Ανακοινώσεις Φορέων

06/05/2021 - 10:30

Πρωτομαγια 2021 - Απεργία 6 Μάη, Πλατεία Σαπφούς

 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021 - ΑΠΕΡΓΙΑ 6 ΜΑΗ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΣΤΙΣ 10.30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ

 

Η πρωτομαγιά είναι μέρα σύμβολο για την παγκόσμια εργατική τάξη, βαμμένη με το αίμα εκατομμυρίων εργατών που έδωσαν τη ζωή τους, αγωνίστηκαν για την κατάργηση εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ιδιαίτερα σήμερα, που 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ωρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της Ν.Δ ετοιμάζεται να το καταργήσει. Αποτελεί ιστορική πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους της πατρίδας μας  η κυβέρνηση να νομοθετεί το 10ωρο, να βάζει τα συνδικάτα στο γύψο και να προσπαθεί να επιβάλει σιγή νεκροταφείου. 

 

Η φετινή Πρωτομαγιά θα γιορταστεί μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες για τους εργάτες όλου του κόσμου που σήμερα βιώνουν τα αποτελέσματα της νέας κρίσης που βαθαίνει, της πανδημίας που αφήνει καθημερινά χιλιάδες νεκρούς, αλλά και την ένταση και προετοιμασία νέων πολεμικών συγκρούσεων. Αποτέλεσμα αυτών των πολεμικών συγκρούσεων και των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων είναι το ξερίζωμα και το αιματοκύλισμα των λαών, η δημιουργία προσφυγικών και μεταναστευτικών κυμάτων και ο εγκλωβισμός των ξεριζωμένων στα νησιά μας.

 

Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής!  

 

Η Κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας αντί να πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού συνεχίζει με μεγαλύτερη ένταση την αντιλαϊκή – αντεργατική επίθεση της. Αν νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα σιωπήσουν μπροστά σε αυτήν την επίθεση, στην τρομοκρατία και την καταστολή που προσπαθεί να επιβάλει η Κυβέρνηση είναι γελασμένοι! Η οργάνωση και ο αγώνας των εργαζομένων στην πράξη θα σπάσει τις συγκεκριμένες προσπάθειες της Κυβέρνησης! 

Άξιος συμπαραστάτης της Κυβέρνησης για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ που θέλοντας να γιορτάσει την κατάργηση του 8ώρου αρνήθηκε επιδεικτικά την πρόταση εκατοντάδων σωματείων να γιορταστεί η Πρωτομαγιά αγωνιστικά, απεργιακά στις 6 Μάη και αντί αυτού επικύρωσε την απόφαση του Υπουργού για την Τρίτη του Πάσχα ως ακόμα μια αργία συνεχόμενη με τις αργίες των ημερών. 

 

 

 

Καλούμε τους εργαζόμενους του νησιού μας, τους φτωχούς αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, την νεολαία να αγωνιστούμε για την προστασία της ζωής μας 

και των δικαιωμάτων μας, ενάντια στους στόχους και τις επιθυμίες Κυβέρνησης και Ε.Ε. που συμπεριλαμβάνουν και τη μετατροπή του νησιού μας, με τη δημιουργία νέας δομής, σε απέραντη φυλακή ψυχών.

 

Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις!

 

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά, 6 ΜΑΗ - ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του εργατικού Κέντρου στις 6/5 έχουν αποφασίσει τα σωματεία :

  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ & ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΩΝ Ν.ΛΕΣΒΟΥ
  • ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΩΝ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΙΜΕΝΟΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ "ΠΟΣΕΙΔΩΝ"

  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
  • ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΝΗΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
  • ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
  • ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

Η Διοίκηση του εργατικού Κέντρου και σωματεία θα καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (πάρκινγκ Μυτιλήνης) το Σάββατο 1/5 στις 10 το πρωί

 

--------------

 

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Πέμπτη 06 Μαΐου

Απεργούμε

10:30 π.μ. Πλατεία Σαπφούς

 

Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σήμερα, 135 χρόνια μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να νομοθετήσει την κατάργηση του 8ωρου. Σε μια εποχή που η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να προσφέρει καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας, η κυβέρνηση διαλύει εργασιακά δικαιώματα με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτές οι απάνθρωπες μεταρρυθμίσεις όμως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από μία σύγχρονη χώρα. Την Ελλάδα της επόμενης ημέρας θα τη χτίσουμε με θεμέλια την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα. Αυτές οι αξίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τα σχέδια της κυβέρνησης. Θα την χτίσουμε μαζί με τον κόσμο της εργασίας. Τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα super market, την εστίαση, τις ταχυμεταφορές, τους πωλητές και τις πωλήτριες, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα κέντρα αισθητικής, τα κομμωτήρια, την καθαριότητα, τα γυμναστήρια, τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία, τους βιομηχανικούς εργάτες. Μαζί με αυτούς και αυτές που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια την περίοδο της πανδημίας, που είτε έχασαν τις δουλειές τους, είτε φτωχοποιήθηκαν βιαίως.

-------

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

           ΟΤΑ ΛΕΣΒΟΥ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

24ΩΡΗ ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΪΟΥ 2021 - ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ - 10.30 Π.Μ.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) συμμετάσχει στην 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία που προκήρυξε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΪΟΥ 2021, και καλεί τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά στην Απεργιακή Συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη, στις 10:30 π.μ.  

Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, συμπίπτει φέτος με την προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), μέσω ενός σχεδίου Νόμου που επεξεργάζεται το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, να καταργήσει τα όποια εργασιακά δικαιώματα απέμειναν από την λαίλαπα των μνημονίων, όπως και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες και εργάτριες στο Σικάγο το 1886 και συνέχισαν έκτοτε να δίνουν το... αίμα τους οι εργαζόμενοι σε κάθε γωνία του πλανήτη.

Με ένα Νομοσχέδιο για τα εργασιακά που μοιάζει δοτό, και ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή για ψήφιση, η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο και το 5νθήμερο εργασίας, θεσμοθετώντας παράλληλα τη 10ωρη εργασία, καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), εκχωρεί τον έλεγχο του Μητρώου Μελών και των διαδικασιών τους στο κράτος και τους εργοδότες, βάζει απαγορευτικό στο δικαίωμα της απεργίας και μετατρέπει τη συνδικαλιστική δράση σε ιδιώνυμο αδίκημα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών με συνεχείς Νομοθετικές ρυθμίσεις ακυρώνουν τα εκλεγμένα συλλογικά όργανα των Δήμων, μεταφέροντας ουσιαστικά όλες τις αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή, όπου έχει την απόλυτη πλειοψηφία η κάθε Δημοτική Αρχή. Μέσω των «Αναπτυξιακών Οργανισμών», που αποτελούν τον «Δούρειο Ίππο» κυβέρνησης και αιρετών, επιχειρείται η εκχώρηση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού στα μεγάλα εργολαβικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Πρέπει λοιπόν, να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση, πώς οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να δείξουν ανοχή στην κατάλυση της Δημοκρατίας, στην διάλυση των ζωών τους και στην επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εργατικής εκμετάλλευσης. Αποτελεί τέλος, ντροπή και αίσχος για την κυβέρνηση ο κυνισμός που δείχνει, επιχειρώντας την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και της βαθιάς οικονομικής κρίσης, για την οποία φέρει τεράστιες ευθύνες η ίδια με τις επιλογές της.

 

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ- ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ

ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

ΟΙ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ» ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Μοιράσου το άρθρο!