Ανακοινώσεις Φορέων

23/02/2022 - 11:36

Ψήφισμα για την εγκατάσταση στη Βάστρια της Θερμής, νέας δομής προσφύγων-μεταναστών στο νησί μας

Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Σ.Α., σχετικά με τη δημιουργία νέας δομής - στρατοπέδου συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή Βάστρια (Πλάτη) της δημοτικής Ενότητας Λουτρόπολης Θερμής, δηλώνει την έντονη διαμαρτυρία του και μεταφέρει προς την Κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού, τη συνεχιζόμενη μεγάλη ανησυχία για τις προσφυγικές ροές, των μελών-συλλόγων της Ομοσπονδίας και των Λέσβιων των Αθηνών, οι οποίοι ταυτιζόμενοι με τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Λέσβου, ζητούν να μη δημιουργηθεί καμία νέα δομή, ούτε στη Βάστρια της Θερμής ούτε πουθενά στο νησί.

Κυβέρνηση και Ε.Ε. επιμένουν στην ύπαρξη δομής-φυλακής, υπονομεύοντας το μέλλον του νησιού, καθώς είναι γνωστά τα αρνητικά αποτελέσματα που προκάλεσε και προκαλεί εδώ και μια εξαετία από την έξαρση του φαινομένου.

Η Ο.Λ.Σ.Α, έχει ως παρακαταθήκη και οδηγό τις ιδιαίτερα μαζικές κινητοποιήσεις που έγιναν για το προσφυγικό, στην Αθήνα το 2020 με συμμετοχή όλων των συλλόγων μελών της και σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες των νησιών του Βορείου Αιγαίου αλλά και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών, οι οποίες έγιναν παράλληλα με τις μνημειώδεις κινητοποιήσεις στη Λέσβο.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες της αντίδρασης του Λεσβιακού λαού εξανάγκασε την κυβέρνηση να σταματήσει την δημιουργία της δομής στην Καράβα.

Οι σύλλογοι της ΟΛΣΑ επαναβεβαιώνουν τη θέση τους, κάτι που τους είχε ζητηθεί ήδη από την αρχή του έτους και διατρανώνουν την αγωνιστική θέλησή τους, συντασσόμενοι με τις αποφάσεις των μελών τους, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί καμία νέα δομή προσφύγων στο νησί…

Η Ο.Λ.Σ.Α. υπενθυμίζει και υιοθετεί, όπως είχε τονίσει επανειλημμένως, μια βασική αρχή που είχε εξαχθεί ως συμπέρασμα σε σχετική ημερίδα, παρουσία του νυν πρωθυπουργού, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Χανδρής της Χίου, τον Νοέμβριο του 2017, με τίτλο «Προσφυγικό – Μεταναστευτικό: Όχι άλλα λάθη», για τον απόλυτο και χωρίς εκπτώσεις σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. «Στην Ελλάδα φτάνουν πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες. Όσο θα παραμένουν στην Ελλάδα οι συνθήκες υποδοχής και διαμονής τους οφείλουν να τηρούν τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και να σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το σύστημα απονομής της διεθνούς προστασίας πρέπει να είναι δίκαιο, αποτελεσματικό και ταχύ και να αποτρέπει τον μακροχρόνιο εγκλωβισμό των αιτούντων άσυλο».

Καλεί τους Λέσβιους της Αθήνας και του νησιού, να δυναμώσουν την φωνή τους, ενάντια σε αυτούς που δημιουργούν τα προσφυγικά ρεύματα, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση και να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους, έτσι ώστε να πάψει η μόνιμη μετατροπή του νησιού και του Βόρειου Αιγαίου, σε αποθήκη ψυχών.

Συνεχίζει να διεκδικεί και καλεί την κυβέρνηση:

· να μην δημιουργήσει ούτε στη Βάστρια της Θερμής ούτε πουθενά στο νησί κανένα νέο κέντρο, ούτε κλειστό – ούτε ανοιχτό.

· να κλείσει το Καρά Τεπέ και τα άλλα Hotspot.

· να μην μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές ψυχών.

· να μεταφερθούν με γρήγορες διαδικασίες, οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα και μετά από εξέταση των αιτημάτων τους, στις χώρες προορισμού τους.

· να υπάρξει ουσιαστική και πλήρη στήριξη της πληγείσας οικονομίας του νησιού και των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Επίσης, καλεί τους βουλευτές του νομού, τον περιφερειάρχη και την τοπική αυτοδιοίκηση να πάρουν άμεσα θέση σχετικά με τη δημιουργία στρατοπέδου προσφύγων-μεταναστών στη Βάστρια της Θερμής ή όπου αλλού στη Λέσβο.

Μοιράσου το άρθρο!