Υπηρεσίας και η διαχείριση του χώρου γινόταν από τον Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου.    
Ο λόγος είναι απλός: πρόκειται για μια ζωτικότατης σημασίας περιοχή, όπου λειτουργεί ο μοναδικός Εμπορικός Λιμένας του νησιού, από τον οποίο εξυπηρετείται και η εκφόρτωση των υγρών καυσίμων, λόγω έλλειψης αποθηκευτικού χώρου στο νησί και  χύδην φορτίων (ζωοτροφές κλπ).
Ακόμη, λειτουργεί ως Parking για μεγάλο αριθμό Ι.Χ. και ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο που εξυπηρετεί στη στάθμευση των οχημάτων των επισκεπτών και τουριστών, αλλά και φορτηγών αυτοκινήτων και αστικών και τουριστικών λεωφορείων.  Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί διάφορες υποδομές, υπάρχουν χώροι πρασίνου, πάρκων και φωτισμού, ενώ είναι και εμπορικό κέντρο καθώς λειτουργούν πολλά Super Markets, εμπορικά καταστήματα καφετέριες, ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός γραφείων δημοσίων υπηρεσιών.  Τέλος, ο χώρος αυτός έχει  χαρακτηριστεί αρχαιολογικός με το ΦΕΚ 30/Β΄/20-1-1995, στο οποίο προσκρούει κάθε κατασκευή σε αυτόν, ενώ δεν υπάρχει άλλος χώρος που θα μπορούσε να απορροφήσει τις ως άνω ζωτικές για το νησί δραστηριότητες.
Η προτιθέμενη πώληση της έκτασης αυτής προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες, θα προκαλέσει τραγικές συνέπειες για τον ομαλό εφοδιασμό του νησιού σε είδη πρώτης ανάγκης και θα ανατρέψει τη λειτουργική σημασία της για τους κατοίκους, που μετά από προσπάθειες πολλών ετών έχει επιτευχθεί.  Παράλληλα, ενέχεται ο κίνδυνος της αμετάκλητης ανατροπής των ευαίσθητων ισορροπιών που υπάρχουν στην οικονομία της Λέσβου, μιας νησιωτικής, παραμεθόριας και απομονωμένης περιοχής, με υψηλά μεταφορικά κόστη, μεγάλη απόσταση  από τα σημαντικά οικονομικά κέντρα της χώρας, συνεχώς υποβαθμιζόμενες μεταφορικές συνδέσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα να βρίσκονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στο έλεος της αναλγησίας της πολιτείας.  
Το Επιμελητήριο Λέσβου, υπενθυμίζει ότι τα άρθρα 1 και 5 του Ν.3986/2011, καθιστούν προφανές ότι το ΤΑΙΠΕΔ, έχει την δυνατότητα να αξιοποιεί τα περιουσιακά του στοιχεία με διάφορους εναλλακτικούς τρόπους, όπως μεταξύ άλλων την παραχώρηση της χρήσης.  
Παρακαλούμε λοιπόν, να αντιμετωπιστεί με την αρμόζουσα σοβαρότητα η αντιμετώπιση του θέματος αυτού, διότι η πολύπλευρη παραμέληση της Λέσβου από την πολιτεία εν μέσω μάλιστα της κρίσης αυτής, έχει υπερβεί κάθε όριο κοινωνικού κράτους δικαίου. 
Για το λόγο αυτό, το Επιμελητήριο Λέσβου ζητάει συνάντηση με το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. σε ημερομηνία που εσείς θα μας προτείνετε, για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας ώστε να βρεθεί μια λύση στο τόσο φλέγον αυτό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, λόγω προφανούς έλλειψης κατανόησης της σοβαρότητας του θέματος.
 
 

Μοιράσου το άρθρο!