Ανακοινώσεις Φορέων

16/10/2013 - 20:52

Πεζοπορία στη Σκαμνιά από το Σύλλογο ΟΡΕΙΑΣ

Πεζοπορία στη Σκαμνιά από το Σύλλογο ΟΡΕΙΑΣ

yle="text-align: justify;">Την επόμενη Κυριακή 20 Οκτωβρίου  θα περπατήσουμε στη Σκαμνιά σε ανηφορική διαδρομή , όχι ιδιαίτερα δύσκολη ,διαρκείας περίπου 3,5 ωρών.

Η διαδρομή θα είναι κυκλική και η μετάβαση θα γίνει με αυτοκίνητα .

 Όπως συνήθως η αναχώρηση μας θα είναι από τον Βερόπουλο  στις 10.

 Σας περιμένουμε

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πεζοπορικού Συλλόγου ΟΡΕΙΑΣ

ΥΓ.  Καλό είναι να φοράτε άνετα και αδιάβροχα μποτάκια πεζοπορίας που να σκεπάζουν τους αστραγάλους Τα απλά αθλητικά παπούτσια δε συστήνονται για τέτοιες δραστηριότητες.

Αναλυτικά κάποιες επιπλέον πληροφορίες:

Με αφορμή την έναρξη της φετινής “πεζοπορικής χρονιάς” θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες σκέψεις μας, έτσι ώστε να κάνουμε τις Κυριακές μας πιο όμορφες και να περνάμε καλά στη φύση, παρέα με γνωστούς και με άγνωστους ανθρώπους, με τους οποίους όμως έχουμε κοινά ενδιαφέροντα.
Για να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατές εμπειρίες και να αποφεύγουμε τις δυσάρεστες, θα πρέπει κατά πρώτον ο καθένας μας που λαμβάνει μέρος στις εξορμήσεις του συλλόγου να κάνει σωστή εκτίμηση των δυνατοτήτων του και κατά δεύτερον να είναι εφοδιασμένος με τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Όσον αφορά το πρώτο, θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά την υγεία μας και να συμβουλευόμαστε το γιατρό για το αν επιτρέπεται να συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Δεν πρέπει να εξαντλούμε τον οργανισμό μας, καταβάλλοντας υπερβολικές προσπάθειες. Αν κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας νιώσουμε οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση, είτε συνδυάζεται είτε όχι με προϋπάρχον πρόβλημα υγείας, πρέπει ,το ταχύτερο δυνατό  μετά την επιστροφή μας ,να συμβουλευτούμε  γιατρό..

Όσον αφορά τον εξοπλισμό και την κατάλληλη περιβολή παρακάτω θα αναφέρουμε τα βασικά εφόδια που απαιτούνται για μία τυπική ορεινή πεζοπορία:
•    Άνετα και αδιάβροχα μποτάκια πεζοπορίας που να σκεπάζουν τους αστραγάλους, έτσι ώστε αν γυρίσει το πόδι μας να μη πάθουμε διάστρεμμα. Τα απλά αθλητικά παπούτσια δε συστήνονται για τέτοιες δραστηριότητες.
•    Δύο ζευγάρια κάλτσες για να μειώνεται η τριβή και να αποφεύγονται οι φουσκάλες. Φοράμε εσωτερικά ένα ζευγάρι λεπτές κάλτσες για να απορροφάται ο ιδρώτας και εξωτερικά ένα ζευγάρι πιο χοντρές για προστασία από τους κραδασμούς του περπατήματος. Ένα εφεδρικό ζευγάρι κάλτσες για την περίπτωση που βραχούν αυτές που φοράμε, θα μας χρειαστεί.
•    Φροντίζουμε το ντύσιμό μας να είναι σαν κρεμμύδι, δηλαδή να μπορούμε να βάζουμε και να βγάζουμε ρούχα ανάλογα με τη θερμοκρασία. Αποφεύγουμε τα βαμβακερά, γιατί στεγνώνουν πιο δύσκολα. Προτιμάμε ισοθερμικό μπλουζάκι, το οποίο φοράμε κατάσαρκα και αποτελεί την καλύτερη λύση για να κρατήσει το σώμα μας τη σωστή θερμοκρασία και να μη μένουμε βρεγμένοι.
•    Οπωσδήποτε έχουμε μαζί μας αδιάβροχο και αντιανεμικό μπουφάν με κουκούλα. Δεν το ξεχνάμε ποτέ, ούτε όταν έχει ζεστάνει ο καιρός για τα καλά. Σε περίπτωση βροχής καλό θα είναι να έχουμε πόντσο (αδιάβροχη μακριά κάπα) και αδιάβροχο παντελόνι.
•    Μπατόν (μπαστούνι πεζοπορίας). Ένα μπαστούνι βοηθάει την ισορροπία σε ολισθηρό έδαφος. Η χρήση δύο μπαστουνιών στις κατηφόρες μειώνει την πίεση στην πλάτη και στις αρθρώσεις των ποδιών.
•    Σακίδιο το οποίο να δένει στη μέση, για να είναι πιο ξεκούραστη η μεταφορά του. Φροντίζουμε να κουβαλάμε μόνο τα απαραίτητα για να μην αυξάνεται πολύ το βάρος του και καταπονείται η πλάτη μας.
•    Γυαλιά ηλίου, καπέλο, αντηλιακή κρέμα, σφυρίχτρα, μικρό ατομικό φαρμακείο, νερό προς αποφυγή αφυδάτωσης, κολατσιό, σακούλα για συλλογή των σκουπιδιών μας, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε στο βουνό, φροντίζοντας ιδιαιτέρως να μην υποβαθμίσουμε  την αισθητική του περιβάλλοντος.

