Ανακοινώσεις Φορέων

15/10/2020 - 10:30

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, Απεργία - Συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ  15 Οκτωβρίου 2020

 

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. Λέσβου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μετά την απόφαση της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου Τομέα, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. της Λέσβου να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου  2020

 

με αιτήματα:

 

1. Θωράκιση της Δημόσιας Υγείας. Γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Δωρεάν τεστ σε όλους, όπου οι ανάγκες το απαιτούν. Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας. Προστασία των ευπαθών ομάδων. Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση από την κανονική άδεια.

2. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών. 15 μαθητές ανά τμήμα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.

3. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων.

4. Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – Ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα. 

5. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των ανώτατων συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.

 6. Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά με προτεραιότητα στην Υγεία (Παιδεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ).

7. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

8. Κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. Κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στο Δημόσιο. Θα ακυρώσουμε στην πράξη τις τροπολογίες του Υπουργείου Εργασίας.

9. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.

10. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου

στις 10:30π.μ. στην Πλατεία Σαπφούς.

Τηρούμαι όλοι τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

ΝΤ ΑΔΕΔΥ ΛΕΣΒΟΥ

-------

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΛΕΣΒΟΥ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 2020 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ 10:30 π.μ

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συμμετάσχει στην απεργιακή κινητοποίηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ απαιτώντας και διεκδικώντας :

 

·         Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για την υγείαω όλων των εργαζομένων

·         Απαιτούμε την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών με άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα υγείας – πρόνοιας και την ένταξή τους σε ένα ενιαίο κρατικό μηχανισμό.

·         Απαίτηση σε περίοδο πανδημίας να στελεχωθούν όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες ώστε να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά  (Υγεία – Παιδεία – Αυτοδιοίκηση )

·         Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες της καθαριότητας

 

·         Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων .Κατάργηση ελαστικής ενοικιαζόμενης  και εκ περιτροπής εργασίας .

 

·         Επέκταση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών χωρίς καμία περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που λαμβάνει σήμερα .

 

 

·         Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών .

 

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ ΣΤΙΣ 10:30 π.μ

 

                       ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 

---------------------

ΑΙΡΕΤΟΙ ΑΣΕ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΛΕΣΒΟΥ – ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε, μπήκε ο Οκτώβρης και η κυβέρνηση με πρόσχημα την ατομική προστασία, προκλητικά επικαλείται το «ρεαλισμό» για να εξαναγκαστούμε να συμβιβαστούμε με τα ελλιπή μέτρα εν μέσω πανδημίας και η ατομική ευθύνη να κάνει συνένοχο τον εκπ/κό και στις ελλείψεις και στα κενά του ίδιου του κουτσουρεμένου τους αναλυτικού πλέον προγράμματος.

Του απαράδεκτου δηλαδή προγράμματος που προέκυψε με το στοίβαγμα μαθητών σε πολυπληθή τμήματα, σε απαράδεκτους – ακατανόμαστους χώρους, που οι κυβερνώντες τους έδωσαν το «προσωνύμιο – προνόμιο» να ονομάζονται σχολικές αίθουσες.

Ούτε ευρώ παραπάνω δεν «χαραμίζουν» για να κλείσουν βασικές τρύπες του εκπαιδευτικού εποικοδομήματος. Θεωρούν κόστος τις αναρρωτικές άδειες, τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, τις υποδομές, τα μέτρα προστασίας, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες και τις εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ, με τις υπογραφές και τη «βούλα» της κας Κεραμέως, οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και πήραν άδεια σκέφτηκαν «επιπόλαια» … και γι’ αυτό πρέπει να επανεξεταστούν οι αιτήσεις τους και σε περιπτώσεις πολύ βαριές να στείλουν και αυτούς … ωρομίσθιους. Άλλη μια ευκαιρία για τους κυβερνώντες να ξεκάνουν εργασιακά δικαιώματα.

