Ανακοινώσεις Φορέων

21/01/2020 - 06:14

Προσφυγικό – Μεταναστευτικό: Όχι άλλα λάθη!

Προσφυγικό – Μεταναστευτικό: Όχι άλλα λάθη!
23 Ιανουαρίου στο Μαξίμου και στα υπουργεία

Οι αυτοδιοικητικοί της Λέσβου, Χίου Σάμου στην Αθήνα

Επίδοση ψηφίσματος για την κατάσταση στα νησιά!
- Καμία νέα δομή στα νησιά μας
- Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών

Μία μέρα μετά τη γενική απεργία και την κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και τη συμμετοχή σχεδόν όλων των αυτοδιοικητικών παρατάξεων, φορέων, ενώσεων κ.α., στα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβο, Χίο Σάμο), ο Περιφερειάρχης με αντιπεριφερειάρχες, οι δήμαρχοι των νησιών με τους αντιδημάρχους, επικεφαλής παρατάξεων, πρόεδροι και στελέχη από φορείς και Επιμελητήρια θα κατέβουν στην Αθήνα για να επιδώσουν το ψήφισμα της κινητοποίησης.

Πρώτα η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί το Μαξίμου στις 10.00, (χωρίς όμως να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό καθώς θα απουσιάζει από την προηγούμενη στο εξωτερικό) μετά το Υπουργείο Εξωτερικών και μετά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου...Η οργανωμένη κινητοποίηση της Αθήνας θα γίνει μετά από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Περιφέρειας, για να έχει μεγαλύτερη οργανωτική επιτυχία, αλλά και για να δοθεί χρόνος αντίδρασης στην Κυβέρνηση να ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματα των νησιωτών, όπως περιγράφονται στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα που ήδη έχουν κατατεθεί αλλά θα επικαιροποιηθούν μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις στις 22 Ιανουαρίου.

Επιβεβαιώνεται έτσι η ανακοίνωση - ανάρτηση της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), η οποία σε επικοινωνία και συνεργασία με τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες και Αδελφότητες των άλλων νησιών, είχε ενημερώσει για τη μεταφορά της κινητοποίησης για την μεθεπόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό.

Η ΟΛΣΑ, μαζί με την Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής (ΟΧΣΑ) και την Αδερφότητα Σαμίων και τη συμμετοχή των συλλόγων μελών τους, θα είναι από το πρωί στη διαδικασία των επισκέψεων στο Μαξίμου και στα υπουργεία για να ενημερωθούν πληρέστερα, να ενισχύσουν την προσπάθεια των αυτοδιοικητικών των νησιών και για να λάβουν ή και να μετέχουν στην επίδοση των ψηφισμάτων.

Υπενθυμίζουμε τον τίτλο «Προσφυγικό – Μεταναστευτικό: Όχι άλλα λάθη», με τον οποίο πραγματοποιήθηκε σχετική ημερίδα, στο ξενοδοχείο Χανδρής της Χίου, τον Νοέμβριο του 2017, με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και ελπίζουμε να αναγνωρίζονται τα λάθη απ΄όλες τις κατευθύνσεις και να υιοθετούνται προτάσεις που σέβονται τους κατοίκους και τις ανθρώπινες αξίες.

Τα συμπεράσματα τότε της ημερίδας, (τα οποία οι Ομοσπονδίες και οι σύλλογοι δεν υιοθετούν αυτούσια και έχουν ήδη καταθέσει τις απόψεις τους και θα το ξανακάνουν την Πέμπτη) και η πρόταση για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν από τη μαζική μετανάστευση πληθυσμών προς τη χώρα μας και την Ε.Ε. βασίστηκε σε τέσσερις αρχές, τις οποίες ως Κυβέρνηση πλέον πρέπει να επιδιώξει να εφαρμόσει μαζί με όλα εκείνα που ο χρόνος και η εμπειρία προσέθεσαν στη φαρέτρα της μεταναστευτικής πολιτικής :

Ο απόλυτος και χωρίς εκπτώσεις σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου:
Στην Ελλάδα φτάνουν πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες. Όσο θα παραμένουν στην Ελλάδα οι συνθήκες υποδοχής και διαμονής τους οφείλουν να τηρούν τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και να σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το σύστημα απονομής της διεθνούς προστασίας πρέπει να είναι δίκαιο, αποτελεσματικό και ταχύ και να αποτρέπει τον μακροχρόνιο εγκλωβισμό των αιτούντων άσυλο.

Η ασφάλεια των πολιτών
Προαπαιτούμενο για μία σωστή μεταναστευτική πολιτική είναι η ασφάλεια όλων των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν όσοι κατοικούν στη Χίο, τη Λέσβο, τη Σάμο και σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να αισθάνονται ανασφάλεια και εγκατάλειψη.

Η αυστηρή αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης
Απαιτείται αυστηρή αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης με τον αποτελεσματικό έλεγχο των χερσαίων συνόρων και θαλασσίων ορίων και σκληρή καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

Η ευρωπαϊκή διάσταση του μεταναστευτικού και προσφυγικού
Η Ελλάδα καλείται να διαχειρισθεί ένα πρόβλημα που είναι ευρωπαϊκό. Θα επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή των ευρωπαϊκών μηχανισμών με άξονες τη βοήθεια στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και τη δημιουργία ενός πραγματικά κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

 

Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής ΟΛΣΑ

Μοιράσου το άρθρο!