Ανακοινώσεις Φορέων

28/11/2016 - 14:43

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου - ΟΧΙ στην αύξηση του ΦΠΑ - ΌΧΙ στην ασφυξία του 24% - Νεκρώνουν τα πάντα

yle="text-align: justify;">Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης μαζί με Επαγγελματικούς και Επιστημονικούς Φορείς, Συλλόγους και Σωματεία της Λέσβου, συμμετέχει στην Παναιγαιακή απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 αντιδρώντας στην αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α που προωθεί η κυβέρνηση.

Καλεί όλους τους εμπόρους και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις στην πλατεία Σαπφούς στις 11:00 το πρωί της 30ης Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν αντέχουν άλλα βάρη αφού η οικονομική, προσφυγική και εθνική κρίση έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στον τόπο μας.

 

-------------------------

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

 

Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου  και δεδομένων των σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων  στην οικονομία των νησιών του επικείμενου μέτρου κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα συμμετάσχει με το κλείσιμο των υπηρεσιών της, στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου  από τα Συντονιστικά Όργανα των επιστημονικών – επαγγελματικών και επιχειρηματικών φορέων του Βορείου Αιγαίου, με αίτημα τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

 

-----------------------

Δήμος Λέσβου 

Ο Δήμος Λέσβου, με απόφαση του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, θα συμμετάσχει με το κλείσιμο των υπηρεσιών του στην κινητοποίηση του Συντονιστικού Οργάνου των επιστημονικών - επαγγελματικών φορέων και επιχειρηματικών φορέων της Λέσβου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016, στις 11:00 το πρωί, με αίτημα τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

--------------

ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

Σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ
 
 
Ως ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου έχουμε τοποθετηθεί και στο παρελθόν σχετικά με το ενδεχόμενο της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, τόσο μέσα από ανακοινώσεις μας, όσο και με τοποθετήσεις του βουλευτή μας. 
 
Οι απαιτήσεις των δανειστών για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, είχαν ήδη καταγραφεί από το πρώτο μνημόνιο. Τότε ανάμεσα στα άλλα επώδυνα μέτρα που έθετε για την περίοδο 2012 -2014, ήταν και η “κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποίησεων”. 
 
Με το λεγόμενο «mail Χαρδούβελη», το 2014, καταγράφηκε καθαρά η θέση της τότε κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για «την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου». 
 
Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δεν κατάφερε να αποκρούσει αυτή την απαίτηση των δανειστών. Κατάφερε όμως να καταγραφεί ρητά στις νέες συμφωνίες που προέκυψαν, ότι όσον αφορά τους κατοίκους των νησιών θα υπάρχουν αντισταθμιστικά, έτσι ώστε, η επιβάρυνση που θα προκύψει για αυτούς από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, να είναι όσο το δυνατό πιο μικρή. Επιπλέον, η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι ανέστειλε την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του μέτρου, που πήγε για την 1/1/2017, Θεωρούμε ότι οι λόγοι που επέβαλαν αυτή την αναστολή της έναρξης του μέτρου μέχρι το τέλος της χρονιάς, δηλαδή οι επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στα νησιά μας, εξακολουθούν να ισχύουν.
Η ενδεχόμενη κατάργηση των, μειωμένων κατά 30%, ποσοστών του ΦΠΑ θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ζωής σε αυτά, όταν ήδη έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ από τις συνεχιζόμενες, για σειρά ετών, μειώσεις στα εισοδήματά των κατοίκων τους. Το κάθε νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί, από αυτή την κατάργηση με περίπου 400- 500 ευρώ το χρόνο, ποσό που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, εάν σκεφτεί κανείς, ότι για την μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών στο νησί μας, αυτά τα χρήματα αποτελούν έναν μηνιαίο μισθό! 
Να γιατί θα πρέπει να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ!
Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να επιμείνει ακόμα πιο αποφασιστικά κατά την διάρκεια και αυτού του κύκλου των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να υπάρξει αναστολή της υλοποίησης αυτού του μέτρου.
Σε κάθε περίπτωση και στον βαθμό που κάτι τέτοιο δεν γίνει κατορθωτό, θα πρέπει, μέχρι το τέλος της χρονιάς η κυβέρνηση να ανακοινώσει τα αναγκαία αντισταθμιστικά μέτρα, έτσι ώστε όσα χρήματα χάσουν οι νησιώτες από αυτή την κατάργηση, να τα πάρουν πίσω με άλλο τρόπο! Αυτό είναι κάτι που και η ίδια η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα στελέχη της το έχουν προεξοφλήσει.
Επιπλέον: Τώρα είναι η ώρα, εκτός από την αναστολή ή την λήψη αντισταθμιστικών για τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους και την περιφέρεια να σχεδιάσει, να εξαγγείλει και να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα έχει σαν στόχο την δημιουργία θέσεων εργασίας στα νησιά μας.
Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί στο "Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Β. Αιγαίου», που έχει ήδη ανακοινωθεί και σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα που ήδη υλοποιούνται στο νησί μας (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) θα είναι ικανά σε αυτή τη φάση, να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα μπορεί να πατήσουν και να εκκινήσουν, οι διαδικασίες της παραγωγικής ανασυγκρότησης στο νησί μας.
Θεωρούμε, τέλος, ότι, οι κάτοικοι του νησιού μας, οι  εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες θα πρέπει να απομονώσουν τα όποια κρούσματα  αισχροκέρδειας, που από τώρα διάφοροι τοπικοί κύκλου, που «όψιμα» ανακάλυψαν τους κινδύνους από την ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν, στην περίπτωση που δεν γίνει τελικά εφικτή η αναστολή του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών.
 
-------------------
 
Νέα Δημοκρατία - ΝΟΔΕ ΛΕΣΒΟΥ

      Είναι γνωστό ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ προβλέπει μεταξύ άλλων: Μείωση των φόρων, μείωση των κρατικών δαπανών, ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Είναι επίσης σε όλους γνωστό ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ  που ήδη εφαρμόζεται, προβλέπει : αύξηση των φόρων, αύξηση των κρατικών δαπανών και καταπολέμηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με σωρεία γραφειοκρατικών  προσκομμάτων και ιδεοληπτικών αντιδράσεων. 

Μέσα  στο παραπάνω πλαίσιο, εντάσσεται και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από 1 Ιανουαρίου 2017.

Η ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας Λέσβου είναι αντίθετη με την αύξηση αυτή, η οποία στην δεδομένη  χρονική συγκυρία μόνο καταστροφική μπορεί να είναι.

Συνεπώς κάθε κινητοποίηση που αντιτίθεται στην αύξηση του ΦΠΑ είναι όχι μόνο  αναγκαία αλλά και επιβεβλημένη για την ανάδειξη του θέματος πριν είναι  αργά. 

 

 

---------------

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΚΕ ΛΕΣΒΟΥ

Ο «νησιωτικός ΦΠΑ» και η τύχη του είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και ο αγώνας που ουσιαστικά τώρα αρχίζει, με πρωτοβουλία των επαγγελματικών ενώσεων και των επιστημονικών συλλόγων πρέπει να πάρει υπ’ όψιν  του ορισμένες κρίσιμες παραμέτρους:

-          Ετσι και αλλιώς, σήμερα, με το «νησιωτικό» ΦΠΑ σε ισχύ, η φορολογική επιβάρυνση είναι τέτοια που η λαϊκή οικογένεια ζει κυριολεκτικά γονατισμένη. Ο αγώνας λοιπόν πρέπει να συνδεθεί με τη συνολικότερη φορολογική ανακούφιση που πρέπει να εφαρμοσθεί για να ανασάνει η λαϊκή οικογένεια και μαζί της η αγορά.

