Ανακοινώσεις Φορέων

12/12/2014 - 06:55

Υποβάθμιση της ΓΓ Αιγαίου καταγγέλουν οι εργαζόμενοι

Ω

ς υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής παρακολουθούμε μαζί με όλο τον εργαζόμενο λαό με αγανάκτηση τις καθημερινές επιθέσεις που δέχονται τα ασφαλιστικά,  εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα. Είδαμε έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας να ψηφίζεται, ενώ παρακολουθούμε τον ανεπανάληπτο καθημερινό βομβαρδισμό της κοινής γνώμης με αντεργατικές και αντιλαϊκές απαιτήσεις για μειώσεις μισθών, απολύσεις, κατάργηση θέσεων εργασίας και υπηρεσιών. Παρακολουθούμε επίσης την υποκριτική προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί ως αντιστεκόμενη και υπεραμυνόμενη των δικαιωμάτων μας, τη στιγμή που τα έχει καταπατήσει και τα καταπατά.

Δεν πρέπει όμως να περάσει απαρατήρητη μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό και η προσπάθεια που γίνεται από την τρόικα και την κυβέρνηση να εξαλειφθεί κάθε έννοια νησιωτικής πολιτικής, συνταγματικά κατοχυρωμένης, για την ανάπτυξη των νησιών μας. Την ίδια στιγμή που η ηγεσία του ΥΝΑ έχει θεσπίσει σαν προτεραιότητα της Γενικής Γραμματείας, μέσα από το νέο Οργανισμό, την υλοποίηση παρεμβάσεων σχετικών με την Νησιωτική Πολιτική.

Η μία φανερή όψη αυτής της προσπάθειας είναι η διαφαινόμενη κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, που ήδη έχει σηκώσει κύματα αγανάκτησης.

Υπάρχει όμως και μια άλλη «αθόρυβη» όψη της ίδιας πολιτικής, που είναι η συστηματική υποβάθμιση της ΓΓΑΙΝΠ τα τελευταία χρόνια, την οποία έχουμε κατ’ επανάληψη καταγγείλει.

Η υποβάθμιση αυτή παίρνει όμως, μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, δραματικές διαστάσεις. Εδώ και χρόνια ο προϋπολογισμός της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για έργα στα νησιά έχει όπως έχουμε καταγγείλει, εκμηδενιστεί. Τώρα όμως, μετά την πέραν πάσης λογικής αφαίρεση των αρμοδιοτήτων της ΓΓΑΙΝΠ (άγονες γραμμές κ.α), ο νέος προϋπολογισμός του 2015 για τη ΓΓΑΙΝΠ ουσιαστικά περιορίζεται αποκλειστικά στο μισθολογικό και λειτουργικό κόστος της υπηρεσίας (!) ενώ δεν υπάρχει καμία αναπτυξιακή δυνατότητα.

Σαν εργαζόμενοι στη ΓΓΑΙΝΠ αισθανόμαστε προσβεβλημένοι από αυτή την άθλια επίδειξη αδιαφορίας. Διαισθανόμαστε δε ότι οι τροϊκανοί, οι κυβερνητικοί και τα φερέφωνα τους δεν θα αργήσουν να χρησιμοποιήσουν τη σημερινή τους αθλιότητα εναντίον μας, δεν θα αργήσουν να λοιδορήσουν και να βγάλουν «μη λειτουργική» τη ΓΓΑΙΝΠ και «αναποτελεσματικούς» τους υπαλλήλους της, ότι δήθεν υπάρχουμε μόνο για να πληρωνόμαστε. Για αυτή τη κατάσταση που έχει περιέλθει η ΓΓΑΙΝΠ οι ευθύνες είναι διαχρονικές και πολιτικές.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή καλούμε τον λαό των νησιών μας να αναλογιστεί: ποιοι στ’ αλήθεια είναι οι «αναποτελεσματικοί»; Εκείνοι που αθετούν τη συνταγματική δέσμευση για ειδικές πολιτικές, μέτρα και έργα στα νησιά, ή εμείς που καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση τους; «Αναποτελεσματική» είναι για τον λαό και τα νησιά μας αυτή η επικίνδυνη πολιτική που το μόνο που έχει να προσφέρει είναι ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων και λιμανιών, ακρίβεια, φτώχεια, άθλιες θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Καταγγέλλουμε την πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ για την εγκατάλειψη των νησιών μας.

Καλούμε κάθε μαζικό τοπικό και συνδικαλιστικό φορέα σε κοινό αγώνα ενάντια στα μέτρα επιβάρυνσης των νησιωτών όπως η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, αλλά και για προϋπολογισμό νησιωτικής πολιτικής αντάξιο των αναγκών μας. Καλούμε κάθε νησιώτη να αντιδράσει στην κλιμακούμενη ακύρωση κάθε έννοιας νησιωτικής πολιτικής. Αν αδρανήσουμε είναι σαν να τους δίνουμε λευκή επιταγή να εγκαταλείψουν τα νησιά μας και τους αιγαιοπελαγίτες στη μοίρα τους.

 

Μοιράσου το άρθρο!