Ανακοινώσεις Φορέων

31/08/2012 - 14:08

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α Ν. Λέσβου για τα οικονομικά του Δήμου

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α Ν. Λέσβου για τα οικονομικά του Δήμου

Ο

Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α Ν. Λέσβου με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις με την οικονομική κατάρρευση των Δήμων όλης της χώρας και του Δήμου Λέσβου, ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής συνεχόμενης μείωσης των οικονομικών των ΟΤΑ. Το έγγραφο που έδωσε στην δημοσιότητα η υπηρεσία οικονομικών του Δήμου μας, πριν από δυο μέρες, τα λέει όλα.

          Έγκαιρα πριν από δύο χρόνια με την ψήφιση του πρώτου μνημονίου είχαμε τονίσει ότι οι περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων, οι αυξήσεις των έμμεσων και άμεσων φόρων, τα χαράτσια, οι εφεδρείες – απολύσεις και όλα τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν παρθεί δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα, αλλά θα επιτείνουν ακόμα βαθύτερα την καπιταλιστική κρίση και θα μεγαλώσουν την ταξική ανισότητα στην χώρα.

          Εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι στις δημοτικές αρχές, σε αυτές που  αντί να διεκδικούν από το κεντρικό κράτος, πόρους και αρμοδιότητες, ενίσχυση των κοινωνικών δομών και των υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό, προσπαθούν να εφαρμόσουν πιστά τις ελαστικές σχέσεις εργασίας κάθε μορφής, να ξεπουλήσουν τμήματα των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιώτες, να χρεώσουν τους Δήμους με υπέρογκα  δάνεια και να διαλύσουν τις κοινωνικές δομές (καθαριότητα, ύδρευση – αποχέτευση, παιδικοί σταθμοί κ.α).

          Η πλειοψηφία των αιρετών της Τ.Α καθυστέρησε δραματικά να αντιληφθεί τις επιδράσεις στους ΟΤΑ των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και ακόμα και τώρα προσπαθούν να προσεγγίσουν αποσπασματικά το θέμα με λύσεις «αλα κάρτ». Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε αυτές τις διήμερες κινητοποιήσεις των δήμων, 29 και 30 Αυγούστου ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, άλλοι Δήμοι ήταν κλειστοί και άλλοι λειτουργούσαν με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Δήμο Λέσβου και γενικότερα όλου του Β. Αιγαίου, οι οποίοι λειτουργούσαν κανονικά, σαν να μην ενδιαφέρει τις δημοτικές τους αρχές και την Π.Ε.Δ.  το θέμα των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης...

          Οι εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ και τα όσα έγιναν εκεί δείχνουν ότι δυστυχώς πολλοί Δήμαρχοι δεν έχουν αντιληφθεί την πραγματική κατάσταση και το που οδηγούνται οι εξελίξεις. Ακόμα και τώρα οι Δήμαρχοι και στο ψήφισμα του εκτάκτου συνεδρίου τους, δεν κάνουν καμία αναφορά στα προβλήματά του προσωπικού των Δήμων τους.

          Οι εξελίξεις οδηγούν μαθηματικά στην  αρχή ενός νέου κύκλου αγώνων

 προκειμένου να αποτραπεί η συνεχιζόμενη ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, με εκφραστή

 πλέον την τρικομματική κυβέρνηση που οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, τους Δήμους σε

 οικονομική κατάρρευση και σε αδυναμία λειτουργίας βασικών υπηρεσιών, καθώς αδυνατούν

 πλέον να ανταποκριθούν στις ανελαστικές δαπάνες (λειτουργικά έξοδα, μισθοδοσία κ.λπ.).

 

          Κάτω από αυτά τα δεδομένα οι εργαζόμενοι στον Δήμο Λέσβου βρίσκονται σε ετοιμότητα, σε συνεργασία με τους συναδέλφους από όλη την Ελλάδα και βέβαια την ΠΟΕ ΟΤΑ, με αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο: καμία

 περικοπή πόρων στους ΟΤΑ, καταβολή όλων των παρακρατηθέντων πόρων της Τ.Α.,  καμία μεταφορά αρμοδιότητας χωρίς να έχει προηγουμένως

 προβλεφτεί η χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α., αποτροπή της εργασιακής εφεδρείας και

 καμία απόλυση εργαζομένου, άρση της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου

 προσωπικού ιδιαίτερα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, καμία νέα περικοπή στις

 αποδοχές των εργαζομένων και καμία αφαίρεση ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών

 δικαιωμάτων, υπεράσπιση του Δημοσίου και Κοινωνικού χαρακτήρα των

 υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που με άλλοθι την έλλειψη προσωπικού και

 πόρων εκχωρούνται σε ιδιώτες.

 Μόνο αν το πλαίσιο αυτό γίνει κοινό, εργαζομένων και αιρετών, μπορεί να  κερδίσει η Τ.Α αυτά που δικαιούται για τους δημότες της.

           Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λέσβου καλεί όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση, για να δώσουμε βροντερό παρών και σε αυτό τον αγώνα, όπως έχουμε κάνει όλα τα τελευταία χρόνια.

 

Μοιράσου το άρθρο!