Ανακοινώσεις Φορέων

28/03/2024 - 16:29

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου για τα 25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία

  Δεν ξεχνάμε - Δεν συγχωρούμε

 

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 25 χρόνια από τον βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. 78 μέρες  ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς, η πλειονότητα των οποίων άμαχοι, παιδιά, ηλικιωμένοι.

Ισοπεδώθηκαν υποδομές, σχολεία και νοσοκομεία, τηλεοπτικοί σταθμοί, ακόμα και πρεσβείες τρίτων χωρών.Χρησιμοποίηθηκαν βόμβες διασποράς και για πρώτη φορά απεμπλουτισμένου ουρανίου. ΗΠΑ  και ΝΑΤΟ έριξαν 31000 τέτοια βλήματα που αντιστοιχούν σε 10 τόνους αυτού του επικίνδυνου υλικού, του οποίου οι πλήρεις συνέπειες του στα Βαλκάνια δεν έχουν μελετηθεί ακόμα.

Η Γιουγκοσλαβία χρησίμευσε ως εργαστήριο για τις επεμβάσεις που ακολούθησαν.

Το 1999 το πρόσχημα ήταν η ανθρωπιστική επέμβαση και η προστασία των μειονοτήτων, το 2001 στο Αφγανιστάν πρόσχημα ήταν η τρομοκρατία, το 2003 στο Ιρακ η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, το 2011 στη Λιβύη η επίφαση ήταν η δημοκρατία και η ελευθερία το 2013 στη Συρία η προστασία, δήθεν, του πληθυσμού και τώρα στη Παλαιστίνη το δικαίωμα στην αυτοάμυνα...

Αυτές τις μέρες η σκέψη μας είναι στον πολύπαθο Παλαιστινιακό λαό που εδώ και πέντε μήνες δέχεται τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ με τις πλάτες  των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που κατά τα άλλα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. 32000 νεκροί, το 70% απ΄αυτούς γυναίκες και παιδιά.Δεκάδες χιλιάδες οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι. Σπίτια, ναοί, νοσοκομεία, σχολεία, τίποτα δεν ξεφεύγει από την δολοφονική μανία της ισραηλινής πολεμικής μηχανής.

Όσοι, δε, επιζούν αφήνονται να πεθάνουν από την πείνα ή γίνονται στόχος, την στιγμή που περιμένουν στην ουρά για ένα πιάτο φαϊ.

Σήμερα, 25 χρόνια από τις θηριωδίες του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία εξακολουθεί, με κάθε ευκαιρία να μας θυμίζει το '' ειρηνευτικό '' του έργο και να αφήνει παντού το αποτύπωμά του.

Κι εμείς, όπως όλοι οι λαοί του κόσμου ,χρέος μας είναι, από τη μια να στηρίζουμε και να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους λαούς με όποιο τρόπο μπορούμε,και από την άλλη να παλεύουμε αδιάκοπα για την διάλυση όλων των ιμπεριαλιστικών σχηματισμών που καταδυναστεύουν τους λαούς και εγκληματούν σε βάρος τους.

Μοιράσου το άρθρο!

geotee