Ανακοινώσεις Φορέων

18/11/2011 - 17:29

Η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης γιορτάσε τα Ελευθέρια του νησιού μας

yle="text-align:justify;">Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης

13 Νοεμβρίου 2011. Η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα Ελευθέρια του νησιού μας (8-11-1912) και ταυτόχρονα το έτος „Ελύτης – 100 χρόνια από τη γέννησή του“.

            Ο μεγαλόπρεπος ναός της του Θεού Σοφίας, στη συμπρωτεύουσα και το μοντέρνο κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, στεγάζουν τις εκδηλώσεις. Μετέχουν τα μέλη της Π.Ε.Θ., οι λεσβιολάτρες φίλοι τους και οι αρχές της πόλης.

Κατανυκτική η Θεία Λειτουργία και μεγαλόπρεπη η δοξολογία στην Αγία Σοφία. Η παρουσία των βρακοφόρων νέων μας, που περιστοιχίζουν το λάβαρο με την εντυπωσική εικόνα της Λέσβου πάνω του και η ελληνική σημαία, δημιουργούν την αίσθηση πως βρίσκεσαι στο νησί.

            Η αίθουσα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης υποδέχεται, στη συνέχεια, τους εορτάζοντες. Εισερχόμενοι αντικρύζουν τις προβαλλόμενες στην οθόνη εικόνες, τοπία, κτίρια από το νησί, σκηνές πολιτιστικών εκδηλώσεων του Συλλόγου, εικόνες του Οδυσσέα Ελύτη και της οικογένειάς του, εξελικτικά σε βάθος χρόνου, φωτογραφίες δραστηριοτήτων του, τιμητικών διακρίσεων, απονομής του Νόμπελ στη Στοκχόλμη (1979) και ακούν την αρμονικά συνδυασμένη μουσική επένδυση των εικόνων από τα μελοποιημένα ποιήματα του Ελύτη.

            Η άριστα οργανωμένη, ηλεκτρονικά, εργασία του μέλους του Δ.Σ. καθηγητή Παναγιώτη Γεωργέλη, με την επαινετέα σύμπραξη της Μαριάνθης Βάμβουρα και της Ιωάννας Δήμτσου-Μάρκου, δημιούργησε τα εκλυστικά φόντα της υπό εξέλιξη εκδήλωσης.

            Η αίθουσα είναι κατάμεστη και στις 11:30, κατά το πρόγραμμα, η συντονίστρια της αντιδημαρχίας πολιτισμού, του συνδιοργανωτή Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Ελένη Τζιούτζια, κάνει το ξεκίνημα. Εκφράζεται κολακευτικότατα για την ιστορία και τα πολιτιστικά δρώμενα του Συλλόγου, του αρχαιότερου της Θεσσαλονίκης, με έτος ίδρυσης το 1925.

            Στη συνέχεια δίνει το λόγο στον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Παναγιώτη Κουτλή. Η ομιλία του μας μεταφέρει 99 χρόνια πίσω, στην αγαπημένη μας Λέσβο, ζούμε το παραλήρημα των Μυτιληνιών, που τους χαρίζει ο απελευθερωτής ελληνικός στόλος, στις 8 Νοεμβρίου του 2012. Τονίζει τη σπουδαιότητα της Λέσβου, διαχρονικά, τις στιγμές μεγαλείου και δόξας που γνώρισε, την πνευματική ακτινοβολία της σε όλα τα πλάτη και μήκη του ελληνικού χώρου και πέρα απ’ αυτόν. Ανέδειξε ποιητές, σοφούς, ιστορικούς, καλλιτέχνες, οι οποίοι θεμελίωσαν την έξοχη πολιτιστική και πνευματική παράδοση αυτού του τόπου.

            Ακολούθως δίδεται ο λόγος στον καθηγητή Δημήτρη Νικορέτζο, ποιητή, δοκιμιογράφο και κριτικό λογοτεχνίας και όλοι μαθαίνουν στο Α’ μέρος της ομιλίας του για τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, για τον οικογενειακό του περίγυρο, για το δέσιμό του με τη Μυτιλήνη, για τη θετική επίδραση που είχε η Λέσβος στην εξέλιξή του, στην πολυεπίπεδη πνευματική του δημιουργία, στην πνευματική του διαμόρφωση: ποίηση, συγγραφή, εικαστικά...

            Η παρεμβολή και απαγγελία ποιημάτων του Ελύτη, σε κατάλληλο χρόνο, από την ηθοποιό Δέσποινα Καμπουροπούλου και την ταλαντούχο λογοτέχνιδα Αναστασία Χατζή, έδωσε πολύ χρώμα στα εξιστορούμενα λεγόμενα του ομιλητή.

            Στο Β’ μέρος της ομιλίας του μιλά για το ύφος του ποιητικού έργου και για το περιεχόμενό του. Το Αιγαίο είναι ο χώρος έμπνευσής του. Είναι ο βασικός άξονας του ποιητικού του έργου, γιατί είναι διαποτισμένο από το ελληνικό πνεύμα και την ελληνική σκέψη και είναι η κοιτίδα ενός πανάρχαιου πολιτισμού.

            Στην όλη εκδήλωση ήταν παρούσα και η υπέροχη χορωδία: „Νίκος Αστρινίδης“ με μαέστρο την κ. Βασιλική Κατσούκα. Τα καλλικέλαδα μέλη της –φοιτητές οι περισσότεροι - τραγούδησαν μελλοποιημένα ποιήματα του τιμώμενου ποιητή:

-          Της αγάπης αίματα

-          Με το λύχνο του άστρου

-          Μαρίνα

-          Το τετράφυλλο δάκρυ

-          Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ

Υπέροχη η ερμηνεία, συγκινητική η ατμόσφαιρα, πλήρης η ικανοποίηση των πάντων, λίαν κολακευτικά τα σχόλια.

            Τιμητική πλακέτα επιδόθηκε στον κ. Δημήτρη Νικορέτζο, άνθη στις κυρίες που απήγγειλαν ποιήματα, στη συντονίστρια, στη μαέστρο.

            Στο ηρώο του Γ’ Σώμα Στρατού  τιμήθηκαν οι νεκροί μας. Έγινε η κατάθεση στεφάνου απ’ τον Πρόεδρο του Συλλόγου μας, μετά την επιμνημόσυνη δέηση του ακούραστου και προθυμότατου λέσβιου παπαδάσκαλου κ. Δημητρίου Θεοδώρου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, εψάλη απ’ όλους ο Εθνικός Ύμνος και η γιορτή έκλεισε μεγαλόπρεπα με πολλές θερμές ευχές.

Θεσσαλονίκη, 15 Νοεμβρίου 2011

Βασίλης Λαγουτάρης

Γεν. Γραμματέας της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης

Μοιράσου το άρθρο!