-          Η συμπαράταξη διεκδικητικών φορέων, όπως είναι οι επαγγελματικές ενώσεις και τα επιστημονικά σωματεία, με  κυβερνητικούς – στην ουσία φορείς (δήμοι – περιφέρειες) ή κυβερνητικούς συμβούλους, όπως είναι τα επιμελητήρια,  θέτει σοβαρά ερωτηματικά για το μέχρι που έχουν την πρόθεση να το τραβήξουν οι διοργανωτές.

-          Η μη πρόσκληση – από τα πρώτα βήματα  αυτής της προσπάθειας- φορέων κατ’ εξοχήν  διεκδικητικών, που μάλιστα εκφράζουν μεγάλες ομάδες συμπολιτών μας που πλήττονται ιδιαίτερα από τη φορολογία, όπως το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών και Εμπόρων κάνουν ακόμα πιο έντονα τα παραπάνω ερωτηματικά.

-          Η σιγή ιχθύος που κράτησαν στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης όλοι οι άλλοι παρευρισκόμενοι, (Περιφέρεια, βουλευτές Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ του νομού) όταν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και ο Βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος έθεσαν το θέμα του «νησιωτικού ΦΠΑ», τίποτα το καλό δεν προοιωνίζει.Ελπίζουμε η κινητοποίηση της Τετάρτης να μην  γίνεται απλά και μόνο για να διασκεδάσει  και να απορροφήσει τη δίκαιη αγανάκτηση των κατοίκων της Λέσβου από τη μεγάλη φορολογική αφαίμαξη που συνέχεια υφίστανται, να μην ξεφουσκώσει στην πρώτη υπόσχεση για κάποιο δήθεν υποκατάστατο που θα δώσουν οι κυβερνώντες.

Σε κάθε περίπτωση η ζωή δείχνει και όλοι κρίνονται.

----------------------------

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΛΕΣΒΟΥ
Ο τόπος μας βιώνει μια άνευ προηγουμένου για τα νεώτερα χρόνια οικονομική κρίση, σε κλίμα αδιεξόδου και αβεβαιότητας με άμεσες συνέπειες σε κάθε έκφανση της κοινωνικής μας ζωής.
Με ολοένα αυξανόμενη ανεργία, με καθίζηση του τουρισμού της τάξης του 70%, τη στιγμή που τα μηνύματα για το 2017 έρχονται ακόμη πιο δυσοίωνα. Με συρρίκνωση του εισοδήματος των πολιτών, στάση στο εμπόριο και στην κατανάλωση. Με τα νησιά μας να κατακλύζονται από πρόσφυγες και μετανάστες και να βρίσκονται καθημερινά στην αρνητική επικαιρότητα, πιο πολύ και πιο έντονα από οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
Παρ’ όλη τη δραματική αυτή κατάσταση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/AΝΕΛ, απεμπολώντας όχι μόνο τις προεκλογικές «κόκκινες γραμμές» που θα έβαζε στη διαπραγμάτευση,  και τις υποσχέσεις για  «σκίσιμο» των μνημονίων, επιμένει στην διεύρυνση των εισπρακτικών της μέτρων.
Ο μειωμένος Φ.Π.Α. στα νησιά θεσπίστηκε το 1986 από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ως ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στα προβλήματα και στην ιδιαιτερότητα της νησιωτικής Ελλάδας. Για αυτό και η  παράταξη μας αντιτάχθηκε από το 2010, σε όλες τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, στην κατάργηση του ειδικού συντελεστή, προβάλλοντας όχι μόνο τους λόγους για τους οποίους θεσπίστηκε αλλά και γιατί θα απέφερε (αν θα απέφερε) ελάχιστα στα έσοδα του κράτους, αφού ο Φ.Π.Α. που εισπράττεται από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αποτελεί μόλις το 4% (!) του συνολικού Φ.Π.Α. της χώρας.
Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς μπορεί να επιβάλλεται ένα μέτρο περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, όταν κάτι τέτοιο θα επιφέρει καίρια βλάβη στην οικονομία των νησιών του Βόρειου Αιγαίου και κατά συνέπεια στην ίδια την χώρα.
Απαιτούμε την εξαίρεση από την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α.
Επιπροσθέτως, στοιχειώδης λογική επιβάλλει, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κυβέρνηση αναγνωρίζουν τη ζημιά που επήλθε στα νησιά από τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών και εκθειάζουν την κατανόηση  και την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν για αυτό οι πολίτες τους, την άμεση εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων, όπως:  περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις, ρυθμίσεις δανείων, επιδότηση μεταφορών (σε επιβάτες και εμπορεύματα), μείωση φόρων αεροδρομίων για να τονωθεί ο τουρισμός, κ.α. τα οποία  θα καταστήσουν βιώσιμη την παραμονή των κατοίκων στα παραμεθόρια νησιά.
Αν δεν το πράξουν αμέσως, σημαίνει πως συνειδητά πλέον εγκληματούν σε βάρος του λαού των νησιών και θα λογοδοτήσουν σύντομα.
 

