Ανακοινώσεις Φορέων

06/07/2012 - 15:59

Πρόταση ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ για εκχωρηση αρμοδιοτητων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ στην ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ για ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ

Μετά την επιστολή του Δημάρχου Λέσβου, με την οποία ουσιαστικά αποδέχθηκε προηγούμενο αίτημα των Προέδρων των Τ.Σ. και του Δικτύου για εκχώρηση αρμοδιοτήτων σύμφωνα με το 83ο άρθρο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ (παράγρ. 8 & 9) και 84ο άρθρο (παραγρ. 6), ως Δίκτυο απευθύνουμε την παρούσα απαντητική επιστολή με τις θέσεις μας, τις απόψεις μας και τις αποφάσεις μας, που λήφθηκαν κατά την συγκέντρωση της 5ης Ιουλίου στην Καλλονή.

Οι Προέδρων των Τ.Σ. για να εμπιστευτούν τη θετική πρόθεση του Δημάρχου και του Δ.Σ. ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων των Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων, πριν προχωρήσουν στην αποδοχή των πρόσθετων αρμοδιοτήτων που θα τους εκχωρηθούν, θέτουν τα παρακάτω, τα οποία όφειλε και οφείλει να εφαρμόζει το Δ.Σ. από την 1η_1ου_2011, ως αναγκαίες και απαιτητές προϋποθέσεις :

  1. Να ψηφιστεί ο Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων
  2. Να τηρηθεί πιστά το 86ο άρθρο ξεκινώντας, λόγω και της ημερολογιακής συγκυρίας, από την 1η παράγραφο _ Κάθε έτος το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του καθορίζει το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων του επόμενου έτους της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας. Η απόφαση αυτή διαβιβάζεται στο συμβούλιό της έως το τέλος Ιουνίου.
  3. Να τηρηθεί πιστά το 266ο άρθρο  και επιγραμματικά ….
    1. a.     παραγρ 1_ ….. εκπονείται το Πενταετές Τεχνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Τ.Ε.Π.) το οποίο εξειδικεύεται κατ’ έτος σε Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης (Ε.Π.Δ.) και ετήσιο Προϋπολογισμό.
    2. b.     παραγρ 2_ Σε ειδικό παράρτημα του προϋπολογισμού αναφέρονται οι δράσεις που αφορούν στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των έργων και των υπηρεσιών τους
    3. c.     παραγρ 3_ …. καθορίζονται τα ποσοστά κατανομής των πόρων που αφορούν στις δημοτικές ενότητες
  4. Να τηρηθεί πιστά η 8η παράγραφος του 266ου άρθρου κυρίως ως προς τις διαδικασίες άμεσης διάθεσης του ποσού της παγίας, απλοποίησης των διαδικασιών υποβολής παραστατικών και της έγκαιρης ανανέωσης του ποσού  
  5. Να τηρηθεί πιστά η 9η παράγραφος του 84ου άρθρου _  Με απόφαση του δημάρχου μετά από εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής ορίζονται υπάλληλοι του δήμου για τη γραμματειακή εξυπηρέτηση των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων, του εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας, τη στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου που εδρεύουν σε τοπικές κοινότητες, καθώς και για την παροχή «διοικητικής βοήθειας» των κατοίκων και διατίθενται κατάλληλοι χώροι και εξοπλισμός για τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας.
  6. Να τηρηθεί πιστά το 87ο άρθρο _ Οι αποφάσεις του συμβουλίου με τις οποίες διατυπώνονται οι προτάσεις για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 83 και 84 του παρόντος, διαβιβάζονται στον δήμαρχο μέσα σε προθεσμία οκτώ (8) ημερών από τη συνεδρίαση. Ο δήμαρχος φροντίζει να τεθούν αμέσως υπόψη των αρμόδιων οργάνων του δήμου τα οποία οφείλουν να τις μελετήσουν και να ενημερώσουν σχετικά για κάθε θέμα το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας μέσα σε ένα (1) μήνα

Μετά τα παραπάνω, τα οποία οι Πρόεδροι θεωρούν ως ελάχιστα για να λειτουργήσουν, με τις αρμοδιότητες που έχουν σήμερα από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, εκτιμούν ότι κάθε πρόσθετη αρμοδιότητα, όπως αυτές αναφέρονται στην σχετική επιστολή του κου Δημάρχου, θα είναι κενή περιεχομένου.

Όταν εφαρμοστούν τα παραπάνω, κάθε πρόσθετη αρμοδιότητα πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από τα ανάλογα «εργαλεία» άσκησης αυτών των αρμοδιοτήτων.

Συγκεκριμένα το Δ.Σ. οφείλει να εγκρίνει και να κοινοποιήσει στα Τ.Σ. τους κανονισμούς, καθαριότητας, άρδευσης, διαχείρισης κοιμητηρίων, διαχείρισης βοσκοτόπων, να αποστείλει γενικά τοπογραφικά των περιοχών αρμοδιότητας των Τ.Σ όπου θα καθορίζονται τα δημοτικά ακίνητα, σχετικές νομοθεσίες περί των αρμοδιοτήτων που θα τους παραχωρηθούν και γενικά ότι κρίνει απαραίτητο το Δ.Σ., για να ασκήσουν τα Τ.Σ. νόμιμα, τις αρμοδιότητες που θα τους παραχωρηθούν.

Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων, μόνο κατ’ όνομα, χωρίς την ενδυνάμωση των Τ.Σ. με τα απαραίτητα «εργαλεία» δεν θα βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων, αντιθέτως θα προσθέσει επιπλέον βάρη στα Τ.Σ. που είδη ασθμαίνουν και «πελαγοδρομούν» .

Τέλος θεωρούμε ότι κατά την συνάντηση του κου Δημάρχου με το Αν/τη Υπουργό Εσωτερικών κο Αθανασίου, η παρουσία εκπρόσωπών του Δικτύου Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων θα ενισχύσει την προσπάθεια του Δημάρχου, στην παρουσίαση των προβλημάτων που απορρέουν από τη δημιουργία ενός δήμου στη Λέσβο.

                                                                               Για το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου

                                                                               Η Συντονιστή Επιτροπή

Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!