Άξιος ο μισθός τους! Ιδού η ευαισθησία τους! Ώστε λοιπόν τους είναι μπελάς αν κάποιος εκπαιδευτικός ανήκει σε ευπαθή ομάδα και για να θεωρηθεί «ευσυνείδητος» πρέπει να πάρει το ρίσκο να εκτεθεί…, δηλαδή να γίνει «κοινωνός στην ανοσία της αγέλης» …

Δικαίως οι «ευνομούμενοι» τριμηνίτες αναπληρωτές, οι των ευπαθών ομάδων και όχι μόνο να διερωτώνται από ποιον να φυλάγονται περισσότερο, απ’ την κυβέρνηση ή τον κορονοϊό!

Στοχοποιούν μαθητές, εκπ/κούς, γονείς, γιατρούς και άλλους εργαζόμενους που διεκδικούν τα αυτονόητα, κάποιοι την ίδια την επιβίωσή τους.

Προσπαθούν μέσω της συκοφαντίας αλλά και της κρατικής καταστολής (με αφορμή τις μαθητικές καταλήψεις) να  επιβάλουν ησυχαστήριο. Από την άλλη τα δίνουν όλα στο μεγάλο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μπήκε Οκτώβρης με πολυπληθή τμήματα, σε μεγάλα σχολεία που δεν έχουν ακόμα όχι μόνο ειδικότητες αλλά και δάσκαλο. Υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν δάσκαλο ή νηπιαγωγό, υπολειτουργούν (1ο , 3ο , Χάλικας, μέχρι πρόσφατα Παναγιούδα, Πλωμάρι, 3ο και 4ο Νηπιαγωγείο Μύρινας, ίσως και αλλού …), επίσης λείπουν ειδικότητες, κυρίως εικαστικά και Θεατρική Αγωγή, δεύτερη ξένη γλώσσα, πληροφορική, Παράλληλη Στήριξη, αλλά και Τμήματα Ένταξης.

  Η κάλυψη των κενών διδακτικών ωρών “επιτυγχάνεται” με τη γνωστή μέθοδο του “πασαλείμματος”, της εκ περιτροπής “απασχόλησης” με ότι συνεπάγεται αυτό και μάλιστα και με παιδιά Ά δημοτικού, και με την “επιστράτευση” και εκπ/κών Παράλληλης κτλ.

Παράλληλη στήριξη σημαίνει το κάθε παιδί να έχει το δικό του δάσκαλο παράλληλης στήριξης. Η παράλληλη στήριξη, το τμήμα ένταξης, η τάξεις υποδοχής κλπ, δεν είναι μπαλαντέρ!

Είναι απαραίτητο ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας όχι μόνο μόνο να καλυφθούν οριακά οι ελλείψεις και τα κενά, αλλά και να γίνουν “πλεονάζουσες” προσλήψεις.

Χρειάζονται σε όλα τα σχολεία, τουλάχιστον από τα 6θέσια και πάνω όλες οι ειδικότητες!  Τα εικαστικά, η Θεατρική Αγωγή να γίνονται μόνο από ειδικότητες. Εδώ και τώρα να απελευθερωθούν ώρες και να δοθούν ως ενισχυτική διδασκαλία, ξεκινώντας από τα πολυπληθή – βεβαρυμμένα τμήματα. Οι ώρες αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν και ως εναλλακτική λύση όταν απουσιάζει κάποιος εκπ/κός.

Δεν δεχόμαστε να καταπατιούνται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Δεν πρόκειται να «κατεβάσουμε τον πήχη» στις διεκδικήσεις μας! Επαναλαμβάνουμε:

  1. Να λειτουργήσουν μικρά τμήματα μέχρι 15 μαθητές (με πρόβλεψη ανάπτυξης των σχολικών υποδομών). Τα διορισμένα μέλη του ΠΥΣΠΕ Λέσβου τόσο με την προηγούμενη σύνθεση, όσο και με τη σημερινή σύνθεση, που είναι πρώην και νυν συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΕΡΑ, έχουν μεγάλες ευθύνες απέναντι στους συναδέλφους και τους μαθητές, γιατί εφάρμοσαν από κοινού και εφαρμόζουν τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης.

  2. Προκαλούμε αυτούς που ψήφισαν το χωρισμό τμημάτων δημοτικών και νηπιαγωγείων με τα κριτήρια των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, να μας πουν ποια μέτρα υγιεινής εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού θα τηρηθούν σε τμήματα 20-25 μαθητών ή νηπίων, σε αίθουσες προκάτ και σε υπόγεια πολυκατοικιών.