-----------------

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας Λέσβου για την κατάργηση των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τα νησιά (μειωμένος ΦΠΑ).
 
«Χρονικό ενός προαναγγελθέντος φόνου» για τη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο είναι η εκκίνηση από την 1η Ιανουαρίου 2017 της επιβολής αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Τρίτου Μνημονίου. Πλέον τα νησιά μας θα είναι η μόνη νησιωτική περιοχή της Ευρώπης όπου δεν θα ισχύει μειωμένη φορολογία. Η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει το κόστος ζωής των λαϊκών στρωμάτων και θα έχει αλυσιδωτά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία που ήδη πληρώνει  ακριβά την ύφεση και τα λουκέτα, την ώρα που έχουμε να αντιμετωπίσουν τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια. 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδιώκει να πιάσει τους στόχους που επιβάλουν οι δανειστές μέσα από τη καταιγίδα φόρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αφήνοντας ανενόχλητο το μεγάλο κεφάλαιο να φοροδιαφεύγει και να διοχετεύει πλούτο σε φορολογικούς παραδείσους και off–shore εταιρίες.
Ας είμαστε ξεκάθαροι. Με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ βάζει οριστική ταφόπλακα στα νησιά μας. Άμοιρη ευθυνών δεν είναι και η ΝΔ καθώς και οι δικοί της βουλευτές ψήφισαν υπέρ αυτού του μέτρου που συμπεριλαμβανόταν στο 3ο Μνημόνιο. Επιπλέον η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε ούτε στο ελάχιστο την τροπολογία του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή που υπερψηφίστηκε στο ευρωκοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία. 
Θυμίζουμε ότι η τροπολογία πρόβλεπε για την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα ελληνικά νησιά, αναφέροντας ότι «σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά έχουν χορηγηθεί ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις» και τονίζοντας ότι πρέπει «οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής».
Είναι πλέον φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση αρνήθηκε να αξιοποιήσει ακόμα και τις Συνθήκες και τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτρέπουν την ύπαρξη ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τις νησιωτικές περιοχές, αλλά προτίμησε να δεχθεί την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, δείχνοντας τυφλή υπακουή στις απαιτήσεις των τών δανειστών. Τα κροκοδείλια δάκρυα του στελεχών και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάλλη αλλά και της ΝΔ Αθανασίου δεν συγκινούν κανέναν και μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορούν να εκληφθούν.
Είναι στο χέρι των μαζικών φορέων και του λαϊκού κινήματος, η οργάνωση της πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η ρήξη με την ευρωζώνη για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από τα δεσμά των μνημονίων και της πολιτικών της λιτότητας.
 

