Άρθρα - Γνώμες

03/12/2010 - 08:51

ΝΕΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ - Άρθρο του Θ. Μπαβέα

Έχουν περάσει τρία χρόνια που απεχώρησα από την Αντινομαρχία και ακόμη με έκπληξη παρακολουθώ αυτά που γράφονται στις εφημερίδες για τη μονάδα Απεξάρτησης Με πολύ δέος και ενοχές θυμάμαι τις μάνες των χρηστών που με επισκεφτήκαν στο γραφείο μου συνοδευόμενες από επώνυμο δημοσιογράφο της ΛΕΣΒΟΥ.

Η κραυγή αγωνίας αυτών των μανάδων έχει ριζωθεί μέσα μου και λυπάμαι που η προηγούμενη κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έμεινε στις καλές προθέσεις και τα ευχολόγια και τις τεράστιες δυσκολίες που δυστυχώς συναντούσε τις έστελνε στο μέλλον Άραγε τίποτα δεν έκαναν οι άλλοι !! δεν ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΑΓΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ για το συγκεκριμένο πρόβλημα στον ΟΚΑΝΑ Φαίνεται σήμερα πάλι μετά από τόσα χρόνια ότι θα το λύσουν με ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ διαβεβαιώσεις προγραμματισμό και εκπόνηση μελέτης για τον αριθμό των χρηστών σε σκληρά Ναρκωτικά !! έλεος Η απεξάρτηση ασφαλώς και είναι δύσκολο με πολλές διαστάσεις πρόβλημα έχει θέματα υποδομής αλλά το κυριότερο την επιστημονική παρακολούθηση των εθελοντών χρηστών προς απεξάρτηση ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κάνουμε την μονάδα ΝΑΙ η ΟΧΙ ? Όταν θα γίνει η μονάδα τότε μπορεί να γίνει ενημέρωση και προσέλκυση χρηστών με βάσει τους κανόνες που έχει το συγκεκριμένο θεραπευτικό σύστημα.

Τέλος κύριοι τα παιδιά δεν μπορεί άλλο να περιμένουν , πολλά θέλουν να ζήσουν και έχουμε ευθύνη Εγώ ως γιατρός θεωρώ ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε το ιατροκοινωνικό αυτό πρόβλημα έχει την έννοια του κατεπείγοντος και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση γιατί κάθε επείγον είναι σοβαρό και δεν μπορεί να περιμένει ενώ όπως πληροφορήθηκα η νέα διοίκηση υπό την κυρία Μένη Μαλλιωρη αντιμετωπίζει το θέμα όχι πλέον σε θεωρητική βάση αλλά καθαρά μονό σε πρακτική και στη ζωντανή πραγματικότητα.

Στα αυτιά μου καθώς και των άλλων Νομαρχιακών συμβούλων φαντάζομαι ότι ακόμη βοά η ΦΩΝΗ αγωνιάς του πατέρα 2 παιδιών χρηστών που ενώπιο του Νομάρχη και της ολομελείας του Νομαρχιακού συμβουλίου Μετά την εισήγηση μου για την αναγκαιότητα ΙΔΡΥΣΗΣ μονάδα Απεξάρτησης ΚΑΙ την ιστορική ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου ΔΗΛΩΝΕ ότι εκτός από τα παιδιά του στη Λέσβο υπήρχαν τότε περίπου 1000 άτομα στα σκληρά ναρκωτικά Τι άλλο περιμένουμε ! Αντιμετωπίσθηκε ο κοινωνικός ρατσισμός χωρίς να γνωρίζουμε ότι η χρήσης και εξάρτηση δεν κάνει διακρίσεις ! Η επιστημονική κοινότητα έχει πλέον αποφανθεί ότι ο εθελοντής ασθενής χρηστής για απεξάρτηση έχει καλύτερη αντιμετώπιση κοντά σε νοσοκομείο διότι είναι πραγματικά ασθενής και έτσι πολύ σωστά τον αντιμετωπίζουμε Η επιστημονική συγκρότηση καθώς και οι τεχνικές υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ είναι ειδικευμένες για το συγκεκριμένη μονάδα Πότε όμως !! Δεν μπορεί να λέμε ότι βρήκαμε τον χώρο που είχαν κατά ΣΥΜΠΤΩΣΗ βρει και οι προηγούμενοι αλλά το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη λειτουργίας παραμένει ρευστό αυτά δεν δίνουν ούτε ελπίδα –Ασφαλώς και δεν έδωσαν την πρέπουσα προσοχή τόσο αρμόδιοι τοπικοί παράγοντες όσο και οι υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ κατά το παρελθόν δεν πρέπει να γίνουν λάθη και παρατεταμένη αναμονή .. Η ρευστότητα φαίνεται ότι έχει διαφορετικό δείκτη από την ρευστότητα των προηγουμένων όπως αναφέρετε στο δημοσίευμα της εφημερίδας ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ ενώ επίσης μας απασχολεί και η ημερομηνία των εγκαινίων ΠΟΥ προβλέπεται μετά από 6 μήνες Ειλικρινά με πολύ σεβασμό στις προθέσεις των αρμοδίων μετά από τόσα χρόνια τίποτα δεν έγινε και αν έγινε τόσο άχρηστο είναι ! που πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή ?– Κλιμάκιο είχε έλθει και πριν τρία χρόνια κλιμάκιο και τώρα Πιστεύω ότι υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία από τους ειδικούς του ΟΚΑΝΑ ΕΝΑ μόνο πρέπει να κατανοήσουμε και φαντάζομαι ότι όλοι το πιστεύουν πρέπει να απλοποιήσουμε τα θέματα Η πρωτογενής πρόληψη του ΟΚΑΝΑ λειτουργεί ουσιαστικά ,παραγωγικά , έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο και αποτελεί ένα μικρό ανάχωμα αντίστασης μέσα από την ενημέρωση του υγιούς νέου πληθυσμού στη Λέσβο και στη Λήμνο Θωρακίζει τους νέους μεταφέροντας γνώσεις με ειδικούς επιστήμονες ώστε να μειωθεί η ζήτηση των εξαρτησιογόνων ουσιών Δευτερογενής πρόληψη και κυρίως η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ χρειάζεται όμως άμεση βοήθεια Τα γεγονότα μας προλαμβάνουν και η χρήσης και η εξάρτιση οδηγεί εκατοντάδες παιδιά που θέλουν να βοηθηθούν στο Θάνατο ΕΠΟΜΕΝΩΣ πλέον ο τόπος μας δεν αντέχει άλλες παρατάσεις και εξαγγελίες περιμένει πλέον έργα Η πρωτογενής πρόληψη κτίζεται κάθε μέρα στην οικογένεια στο σχολείο , στην εργασία στην γειτονιά στην παρέα ενώ Η Απεξάρτηση και θεραπεία χρειάζεται ειδική μονάδα και ειδική μυθολογία για χρήστες εθελοντές που θέλουν να ζήσουν ! Δεν μπορούν πλέον να περιμείνουν ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Μοιράσου το άρθρο!