  3. Να δοθούν όλα τα κενά για την παράλληλη στήριξη με βάση τα σύνολο των αιτημάτων που έχει αιτηθεί το κάθε σχολείο. Θεωρούμε κοροϊδία να τοποθετείται ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για 2 και 3 μαθητές ή νήπια, όπως έγινε για σχολεία της Λέσβου και της Λήμνου.

  4. Καταψηφίσαμε και τις περικομμένες άδειες ανατροφής των νεοδιόριστων συναδελφισσών ειδικής αγωγής που ψήφισε η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ, εφαρμόζοντας την απαράδεκτη υπουργική εγκύκλιο. Απαιτούμε πλήρη άδεια ανατροφής και για τους νεοδιόριστους χωρίς μαθηματικούς τύπους και αλχημείες.

  5. Θεωρούμε απαράδεκτο το ότι οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ, αλλά και των αναπληρωτών της Γ΄φάσης, έγιναν με ευθύνη της Διευθύντριας ΠΕ Λέσβου και όχι του ΠΥΣΠΕ.

  6. Να ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία τοποθέτησης, ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι όπως για παράδειγμα σοβαρά προβλήματα υγείας.

  7. Να σταματήσουν να γίνονται λάστιχο οι ειδικότητες, ιδιαίτερα των εικαστικών, της μουσικής, της θεατρικής και όχι μόνο. Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο να ζητείται η «παράκαμψη» όλου σχεδόν του νησιού της Λέσβου για να μην τους «ξεφύγει» ούτε μια ώρα και συνάμα να καμαρώνουν με περηφάνια στο facebook για το κατόρθωμά τους αυτό … και άλλα παρόμοια!

  8. Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων συναδέλφων.  Καταψηφίσαμε την απόφαση της πλειοψηφίας του ΠΥΣΠΕ να μην αναγνωρίσει μόρια συνυπηρέτησης σε νεοδιόριστο συνάδελφο που η σύζυγος τοποθετήθηκε ως αναπληρώτρια στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου, επικαλούμενη τη σχετική νομοθεσία. Οι αναπληρωτές συνάδελφοι, σύμφωνα με το υπουργείο και τις κυβερνήσεις δεν δικαιούνται ούτε τη συνυπηρέτηση!

  9. Μέριμνα για την υγιεινή και καθαριότητα των σχολείων με επαρκές μόνιμο προσωπικό καθαριότητας  και να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για χρηματοδότηση,  δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας.

  10. Να  σταματήσει η κοροϊδία για  τη Δίχρονη Προσχολική  Αγωγή. Να δοθούν έκτακτα χρηματικά κονδύλια για να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα Νηπιαγωγείων με όλα τα νήπια και προνήπια. Να σταματήσουν οι δημοτικές αρχές με τα υπουργεία να συνεχίζουν να ρίχνουν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο και να καταλήγουν στα προκάτ ή στην αναστολή της εφαρμογής της ΔΠΑ.

  11. Υπενθυμίζουμε ότι καταψηφίσαμε στο ΠΥΣΠΕ το χωρισμό τμημάτων των σχολείων της Λέσβου και της Λήμνου με όριο τους 25 μαθητές, καθώς και τις υπηρεσιακές μεταβολές και τα κενά που δημιουργήθηκαν με βάση αυτό τον απαράδεκτο χωρισμό και που είναι πολύ κατώτερα – λιγότερα από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

  12. Επίσης έχουμε επισημάνει και καταγγείλει τη μεθόδευση να μην ανακοινώνονται όλες οι κενές ώρες των ειδικοτήτων με τη λογική αυτές να καλυφθούν από συμπλήρωση ωραρίου δασκάλων. Κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει στην ειδικότητά του. Είναι απαράδεκτο το γεγονός, με την ανοχή και με τις ευλογίες μάλιστα της πλειοψηφίας του ΠΥΣΠΕ να μπαίνουν σε αντιπαράθεση οι δάσκαλοι με τις ειδικότητες.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ας σταματήσουν να σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στα εκπαιδευτικά κενά και μέσα στον Οκτώβρη, στην αδιοριστία χιλιάδων εκπαιδευτικών, στην υποχρηματοδότηση της παιδείας.

