Άρθρα - Γνώμες

11/10/2010 - 09:05

Στρατής Μπαλάσκας: Γιατί δεν πήγα την Παρασκευή στη Λήμνο, ή... ταξιδεύοντας με το... θεότυφλο

«Τι να τα κάνεις τα λεφτά άμα δεν έχεις φράγκο;» λέει ο τραγουδοποιός. Το ψιλοτραγούδησα χθες Πέμπτη το βράδυ όταν πήγα να βγάλω εισιτήριο για Λήμνο με το καράβι της άγονης γραμμής, τον θρυλικό «Θεόφιλο». Κοινώς το καράβι που στα χρόνια της θητείας του στο Αιγαίο έχει ανέβει μια φορά πάνω στη Χιώτικια προκυμαία, μια φορά στη Λημνιά, και μια πάνω στις βραχονησίδες των Οινουσών. Αλλά και ύφαλο ανακάλυψε μετά από τέσσερις χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης παρουσίας ανοιχτά της πόλης της Μυτιλήνης. Κανείς δεν τον ήξερε μέχρι που πρόπερσι ο «Θεόφιλος» τον υπέδειξε στο πανελλήνιον… ανεβαίνοντας πάνω του! Δικαιολογημένο το λοιπόν το προσωνύμιο «Θεότυφλος»

Δικαιολογημένο και το ποσό που το ελληνικό κράτος προσφέρει  στην πλοιοκτήτρια Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου για κάθε ταξίδι του στην άγονη γραμμή του βορειοανατολικού Αιγαίου, ποσό που φτάνει σε συνθήκες οικονομικής κρίσης τα 30 χιλιάρικα ευρώ περίπου! Καλά διαβάσατε… Το Ελληνικό κράτος κόβει από τις συντάξεις των παππούδων και των γιαγιάδων και πληρώνει κάπου 90.000 ευρώ για τα τρία ταξίδια του «Θεόφιλου» τη βδομάδα, με τα οποία τα νησιά του βορείου Αιγαίου συνδέονται δις με την Καβάλα και μια φορά με τη Σαλονίκη…

Πήγα το λοιπόν προχθές το βράδυ στο πρακτορείο να βγάλω εισιτήριο από Μυτιλήνη για Λήμνο προκειμένου να καλύψω το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο νησί. Εισιτήριο κόστους 56 ευρώ η μια διαδρομή παρακαλώ, αν και επιδοτούμενο το ταξίδι! Προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης στις 8 το βράδυ πλην όμως θα έφευγε στις 3 παρά 20 τα χαράματα λόγω μεγάλου έργου φόρτωσης! Δουλειά να υπάρχει σκέφτηκες κι ας αργήσει… Αμ δε….

Ο πράκτορας ενημέρωσε πως το πλοίο θα έφευγε τελικά περί τις 6 το πρωί! Κι έξη ώρες μέχρι να πάει το με 13 μίλια την ώρα «ταξιδεύον πλοίο» θα φτάναμε στη Λήμνο κατά τις 12 με 1 το μεσημέρι. Προς τι το ταξίδι το λοιπόν; Χώρια που τελικά ο «Θεόφιλος» στη Λήμνο έφτασε μετά τις 2 το μεσημέρι. Όταν δηλαδή ο πρόεδρος όδευε προς αναχώρηση.

Είδα το λοιπόν από τηλεοράσεως τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, έμαθα από το τηλέφωνο τα όσα παρασκηνιακά έγιναν και φυσικά καταχάρηκα από το γραφείο μου τα εγκαίνια της πρώτης τάξης του ψηφιακού σχολείου και το πρώτο ψηφιακό βιβλίο… Με μια διαφορά…. Ο πρωθυπουργός στη Λήμνο δεν πήγε ούτε με το «Θεόφιλο» ούτε με τον «Ταξιάρχη» ούτε με τα άλλα τριτοκοσμικά που ενώνουν το νησί με την άλλη Ελλάδα. Αυτά τα χρησιμοποιούν οι χρήστες του ψηφιακού σχολειού και του ψηφιακού βιβλίου. Οι οποίοι χθες με τις οικογένειες τους από τη Λήμνο κι εμένα από τη Μυτιλήνη ψιλοτραγουδούσαμε το «τι να τα κάνεις τα λεφτά άμα δεν έχεις φράγκο…»

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: protagon.gr

Μοιράσου το άρθρο!