Ανακοινώσεις Φορέων

22/12/2010 - 20:30

Παρουσίαση ΕΣΠΑ

Το  μεγαλύτερο βαθμό υλοποίησης, μέσα σε μόλις 12 μήνες, κατάφερε να επιτύχει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου στην Ετήσια Εκδήλωση παρουσίασης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου της Λέσβου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Νομάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής, ο Νομάρχης Χίου κ. Πολύδωρας Λαμπρινούδης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λέσβου και Δήμαρχος Γέρας Σωτήρης Ζαμτράκης, ο Δήμαρχος Μήθυμνας κ. Στέλιος  Καραντώνης, ο Δήμαρχος Ερεσού- Αντίσσης κ. Σωτήρης Καρδαράς, ο Δήμαρχος Καλλονής κ. Δημήτρης Φαναραδέλλης, ο Δήμαρχος Πέτρας κ. Απόστολος Αλατζάς, ο Δήμαρχος Πολιχνίτου κ. Γιάννης Συκάς, ο Δήμαρχος Ευεργέτουλα κ. Μιχάλης Πολυπαθέλλης, ο Δήμαρχος Νέας Κούταλης κ. Δημήτρης Βουλγαράκης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Σάμου κ. Στέλιος Θάνος, ο νεοεκλεγείς Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.κ. Νίκος Σουλακέλλης και Γιάννης Κάλλας, ο πρόεδρος του παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ κ. Γιάννης Τσακίρης αλλά και πολλοί φορείς της αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων του Βορείου Αιγαίου.

Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου, απευθυνόμενη στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης τόνισε ότι «με τη δική σας συνεισφορά, με πολύ κόπο και δουλειά όλων μας, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κατάφερε να επιτύχει τον μεγαλύτερο βαθμό υλοποίησης μέσα σε μόλις 12 μήνες! Γνωρίζετε όλοι σας την εικόνα του ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του 2009. Αρκεί να σας αναφέρω ότι έως το 2009 οι εντάξεις έφταναν μόλις στο 9%, οι συμβάσεις στο 7,5% και οι δαπάνες στο 2,6%. Σήμερα, και μόλις 12 μήνες μετά, οι εντάξεις ξεπερνούν το 54%, οι συμβάσεις ξεπερνούν το 23% και οι δαπάνες το 14%.  Βεβαίως τα παραπάνω σχετίζονται με το γεγονός ότι το πρόγραμμα μέσα σε δύο χρόνια είχε προκηρυχθεί σε ποσοστό μόλις 46% και σήμερα το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 95%. Μπορεί λοιπόν να αντιληφθεί καθένας σας ότι τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν αδιάψευστο τεκμήριο της δουλειάς που έχει γίνει και την προοπτική που δημιουργείται για την ανάπτυξη της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου».

Πίσω βέβαια από τα στοιχεία, όπως ανέφερε η κ. Θεολογίτου «υπάρχει πάντα μια αφανής διαδικασία που επιτρέπει να γίνονται τα οράματα πράξη και χειροπιαστό αποτέλεσμα. Αυτή η αφανής διαδικασία αφορά θεσμικές προσαρμογές, ενέργειες πολιτικού περιεχομένου και δράσεις για την αφύπνιση και αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού του τόπου μας τις οποίες πραγματοποιήσαμε μέσα στο χρόνο αυτό. Θεσμικές προσαρμογές ήταν η πιστοποίηση  της ΔΔΕ και της ΔΕΚΕ, καθώς και η ένταξη της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε στο σύστημα παραγωγής έργων του ΕΣΠΑ».

Σ’ ότι αφορά στις ενέργειες πολιτικού περιεχομένου ήταν η ενεργοποίηση ειδικών πολιτικών, όπως αυτές για τα αστικά και τα μικρά νησιά, το Ειδικό Αναπτυξιακό με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, οι δεκάδες συναντήσεις για εκχώρηση πόρων των τομεακών στην Περιφέρεια, αλλά και οι τελευταίες πρωτοβουλίες για τη συνδιαμόρφωση ενός πλαισίου προτάσεων για τη νησιωτική πολιτική.