-------------

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»

Θέμα: Η μη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, από 1 Ιανουαρίου 2017, για τα παραμεθόρια νησιά του Βόρειου Αιγαίου
 
Κύριε Υπουργέ
 
Οι Ενώσεις Καταναλωτών Λέσβου και Χίου - Μελη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών Π.ΟΜ.Ε.Κ. “Η Παρέμβαση” - με την παρούσα επιστολή μας, σας θέτουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά στους ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ που ζουν στο Βόρειο Αιγαίο και ζητάμε  να μη προχωρήσεσετε στην  κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα παραμεθόρια νησιά του Βορείου Αιγαίου και ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας.
Είναι δεδομένο ότι  κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει σημαντικά τους κατοίκους - καταναλωτές, που ήδη είναι επιβαρυμένοι από το κόστος μεταφοράς των πάσης φύσεως προϊόντων, από την ελλιπή λειτουργία του ανταγωνισμού αλλά εξ αιτίας όλων όσων αρνητικά βιώνουμε σήμερα εν μέσω κρίσης η οποία επιτείνεται λόγω  της γεωγραφικής θέσης των νησιών, και του προσφυγικού.
Αναμφισβήτητα η αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α θα οδηγήσει την αγορά σε αλλεπάλληλες αυξήσεις τιμών με επιβάρυνση στον τελικό καταναλωτή. Συνέπεια τούτου είναο η περαιτέρρω μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών η οποία οδηγεί ακόμα περισσότερο στον περιορισμό της κατανάλωσης με ότι αυτό συνεπάγεται.
Εξάλλου όπως καλά άλλωστε γνωρίζετε κάθε έμμεσος φόρος που επιβάλλεται, επιβαρύνει κυρίως τα μεσαία και μικρά εισοδήματα, έχει μηδενίσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών  και έχει καταστήσει προβληματική την επιβίωση των φτωχών στρωμάτων του λαού και το φαινόμενο της φτώχειας να αφορά ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των. Σήμερα που τα όρια των οικονομικά αδυνάτων έχουν εξαντληθεί, κάθε οριζόντια επιβολή νέων φόρων δημιουργεί νέες τραγωδίες. Θα πρέπει να θυμίσουμε πως στόχος της φορολογίας είναι να αμβλύνει της κοινωνικές ανισότητες. 
Θεωρούμε ότι το δημοσιονομικό όφελος από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα είναι  ασήμαντο, για τους καταναλωτές και γενικότερα την κοινωνία του νησιού θα αποτελέσει ένα  επιπλέον δυσβάστακτο  βάρος.
 
Κατόπιν των παραπάνω
Σας καλούμε  
- να μην προχωρήσετε στην κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. Η αγορά και κυρίως οι καταναλωτές δεν αντέχουν άλλη ακρίβεια. Αντι αυτού θα πρέπει να λάβετε  διαρθρωτικά μέτρα, καθώς και να πατάξτε το λαθρεμπόριο.
-να αναλάβετε άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας  που θα προβλέπει την μη κατάργηση των μειωμένων  συντελεστών από 1 Ιανουαρίου 2017. 
 
------------
 
ΑΔΕΔΥ ΛΕΣΒΟΥ

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη συνεδρίαση της 25ης Νοεμβρίου 2016, ύστερα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου και κάνοντας χρήση της εξουσιοδότησης του Γ.Σ., ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ στάση εργασίας, σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. του Νομού Λέσβου την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016, από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου, για να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα να συμμετάσχουν στο Παλλεσβιακό Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να μην ισχύσουν οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, οι οποίοι θα επιφέρουν τραγικές επιπτώσεις στους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

-------------

 

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 
ΘΕΜΑ: ΄Υστατη έκκληση ….. Μετά θα ‘ναι πολύ αργά…..