Να πάρουν τώρα μέτρα για την ουσιαστική και ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Δυναμώνουμε τις διεκδικήσεις μας για μόρφωση, υγιεινή και ασφάλεια.

Κλιμακώνουμε την πάλη μας το επόμενο διάστημα,

με την ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 15 Οκτώβρη 2020.

ΜΟΡΦΩΣΗ, ΥΓΕΙΑ, ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Οι αιρετοί στο ΠΥΣΠΕ Λέσβου με την

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών   (το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ)

 

---

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ

        

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου αποφάσισε την συμμετοχή  στην 24ωρη πανελλαδική πανδημοσιουπαλληλική απεργία στις 15 Οκτώβρη.

 

Καλούμε όλες και όλους με τήρηση όλων των μέτρων στην

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ  ΣΤΗΝ Δ,Δ,Ε ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΙΣ 9.00 ΠΜ και

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ ΣΤΙΣ 10.30 ΠΜ  ΜΑΖΙ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

 

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι σύνθετες συνθήκες που βιώνουμε λόγω της πανδημίας, αλλά και της έντασης της νέας οικονομικής κρίσης απαιτούν να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός καμιά ολιγωρία. Τα αιτήματά μας δεν είναι μόνο επιτακτικά και αναγκαία αλλά είναι αυτά που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του κλάδου, ,όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας.

 

Διεκδικούμε, εδώ και τώρα, από το Υπουργείο Παιδείας:

        Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να     διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές για όλες τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας. (κτιριακά, καθαριότητα, μέσα Ατομική Προστασίας, αντισηπτικά κλπ.)

  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΤΡΙΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ.
  • Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε μία φάση, στα τέλη Αυγούστου. Κανένας συνάδελφος να μην αποκλειστεί από τους πίνακες. Να λυθεί άμεσα, με πολιτική απόφαση, το ζήτημα του παραβόλου και να ενταχθούν όλοι οι συνάδελφοι κανονικά στους πίνακες. Να μην απολυθεί ούτε ένας συνάδελφος. Να διορθωθούν άμεσα όλα τα λάθη στη μοριοδότηση των συναδέλφων.
  • Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
  • Μέτρα στήριξης των συναδέλφων που εργάζονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (στέγαση, σίτιση, μετακίνηση). 
  • Να πληρωθούν ΤΩΡΑ όλα τα επιδόματα ανεργίας στους συναδέλφους αναπληρωτές, να μην εξαιρεθούν από την πληρωμή οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί ΕΕΠ/ΕΒΠ
  • Ταυτόχρονη κατάργηση του νόμου σφαγείου – Γαβρόγλου που περιλαμβάνει το προσοντολόγιο  και που διατηρεί άθικτο η Ν.Δ. Να καταργηθούν τώρα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων που μετατρέπουν το Λύκειο σε εξεταστική αρένα και ενισχύουν τους ταξικούς φραγμούς συνολικά στην εκπαίδευση. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων..
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.
  • Προστασία των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων και στην Δευτεροβάθμια.
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
  • Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων. Συμμετέχουμε στην ΑΠΕΡΓΙΑ –ΑΠΟΧΗ που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ από τη σχετική διαδικασία.
  • Κατάργηση της τροπολογίας για ηλεκτρονική ψηφοφορία.

 

15 ΟΚΤΩΒΡΗ ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ  ΣΤΗΝ Δ,Δ,Ε ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΙΣ 9.00 ΠΜ και

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ ΣΤΙΣ 10.30 ΜΑΖΙ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

 

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου

Συκάς Γιάννης               Ηλιόπουλος Μαρίνος               Γκίκα Έφη                Περδικούρη Μαρία

 

----

 

Πρωτοβουλία αναπληρωτών – ελαστικά εργαζομένων και ανέργων εκπαιδευτικών Λέσβου

ΟΛΟΙ  ΣΤΗΝ  ΑΠΕΡΓΙΑ

και  στην  ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

10.30 το πρωί την Πέμπτη 15/10 στην πλατεία Σαπφούς

Καλούμε όλους τους αναπληρωτές / τριες σε μαζική συμμετοχή στον αγώνα για το δικαίωμα μας στην μόνιμη και σταθερή δουλειά!

 Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινάει με χιλιάδες συμβασιούχους και αδιόριστους εκπαιδευτικούς να αναμένουν αν και ποτέ και που θα προσληφθούν, με τις γνωστές συμβάσεις πλήρους ή μειωμένου ωραρίου που λήγουν κάθε Ιούνη ή τις νέες αισχρές τρίμηνες συμβάσεις και με χιλιάδες κενά στα σχολεία, που και φέτος δε θα καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς, αλλά με το απαράδεκτο καθεστώς της αναπλήρωσης που μας κρατά ομήρους  εδώ και πάνω από 10 χρόνια μέχρι τώρα. 

  Την ώρα που οι προσληφθέντες σε β΄ και γ΄ φάση ακόμα γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ προσωρινών και οριστικών τοποθετήσεων, περιοχών τοποθέτησης, προγραμμάτων και καθηκόντων, που  αλλάζουν μέρα με τη μέρα, πρόσφατα έγινε ενημέρωση ότι η αναλογία του μισθού  για τον Σεπτέμβριο και ο μισθός του Οκτωβρίου θα  καταβληθούν στις 9 Νοεμβρίου!!! 

Δεν τους φτάνει που όλα τα προηγούμενα χρόνια οι αναπληρωτές ζούμε με την αβεβαιότητα για την ημερομηνία καταβολής του μισθού, που ποτέ δεν ήταν σταθερή, τώρα  καταδικαζόμαστε και στην «επίσημη» απληρωσιά και αναγκαζόμαστε αρκετές φορές να ζούμε με δανεικά (αν βρεθούν) στο δύσκολο ξεκίνημα της ιδιαίτερης αυτής σχολικής χρονιάς. Τα ενοίκια και οι λογαριασμοί πρέπει να πληρώνονται στην αρχή του μήνα και όχι στις 9 του … επόμενου μήνα!

Λίγες μέρες μετά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις για τον «πρωτοφανή» αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών (την ώρα που ο «πρωτοφανής» αριθμός κενών στα σχολεία δεν έχει ακόμα καλυφθεί), η Κυβέρνηση και το Υπουργείο αποδεικνύουν για μία ακόμα φορά το υποκριτικό τους  ενδιαφέρον για τη μόρφωση. Κάθε χρόνο τα σχολεία κλείνουν τον Ιούνιο με τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων εκπαιδευτικών και ανοίγουν τον Σεπτέμβριο με χιλιάδες κενά, από τα οποία κάποια καλύπτονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ άλλα, μπορεί και να μην καλυφθούν και καθόλου. 

     Ειδικά φέτος, και εν μέσω πανδημίας, η Κυβέρνηση απέλυσε 42.000 εκπαιδευτικούς, ενώ μετά και την τρίτη φάση προσλήψεων εξακολουθούν να παραμένουν χιλιάδες τα κενά στα σχολεία. Οι μόνιμες προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής, που ήρθαν φυσικά κάτω από το βάρος των αγώνων όλων των τελευταίων χρόνων είναι σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών.  Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς, γιατί οι  κυβερνήσεις των τελευταίων ετών  λειτουργούν μόνο στην κατεύθυνση της υποστήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων, γι αυτό και  επιλέγουν την καταστολή των δίκαιων αγώνων των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών που παλεύουν  για δημόσιο σχολείο  ασφαλές για όλους,  με δια ζώσης πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