Στο σημείο αυτό ας προσθέσουμε ότι δεν καταστρέφουμε τη χλωρίδα και την πανίδα, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία της φύσης.
Επίσης, θα θέλαμε να επικεντρώσουμε την προσοχή σας στο θέμα του αρχηγού, του οποίου ο ρόλος είναι πολύ σημαντικός. Ο αρχηγός είναι το άτομο που κάθε φορά γνωρίζει τη διαδρομή από την αρχή ως το τέλος, αναλαμβάνει να οδηγήσει την ομάδα, έχει εμπειρία στο βουνό, είναι ικανός να κρίνει και σε δύσκολες συνθήκες και να αποφασίσει ανάλογα, πάντα προς το συμφέρον της ομάδας. Είναι εκείνος που φροντίζει να ανέβουμε και να επιστρέψουμε με τη μέγιστη ασφάλεια. Ο αρχηγός χρειάζεται τη συνεργασία μας και γι' αυτό το λόγο δεν τρέχουμε μπροστά από αυτόν και δεν απομακρυνόμαστε μακριά από την ομάδα χωρίς να έχουμε ενημερώσει εκείνον ή τη λεγόμενη “σκούπα” ένα πρόσωπο επίσης σημαντικό, το οποίο περπατάει στο τέλος και φροντίζει να μη μένει κανείς τελευταίος και χαθεί.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε ότι η συμμετοχή στις πεζοπορικές εξορμήσεις του συλλόγου μας απαιτεί πνεύμα και διάθεση συνεργασίας, αλληλεγγύης, ομαδικότητας, υπακοής στις αποφάσεις του αρχηγού και της πλειοψηφίας. Οποιοδήποτε πρόβλημα ή διαφωνία το αντιμετωπίζουμε με ευγένεια, ηρεμία και γενικώς κόσμια συμπεριφορά. Η ορεινή πεζοπορία, έτσι όπως προβάλλεται μέσα από το σύλλογό μας, είναι ομαδική δραστηριότητα  με όσα πλεονεκτήματα απορρέουν από αυτό. Για το λόγο τούτο πρέπει να κινούμαστε σαν ομάδα και όχι να σπάμε κατά τη διάρκεια της διαδρομής σε πολλές μικρές ομάδες ή να περπατάμε μεμονωμένα διότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούμε. (Καλό θα είναι βέβαια, επειδή μπορεί κάποιος να αποπροσανατολιστεί και να ξεφύγει από την ομάδα, να έχουμε καταγράψει στο κινητό μας το τηλέφωνο του αρχηγού ή φίλου συνοδοιπόρου, τον οποίο και θα καλέσουμε σε περίπτωση ανάγκης. ) Κατά διαστήματα και όταν διαπιστώνουμε ότι πάει να γίνει τέτοιος διασκορπισμός, να σταματάμε για να μαζευτεί όλη η ομάδα και να συνεχίσουμε την πορεία μας. Πραγματικά, θα θέλαμε να επιστήσουμε ιδιαίτερα την προσοχή σας στο θέμα του ρυθμού της ομάδας και να παρακαλέσουμε εκείνους που έχουν πολύ γρήγορο ρυθμό και αγαπούν να προπορεύονται, να μειώσουν λίγο το ρυθμό τους, αλλά και αυτούς που περπατάνε με αργό ρυθμό, να επιταχύνουν έτσι ώστε να είναι δυνατή η κίνησή μας σαν ομάδα. Είτε φτάσουμε πρώτοι είτε τελευταίοι, δεν υπάρχουν ούτε μετάλλια, ούτε τιμωρίες. Στόχοι μας είναι να απολαύσουμε τη φύση και τη διαδρομή, να ηρεμήσουμε ψυχικά, να αποδιώξουμε κάθε σκέψη και πρόβλημα που μας απασχολεί κατά καιρούς, να γνωριστούμε μεταξύ μας, καθώς η πεζοπορία με μία ομάδα δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και να διευρύνουμε τον κύκλο μας, και να περνάμε καλά, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της επιστροφής από μία δραστηριότητα, να δημιουργείται έντονα η προσμονή της επόμενης Κυριακής!

