Ανακοινώσεις Φορέων

29/07/2013 - 07:31

Γενική Συνέλευση Λέσχης Πλωμαρίου

Μια από τις κρισιμότερες Γενικές Συνελεύσεις των μελών του πολιτιστικού μη κερδοσκοπικού σωματείου «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος» συγκαλείται  την  Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013 στις 11 το πρωί.

Σ’ αυτή τη Γ.Σ., πέραν των συνηθισμένων διαδικασιών- απολογισμός, προϋπολογισμός, εκλογή νέου Δ.Σ.- θα συζητηθεί και το ζέον θέμα του μέλλοντος της στέγης του Σωματείου, με δεδομένο ότι ο Δήμος Λέσβου, δια του αντιδημάρχου οικονομικών κ. Ν.Κατράνη, θέτει νέους όρους για την συνέχιση της μίσθωσης, η οποία συμπλήρωσε ήδη 98 χρόνια.

Συγκεκριμένα η οικονομική υπηρεσία του Δήμου, επιδιώκει  για την ανανέωση της μίσθωσης την διενέργεια  δημοπρασίας, στην οποία όμως για να συμμετάσχει το Σωματείο της «Λέσχης», πρέπει εκτός της φορολογικής  του ενημερότητας,  να  διαθέτει και εγγυητή, που θα αναλάβει τις  οικονομικές υποχρεώσεις που τυχόν  θα δημιουργηθούν στο μέλλον.

Επειδή αυτός ο όρος του νόμου είναι αδύνατον να υλοποιηθεί, προτάθηκε  στον Δήμο να προχωρήσει στην αναμίσθωση  με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Δήμου και με την προϋπόθεση-που αποτελεί πρόταση του σωματείου που εκκρεμεί από τον Μάρτιο του 2011- την ανάληψη του κόστους  των εργασιών  ανακαίνισης του κτιρίου, που σύμφωνα με την σχετική έκθεση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, θα κοστίσει περί τις 69.000 ευρώ.

Αυτή όμως η πρόταση απορρίπτεται –τουλάχιστον προς το παρόν-  από τον κ. αντιδήμαρχο, για τον λόγο ότι τα άλλα σωματεία στα οποία παραχωρείται στέγη ή καταβάλλονται οι δαπάνες ηλεκτροδότησης, θέρμανσης και υδροδότησης, αποτελούν «ειδικές περιπτώσεις», με απλές αναμισθώσεις, χωρίς την ενέργεια δημοπρασίας.

Ως εκ τούτου προβληματισμός επικρατεί στο απερχόμενο Δ.Σ. του σωματείου, το οποίο αδυνατεί να  ικανοποιήσει τους όρους αυτούς, όταν μάλιστα προ διετίας δαπάνησε 11.500 ευρώ, για την ανακατασκευή της στέγης του κτιρίου, που δεν είχε επισκευασθεί από  την  ανέγερσή του, το 1915.

Στο μεταξύ η επανειλημμένως διατυπωθείσα υπόσχεση του Ν.Π. Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου, ότι θα αποπληρώσει τα 200 αντίτυπα του έργου «Λέσβος 1912-2012. Εκατό χρόνια ελευθερίας», αξίας 3.000 ευρώ, δεν έχει εκπληρωθεί μέχρι σήμερα, οπότε τίθεται θέμα άσκησης αγωγής για την είσπραξη των οφειλομένων.

Σημειώνεται πάντως ότι ενώ η δημοτική  αρχή αρνείται να  αναγνωρίσει την πολιτιστική προσφορά  του σωματείου, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, δια του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, επιχορήγησε την «Λέσχη Πλωμαρίου» με 3.000 ευρώ, με πρόταση του Λέσβιου υπουργού δικαιοσύνης  Χαράλαμπου Αθανασίου.

Αλλά και η μητρόπολη Μυτιλήνης  Ερεσού και Πλωμαρίου, μετά από πρόταση του διευθυντή της επιστημονικής της  επετηρίδας «Αγία Σιών», Αθανάσιου Καλαμάτα,  στον μητροπολίτη κ. Ιάκωβο,  περιλαμβάνει στον τέταρτο τόμο της, που κυκλοφορεί εντός του Αυγούστου, τα πλήρη πρακτικά του συνεδρίου «Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Η περίπτωση του Βενιαμίν Λεσβίου», που συγκλήθηκε στο Πλωμάρι το 2009 σε συνεργασία με την φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μοιράσου το άρθρο!