Ανακοινώσεις Φορέων

16/03/2016 - 11:01

Με καθυστέρηση... Ημέρα Καταναλωτή στη Λέσβο

Με καθυστέρηση μιας ήμερας (και βάλε) η Ένωση Καταναλωτών Λέσβου θυμήθηκε ότι χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή...

Ποτέ δεν είναι αργά....

Η ανακοίνωση:

Είκοσι χρόνια πέρασαν. Είκοσι χρόνια Ένωση καταναλωτών Λέσβου . Είκοσι χρόνια από τότε που ο ¨Δάσκαλος¨, ο φίλος και πρωτεργάτης Αντ. Σουλακέλλης γύριζε και απευθυνόμενος σε άτομα ένα ένα μας καλούσε να πάρουμε μέρος στην πρώτη συνέλευση της υπό ίδρυσης Ένωσης καταναλωτών. Από τότε έγιναν πολλά για να σταθεί η Ένωση και να κερδίσει την εμπιστοσύνη. Των καταναλωτών πρώτα, των υπηρεσιών, άλλα κυρία της Αγοράς. Και δεν ήταν εύκολο. Με βήματα προσεκτικά, με δημοκρατία και διαφάνεια στην λειτουργιά της, αλλά και με συμμετοχή σε όργανα αποφάσεων πανελλαδικού επιπέδου ή σε συνεργασία με αυτά, η ΕΝ.ΚΑ.Λ. πορεύεται με σταθερό στόχο την προστασία του καταναλωτή και τη βελτίωση της αγοράς προς όφελός του

Φίλες και φιλοι,

 Στο σκληρό παγκομιοποιημένο περιβάλλον οι αδικίες σε βάρος των καταναλωτών είναι καθημερινές. Ο ίδιος ο καταναλωτής γίνεται στόχος των μεγάλων συμφερόντων, που πλέον δεν γνωρίζουν σύνορα. Διατροφικά σκάνδαλα, ακατανόητη πετρελαϊκή πολιτική, τιμολογιακοί ακροβατισμοί, είναι εκτροπές που τραυματίζουν την υγιή καταναλωτική πραγματικότητα. Οφείλουμε, λοιπόν, με συντεταγμένη δράση μέσα από συλλογικά όργανα να παλέψουμε για ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και δικαιότερο καταναλωτικό περιβάλλον.

Οι Ενώσεις Καταναλωτών,  με ελάχιστα μέσα και με σκληρή δουλειά  προσπαθούν  να διασφαλίσουν  όρους  και συνθήκες λειτουργίας της Αγοράς  με τις οποίες θα προστατεύονται  η υγεία, η ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών.

Σήμερα οι καταναλωτές  έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός των. Πολλοί έχουν χάσει τη δουλειά τους. Όλοι ανησυχούν για το μέλλον της.  Το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται δημιουργώντας μεγαλύτερη ανασφάλεια στους πολίτες.

Με την κρίση παρούσα ο καταναλωτής είναι πολύ πιο συγκρατημένος και  πιο προσεκτικός στις αγορές του. Ανησυχεί για το μέλλον της εργασίας του, για το μέλλον του κοινωνικού κράτους και δεν αναλαμβάνει  επιπόλαια ρίσκα. Αναζητεί μια   ορθολογικότερη συμπεριφορά στην  αγορά.

Από το κυνηγητό, μέσω καρτών και δανείων, της αναζήτηση της κάλυψης των καταναλωτικών αναγκών του πέρασε στην αγωνιώδη αναζήτηση της αποπληρωμής αυτών άλλα και των αμέτρητων φόρων προς την πολιτεία Η κατά τραγικό τρόπο συρρίκνωση των εισοδημάτων και η μεγάλη ανεργία έκανε την οικογένεια να έχει αμυντική στάση στην κατανάλωση.

Οι μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς αποδυναμώνονται ή συρρικνώνονται. Ο ΕΦΕΤ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο Συνήγορός του Καταναλωτή, ομοίως. Στο περιβάλλον αυτό το Καταναλωτικό κίνημα αγωνίζεται να παίξει τον ρόλο του στην αγορά με όπλα λιανοντούφεκα.

Έχουμε προτάσεις, όπως:

  • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς με πολιτική βούληση σύγκρουσης, με άτομα και εξουσίες μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς και πελατειακές σχέσεις. Να εφαρμοστούν οι νόμοι.
  • Παρακολούθηση τιμών στις εταιρείες με δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.
  • Γενναία μείωση  του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα για ανακούφιση των χαμηλών εισοδημάτων.
  • Διαφάνεια και δημοσιοποίηση των κοστολογήσεων.
  • Ορισμός ανώτατου επιτρεπτού κέρδους  όποιο και να είναι αυτό.
  • Αποκλιμάκωση των τιμών των ΔΕΚΟ με νοικοκύρεμα και αυστηρό έλεγχο των προμηθειών (μίζες), γιατί  και τις μίζες τελικά εμείς τις πληρώνουμε.
  • Επιδότηση μεταφορικών στα βασικά είδη ανάγκης για τα νησιά με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, για να μη μένει η Νησιωτικότητα μόνο ρητορικό σχήμα, αλλά να καταστεί χρήσιμη πραγματικότητα. 
  • Δημοσιοποίηση των εταιρειών που κατ΄επανάληψη καταγγέλλονται.

Ας συνειδητοποιήσουμε ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας είναι  η συλλογική δράση  και η οργάνωση. Ας πλαισιώσουμε  τις καταναλωτικές οργανώσεις  για να ακουστεί η φωνή μας, έχοντας πάντα υπόψη μας το δίπτυχο «γνωρίζω τις υποχρεώσεις μου, απαιτώ τα  δικαιώματά μου».

Η Ένωσή μας, η ΕΝ.ΚΑ.Λ., έκλεισε φέτος το 20ο χρόνο λειτουργίας της.

Όλα αυτά τα χρόνια, με συνέπεια και σοβαρότητα, προσπάθησε να είναι παρούσα στην Κοινωνία της Λέσβου, παρεμβαίνοντας σε ζητήματα που την απασχόλησαν ή αναδεικνύοντας αυτά με πρωτοβουλία της. Φίλος και σύμμαχος του καταναλωτή,  για τα προσωπικά, τα ατομικά προβλήματα, που δημιουργήθηκαν  από τα λάθη , εσκεμμένες συμπεριφορές ή ατυχείς πολιτικές.                

Και έτσι θα συνεχίσουμε αναζητώντας νέους ανθρώπους να πλαισιώσουν το ΔΣ,  κατεχόμενοι από  μια αγωνία για το μέλλον της Ένωσης.

 

Φίλες και φίλοι καταναλωτές.

Οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο  αύριο, αλλά ζητάμε και απαιτούμε ένα καλύτερο σήμερα. Ελάτε στην Ένωσή μας. Προσθέστε τη δύναμή σας στην προσπάθειά μας.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Μοιράσου το άρθρο!