Επιπλέον, σας γνωρίζουμε ότι ο σύλλογος  μπορεί να αποφασίσει  αλλαγή του  προγράμματος, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν από κάθε διαδρομή, ακόμα και ματαίωση κάποιας πεζοπορίας, εάν κατά την κρίση του οι τοπικές συνθήκες καιρού-βουνού, δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια της ομάδας. Σχετικά με τις ώρες πορείας που αναγράφονται στα ηλεκτρονικά ενημερωτικά δελτία, αυτές είναι κατά προσέγγιση, αναφέρονται σε ομαλές καιρικές συνθήκες και σε συνήθη κατάσταση βουνού για τη συγκεκριμένη εποχή, αφήνοντας κάθε φορά έξω τον παράγοντα “πληθυσμός ομάδας” , παράγοντας που συμβάλλει στον ακριβή υπολογισμό της διάρκειας της πεζοπορίας. Θερμή παράκληση να είμαστε όλοι πιστοί στην τήρηση της πρωϊνής αναχώρησης σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές ενημερώσεις του γραμματέα του συλλόγου αλλά και σε οποιαδήποτε άλλο συμφωνημένο ραντεβού, προς δείγμα σεβασμού στην ομάδα και στους φίλους που μας περιμένουν.

Τελειώνοντας…κάτι λίγα σχετικά με τα οικονομικά. Παρακαλούμε τα ενεργά μέλη που δεν έχουν πληρώσει την ετήσια συνδρομή τους, να το ρυθμίσουν. Ως γνωστόν η ετήσια συνδρομή παραμένει στα 10 ευρώ και η συμμετοχή σε κάθε πεζοπορική εκδρομή κοστίζει 1 ευρώ. Η μη τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων προς το σύλλογο δείχνει και πάλι, κατά την άποψη μας, έλλειψη σεβασμού προς τα λοιπά μέλη που αποτελούν το σύλλογο, τα οποία είναι συνεπή σε αυτές τις υποχρεώσεις.

Κάτι άλλο πολύ χρήσιμο...Πανευρωπαϊκός αριθμός κλήσης ανάγκης 112 και αριθμός κλήσης στην Πυροσβεστική 199. Τα τριψήφια αυτά νούμερα μπορούμε να καλέσουμε ακόμη και αν βλέπουμε στο κινητό μας την ένδειξη “Μόνο κλήσεις SOS”.
Ελπίζουμε να μη σας κουράσαμε με όλες αυτές τις σκέψεις μας. Σας υποσχόμαστε ότι εμείς από τη μεριά μας έχουμε και θα έχουμε θετική διάθεση και θα προσπαθούμε κάθε Κυριακή για το καλύτερο, συμβάλλοντας σε ασφαλείς και επιτυχημένες πεζοπορίες. Ως ανταπόκριση όμως επιθυμούμε και τη δική σας θετική διάθεση και συνεργασία.

Θα χαρούμε πολύ να γνωρίσουμε καινούρια μέλη, στα οποία θα περάσουμε τη χαρά της επιτυχίας στην κορυφή, τη χαρά της ομαδικής προσπάθειας και συντροφικότητας, τη χαρά να ζεις στη φύση έστω και κάποιες λίγες ώρες του Κυριακάτικου πρωϊνού, στοιχεία που έχουν κάνει πολλούς από μας τους παλιούς δια βίου εραστές του σπορ!!!

Καλές μας αναβάσεις!



 

Μοιράσου το άρθρο!