   Οι ίδιες κυβερνήσεις διεύρυναν το απαράδεκτο καθεστώς της ελαστικής εργασίας, αυτής χωρίς δικαιώματα, όπου οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί ανακυκλώνονται κάθε χρόνο, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα εργαστούν, αλλάζοντας μάλιστα τόπο κατοικίας και σχολείο ανά 9 μήνες, στην καλύτερη περίπτωση. Ήρθε και ο νόμος Γαβρόγλου (4589/19) που εφάρμοσε φέτος η Ν.Δ., που έφερε τεράστιες ανακατατάξεις στους πίνακες των αναπληρωτών, και με χιλιάδες απορριπτέους, με πρόσχημα λόγω παράβολου στέλνοντας  στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς που δούλευαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στα σχολεία μας, ενώ η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε και στο αίσχος των τρίμηνων συμβάσεων για τους αναπληρωτές, βγάζοντας απ΄ έξω μάλιστα τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ταυτόχρονα, επιχειρείται, εν μέσω πανδημίας, να αποκλειστούν συνάδελφοι της ειδικής αγωγής από την άδεια για τις ευπαθείς ομάδες!

   Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι συμβασιούχοι έζησαν στο πετσί τους δεκάδες αδικίες, με τη μία ή την άλλη εγκύκλιο, με τον έναν ή τον άλλον νόμο που ψηφιζόταν. Αυτό αποδεικνύει πως όσο όλοι αυτοί οι συνάδελφοι δε διορίζονται, τόσο θα αντιμετωπίζουν καθημερινά επιπλέον προβλήματα από αυτά που έτσι κι αλλιώς έχουμε στη σχολική ζωή. Τώρα είναι η ώρα λοιπόν οι αναπληρωτές σαν μια γροθιά, μακριά από ομαδοποιήσεις, παραμερίζοντας την πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό, την ανθρωποφαγία που σκόπιμα καλλιεργούν οι κυβερνήσεις, να βγούμε δυναμικά στο προσκήνιο!

Το αίτημα που βάζουμε μπροστά και μπορεί να συσπειρώσει όλους μας, είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δούλεψαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Ένα αίτημα που πολλοί το λοιδόρησαν στην αρχή. Άλλοι μιλούσαν στο κίνημα για λαϊκισμό (ΣΥΡΙΖΑ), άλλοι έλεγαν πως «δεν αντέχουν» τα δημοσιονομικά της χώρας (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ). Το αστείο είναι ότι ταυτόχρονα όλοι αυτοί προεκλογικά έταζαν στους εκπαιδευτικούς μόνιμους διορισμούς(10.000 η Ν.Δ. το 2012, 20.000 ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015), και τελικά φτάσαμε στο 2020 για να γίνουν 4.500!! Θα ήταν για γέλια, αν δε μιλούσαμε για τη ζωή και τη δουλειά χιλιάδων εργαζομένων, για τα μορφωτικά δικαιώματα χιλιάδων μαθητών.  

   Κερδίσαμε με την πίεσή μας σήμερα όλοι να μιλούν για την ανάγκη μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση και δε θα σταματήσουμε μέχρι αυτό να γίνει πράξη. Όχι διορισμοί όμως με το σταγονόμετρο, όπως υπόσχονται, αλλά μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν όλα αυτά τα χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων, όλων των εκπαιδευτικών που τελικά αναπληρώνουν τον εαυτό τους κάθε χρόνο.

  Ειδικά σήμερα με την πανδημία, η ανάγκη αυτή πολλαπλασιάζεται, αν σκεφτεί κανείς και το ολιγάριθμο και «γηρασμένο» εκπαιδευτικό δυναμικό που υπάρχει στα σχολεία, ακριβώς λόγω της αδιοριστίας όλων αυτών των χρόνων, αλλά και την ανάγκη για μικρότερα τμήματα στα σχολεία, αίτημα που έβαζαν και βάζουν τα πιο δυναμικά – πρωτοπόρα σωματεία αυτήν την περίοδο, μαζί με το αίτημα για έκτακτο κονδύλι ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών.

    Τίποτα δε χαρίζεται όλα με αγώνες κατακτιούνται! Όπως κατακτήθηκε το δικαίωμα οι αναπληρωτές να μπορούν να συμμετέχουν  ισάξια στα σωματεία μας, να μπορούν να εκλέγονται στα Δ.Σ. και φτάσαμε σήμερα να έχουμε εκλεγμένους αναπληρωτές, όχι μόνο σε δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία αλλά και σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Δώσαμε αγώνα για να παρθούν μέτρα στήριξης των αναπληρωτών και φυσικά παλεύουμε για την εξίσωση των αδειών μόνιμων και αναπληρωτών. Πετύχαμε να δοθεί άδεια ανατροφής στις συναδέλφισσες εκπαιδευτικούς και βέβαια συνεχίζουμε μέχρι την πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων. 