 
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
              1.Δώρο στις Ανταγωνίστριές μας Χώρες, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, χωρίς να αρθούν οι αιτίες / λόγοι για τους οποίους θεσμοθετήθηκαν, αντίθετα έχουν ενταθεί, πολλαπλασιασθεί με την 7χρονη δημοσιονομική προσαρμογή, επιδεινούμενη επί τα χείρω κυρίως με το Μεταναστευτικό.
              Η αύξησή τους  απ’ το 17 στο 24%, στ’ ακριτικά μας νησιά – αθωράκιστα και πριν την Κρίση – από Ιανουάριο του 2017:
1.1.Θα καταστήσει τις επιχειρήσεις τους ακόμα πιο ανταγωνιστικές και τις δικές μας…… μη βιώσιμες – με απρόβλεπτες συνέπειες στην Οικονομική, Κοινωνική κι Εδαφική συνοχή της ανατολικής, νησιωτικής εσχατιάς της Χώρας μας και της Ε.Ε. – ενθαρρύνοντας τη διείσδυσή τους (και λόγω «γειτνίασής» μας με καλπάζουσες οικονομίες), στον ευαίσθητο γαιοπολιτικά χώρο του Αιγαίου, όχι επ’ ωφελεία της… Εθνικής και Κοινοτικής κυριαρχίας!
1.2.Θα προκαλέσει αλυσιδωτές, πολλαπλάσιες (της αύξησης) των 7 ποσοστιαίων μονάδων, αυξήσεις, που θα μετακυλιθούν στα προϊόντα και Υπηρεσίες, συρρικνώνοντας δραματικά Κατανάλωση, Ζήτηση, Τζίρους, Εισοδήματα, Απασχόληση, αδειάζοντας με τη σειρά τους τα Δημόσια κι Ασφαλιστικά ταμεία, που θα κληθούμε αργότερα με νέα χαράτσια να τα … γεμίσουμε!
1.3.Θα πληγεί η Ανάπτυξη, Απασχόληση και ιδιαίτερα ο τριτογενής Τομέας (85%) κι οι Επιχειρήσεις της Περιφέρειας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία  Οικογενειακές, Πολύ Μικρές / Μικρές, εξωστρεφείς, ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, Συναλλαγματοφόρες, αποδομώντας  αργά αλλά σταθερά  τον Κοινωνικοοικονομικό  μας ιστό.              
2.Κι όλα τούτα συμβαίνουν συγχρόνως με προηγούμενα, πρόσφατα κι επαπειλούμενα,  επαχθή χαράτσια / αυξήσεις και τον ΦΠΑ στη Διαμονή σχεδόν να… τριπλασιάζεται  εντός …. 15μήνου – απ’ το 5% του Σεπτεμβρίου 2015 στο … 13% του Γενάρη του 2017 – όλα απόλυτα και προκλητικά αναντίστοιχα με την πλουτοδοτική μας ικανότητα, τους δείκτες του προορισμού μας και τα όσα «απολαμβάνουμε» ή μάλλον ΣΤΕΡΟΥΜΑΣΤΕ, κόντρα στη διατυμπανιζόμενη Νησιωτικότητα και στην πολύ διακηρυγμένη Αρχή της Αναλογικότητας κι Ανταποδοτικότητας, όταν π.χ. ανεξάρτητα τζίρου, πολύ μικρές επιχειρήσεις ευαίσθητων προορισμών και Πολυεθνικοί ΄Ομιλοι ανεπτυγμένων προορισμών καταβάλλουν, του ίδιου ύψους, ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές, Πρόστιμα, Συγγενικά δικαιώματα (όταν ανήκουν στην ίδια κατηγορία) κλπ , κλπ.
3.Υστερόγραφα αναφέρουμε ότι ο διαχρονικός και μέχρι σήμερα συνολικός ετήσιος ΦΠΑ Φυσικών και Νομικών Προσώπων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κυμαίνεται μεταξύ του 0,3% και 0,5% του αντίστοιχου ΦΠΑ Χώρας! Τούτο σημαίνει ότι η αύξηση ΦΠΑ θα «εισφέρει» στο Δημόσιο Κορβανά, πολύ λιγότερα απ’ όσα θα του «στερήσει», μικρή η ωφέλεια μεγάλη η ζημιά : «για το καρφί…χάνουμε το πέταλο»!