«Η ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού αφορά την κινητοποίηση των υπηρεσιών για επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος καθώς και η αξιοποίηση της ΜΟΔ Α.Ε. για την υποστήριξη των τελικών δικαιούχων» ανέφερε η κ. Θεολογίτου ενώ δήλωσε ότι «Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, όλοι ότι τα νούμερα προέκυψαν χάρη στο υπόβαθρο που αναπτύχθηκε για την επίτευξη μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου αποτελέσματος. Υποστηρίξω τη θέση ότι το Βόρειο Αιγαίο θα επιτύχει το μεγαλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα αν ο στρατηγικός σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια στηριχθεί σε δύο πυλώνες».

Συγκεκριμένα:

1ος: η πλήρης ενεργοποίηση του προγράμματός μας,

2ος: η εξασφάλιση οικονομικών αποτελεσμάτων για το έτος 2011, όπου οι απαιτήσεις του προγράμματος σταθερότητας είναι ιδιαίτερα υψηλοί.

Συνεχίζοντας την παρουσίαση, η κ. Θεολογίτου ανέφερε ότι: «η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η παραμικρή κίνησή μας έχει τη σημασία της για ξεπεράσουμε ή όχι την κρίση. Με αυτό εννοώ ότι θα πρέπει να έχουμε όλοι μας πλήρη συνείδηση του ρόλου που επιτελούμε ως φορείς παραγωγής πολιτικής, αλλά και ως μηχανισμός παραγωγής αποτελέσματος και ανάπτυξης. Απλά και ανθρώπινα εννοώ ότι θα πρέπει αφενός να επαναπροσδιορίσουμε το μοντέλο ανάπτυξης μας με όρους σύγχρονους,  που θα οδηγούν με προοπτική στην ευημερία του τόπου μας, και αφετέρου θα πρέπει να κάνουμε καθημερινά τη δουλειά μας με συνείδηση, μη μεταφέροντας για αύριο ό,τι μπορεί να γίνει σήμερα».

Αναφερόμενη στις δικές τις ενέργειες η κ. Θεολογίτου τόνισε ότι: «Ως Γενική Γραμματέας Βορείου Αιγαίου, προσπάθησα πολύ στο χρόνο της θητείας μου να επιτύχω το μέγιστο αποτέλεσμα για την Περιφέρεια και παράλληλα να δώσω ρόλο και αξία στους υπάρχοντες μηχανισμούς του κράτους και να εμφυσήσω σε όλα τα στελέχη τη λογική της αποτελεσματικής λειτουργίας και ταυτόχρονα τη μέγιστη νομιμότητα στη λήψη των αποφάσεων. Ο χρόνος που έρχεται θα είναι δύσκολος, αλλά αισιοδοξώ ότι θα είναι και δημιουργικός, αρκεί με αίσθηση ευθύνης όλοι να επιτελέσουμε το καθήκον μας. Η αναδιάρθρωση του κράτους και η εφαρμογή του Καλλικράτη θα βοηθήσει το ξεπέρασμα της κρίσης και το άνοιγμα νέων οριζόντων για την πατρίδα μας. Υπηρετώντας πιστά και με συνέπεια τους στόχους είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσουμε την πατρίδα μας να αλλάξει σελίδα».

Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Θεολογίτου τόνισε ότι «το Βόρειο Αιγαίο είναι ένας όμορφος τόπος με πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες. Τα νησιά μας μπορούν και πρέπει να πάνε μπροστά, και αυτό συνέβη τη χρονιά που πέρασε. Δώσαμε το παράδειγμα και τον τρόπο, είπαμε λίγα και πράξαμε πολλά. Βρήκαμε το σωστό βηματισμό και κάναμε ήδη πολλά γοργά βήματα. Τελικά, η προοπτική, το μέλλον των νησιών μας είναι έγνοια και ευθύνη καθενός μας, προσωπική και σαφής. Ας την αναλάβουμε όλοι μας και σίγουρα θα τα καταφέρουμε ακόμη καλύτερα».

Μοιράσου το άρθρο!