 Καλύπτουμε το ένα τρίτο του συνόλου των εκπαιδευτικών, μας έχουν ανάγκη, δεν πρέπει να σκύψουμε και άλλο το κεφάλι, δεν είμαστε αναλώσιμοι, δε θα αποδεχτούμε να μας βλέπουν ως κόστος! 

   Απαιτούμε δυναμικά το Υπουργείο Παιδείας να προσφέρει 50% έκπτωση  στις μετακινήσεις των αναπληρωτών στις περιοχές πρόσληψης  τους σε όλες τις φάσεις προσλήψεων, δωδεκάμηνες συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους αναπληρωτές, καμία απόλυση αναπληρωτή συμβασιούχου, εξίσωση αδειών και δικαιωμάτων με τους μόνιμους, δωρεάν σίτιση για όλους, επίδομα στέγασης και θέρμανσης για όλους, επίδομα ανεργίας και πλήρη υγειονομική κάλυψη για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κάλυψη όλων των κενών από την αρχή της χρονιάς με τις αντίστοιχες ειδικότητες εκπαιδευτικών-ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το επιστημονικό του αντικείμενο, 15 μαθητές ανά τμήμα.

Συνεχίζουμε συσπειρωμένοι, μέσα από τα σωματεία μας, ενωμένοι, να παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, για δουλειά με δικαιώματα!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 15 Οκτώβρη 2020

και στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις10.30 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς

 

---

 

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! 

ΔΕΝ ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Η Αγωνιστική  Συσπείρωση Υγειονομικών συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία που προκήρυξαν ΑΔΕΔΥ-ΠΟΕΔΗΝ για την Πέμπτη 15  Οκτωβρίου και καλεί όλους  τους συναδέλφους  στην απεργιακή συγκέντρωση του Ν. Τ. ΑΔΕΔΥ Λέσβου  στην πλ. Σαπφούς  τις 10:30 πμ.

Χτές επιτέλους, μετά απο πολύμηνη αποχή και  μεγάλη επιμονή και πίεση της παράταξής μας έγινε Δ. Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων, όπου μέσα σε άλλα θέματα που συζητήθηκαν, αποφασίστηκε και η οργάνωση και συμμετοχή μας στην απεργία!

Παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων από COVID-19 διαρκώς αυξάνεται, η κυβέρνηση  εξακολουθεί να επικαλείται την ατομική ευθύνη, σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των δικών της ευθυνών. Τα χειροκροτήματα διαδέχτηκαν τα χημικά, τα γκλομπ και  τις βρισιές σε βάρος αγωνιζόμενων υγειονομικών. 

Αντί για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας, η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να «ξεφορτωθούν» όσα εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει.

Είμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας, οι δημόσιες μονάδες υγείας ,  αδυνατούν ήδη να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν.  Παραμένουν οι σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και σε μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια), με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος  μόλυνσης.  Οι κλίνες ΜΕΘ παραμένουν ελάχιστες και χωρίς προσωπικό να τις δουλέψει. Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς μας αλλά και η αύξηση της ταλαιπωρίας των ασθενών . Ακόμα και τώρα, ούτε λόγος για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού! Η κατάσταση  θα χειροτερέψει δραματικά αν απολυθούν οι  εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί) που οι συμβάσεις λήγουν τους επόμενους μήνες.

Τέρμα πια στην κοροϊδία , θέλουμε προσλήψεις στα νοσοκομεία!

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 

  • Να προσληφθεί με  ΜΟΝΙΜΗ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας!
  • Να επεκταθεί το Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες..
  • Εξασφάλιση επάρκειας σε δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας, σε όλες μονάδες υγείας.
  • Να εξασφαλιστούν επαναλαμβανόμενα και γρήγορα τεστ για όλους τους εργαζόμενους και τους ασθενείς.
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες.

Μοιράσου το άρθρο!