4.Τέλος τόσο η 7χρονη δημοσιονομική προσαρμογή όσο και το Μεταναστευτικό (το προσφυγικό είναι σε βαθιά ύφεση), που προστέθηκε στα νησιά μας, δημιούργησαν ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, που μας αναγκάζουν να ζητήσουμε από Σας και δι’ Υμών, από την Ε.Ε. ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ αντιμετώπισης κι αναστροφής τους, που να εξασφαλίζουν προοπτική εξόδου μας από την Κρίση και για τα οποία συμφωνούν κι υποστηρίζουν Διεθνείς Οργανισμοί (και δια στόματος της Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης κας Κορίνας Κρέτσου), απόλυτα εναρμονισμένο το αίτημά μας και με το από 4.2.2016 Ψήφισμα της Ε.Ε., για την κατάσταση στα νησιά, προτείνοντας τα παρακάτω (πέραν της αυτονόητης κι επιβεβλημένης συνέχισης των προσπαθειών άμβλυνσης της εθνοκτόνου Γραφειοκρατίας, ταχείας απόδοσης της Δικαιοσύνης και της εξυγίανσης της Αγοράς, πλήττοντας το μπαταχτσιλίκι, αιτία πολλών δεινών μας).
4.1.Επιστροφή στους συντελεστές ΦΠΑ του Σεπτεμβρίου 2015.
4.2.Διαχείριση της εικόνας μας μ’ αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας για τους επισκέπτες μας, αναστροφή της κακής ψυχολογίας κι εσωστρέφειάς μας και αποσυμφόρηση του Μεταναστευτικού (μ’ επαναπατρισμό των Μεταναστών κι αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων εντός της Χώρας, μέχρι ν’ ανοίξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα).
4.3.΄Εξυπνες  Αναπτυξιακές (Εθνικές / Κοινοτικές) πρωτοβουλίες και ειδική αντιμετώπιση / μεταχείριση της Περιφέρειάς μας, όπως π.χ. με τη μεταφορά της στο νέο  ΕΣΠΑ στην ΠΡΩΤΗ ΖΩΝΗ Περιφερειών, με προβλήματα ανάπτυξης (μαζί με τη Θράκη, Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, ΄Ηπειρο, Θεσσαλία) απ’ τη ΔΕΥΤΕΡΗ ΖΩΝΗ, που είμαστε σήμερα, μαζί με την …. Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο !
4.4.Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και τα πάσης φύσεως επαχθή χαράτσια.
4.5.Γενναία μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, προστίμων και λοιπών επιβαρύνσεων (π.χ. υπέρ τρίτων, πλαφοναρισμένων ελαχίστων αμοιβών κ.ά.) των επιχειρήσεων, αντιστοιχίζοντας τες, με τη φοροδοτική  ικανότητα των επιχειρήσεων.
4.6.Πάγωμα χρεολυσίων των δανείων κι αναστολή πλειστηριασμών μέχρι τέλους του 2018.
4.7.Μέριμνα ελάφρυνσης ακτοπλοϊκών / αεροπορικών ναύλων και προσέλκυση μ’ έξυπνες πρακτικές / κίνητρα (αντίστοιχων των Ανταγωνιστών μας) τακτικών, έκτακτων (CHARTERS) και χαμηλού Ναύλου (LOW COST CARRIERS) πτήσεων. Επανασύνδεσή μας ακτοπλοϊκά με τη Θεσσαλονίκη.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
             Προσβλέποντας στην ευαισθησία σας, αλλά και στην προσωπική σας παρέμβαση, προσδοκούμε πιο λογικές, δίκαιες και μεγαλόψυχες  απαντήσεις / λύσεις στα χρονίζοντα και σημερινά εκρηκτικά προβλήματά μας, πριν να ‘ναι πολύ αργά……..
 
 
Με ιδιαίτερη τιμή
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ
 

-----------

 

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Το ΔΣ του  Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης [Σ.Ερ.Νο.Μυ.] με απόφαση του καλεί τους εργαζομένους να συμμετέχουν στην 4η στάση εργασίας & στη διαδήλωση για να μην καταργηθεί ο Μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.
Η εξάλειψη των ανισοτήτων που προκαλούνται λόγω της νησιωτικότητας & η  έμπρακτη αναγνώριση των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στα νησιά και ειδικά σε αυτά που επιβαρύνονται από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές επιβάλλουν την διεύρυνση των  νησιωτικών πολιτικών και πέρα από την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ [17%].
Για τα νησιά μας απαιτούμε:
Ø Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ  στο 17%
Ø Ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα
Ø Εφαρμογή του μεταφορικού  ισοδύναμου
Ø Σχεδιασμό & εφαρμογή  ρήτρας νησιωτικότητας
Ø Ανάπτυξη ποιοτικών και οικονομικών ακτοπλοϊκών  δικτύων.

 

-------------------

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η διαφαινόμενη επιβολή, από τις αρχές του 2017, νέου αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά μας, συνιστά ένα ακόμη βαρύ φορολογικό μέτρο που δεν συνάδει με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη, σύμφωνα με τον οποίο η Πολιτεία, στις αποφάσεις της, υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους.

Είναι γνωστό ότι η διαχείριση κάθε οικονομικής κρίσης απαιτεί δύσκολες ρυθμίσεις. Είναι, όμως, αυτονόητο ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να πηγάζουν από ένα ρεαλιστικό αφήγημα, με ανθρώπινο πρόσωπο, που θα οδηγήσει με σταθερά βήματα στη διαμόρφωση μιας νέας εξωστρεφούς παραγωγικής βάσης και τη λειτουργία ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου για την  υποστήριξη της ανάκαμψης της χώρας. Στο πλαίσιο του μοντέλου αυτού, οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει λαμβάνουν ισότιμα υπόψη τους και την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου και των νησιωτών, με διαρκή διασφάλιση κοινωνικού ισοδυνάμου. Στις μέρες μας, κάθε περαιτέρω αύξηση του κόστους διαβίωσης θα έχει δυσβάστακτες συνέπειες, με όρους οικονομικούς και κοινωνικούς, για την καθημερινότητα των πολιτών στα νησιά μας.

Επιπλέον, το μέτρο της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ θα οδηγήσει σε μαρασμό την επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται στα νησιά μας υπό δύσκολες συνθήκες, αφού θα βρεθεί σε καταστάσεις ακραία άνισου ανταγωνισμού σε σχέση με την υπόλοιπή χώρα. Ουσιαστικά, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα καταστήσει μη ανταγωνιστικά πολλά τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες, πλήττοντας - μεταξύ άλλων - και τον τομέα του τουρισμού.

Η οριστική κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα αποτελέσει βαρύτατα επιβαρυντικό παράγοντα στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της ανταγωνιστικότητας των νησιών μας, λειτουργώντας τιμωρητικά προς τους ανθρώπους που αγωνίζονται στα νησιωτικά σύνορα της χώρας. Δεν υπάρχουν περιθώρια, δεν μπορεί να υπάρχουν άλλες σκέψεις, απαιτείται να ληφθεί η μόνη δίκαιη απόφαση, στην κατεύθυνση των προβλέψεων του συνταγματικού νομοθέτη: Άμεση και ουσιαστική στήριξη των Νησιών και των Ανθρώπων τους.

 

 

Μυτιλήνη 30.11.2016

H Πρυτανική Αρχή του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 
 

Μοιράσου το άρθρο!