Άρθρα - Γνώμες

05/12/2013 - 22:48

Ακόμα δεν πιάσαμε πάτο

Ακόμα δεν πιάσαμε πάτο

yle="text-align: justify;">Γράφει: Ανδρέας Ζαμπούκας

Αυτές οι έρευνες του ΟΟΣΑ, κάθε χρόνο, είναι εκνευριστικές. Βαρετές περισσότερο, και γελοίες. Και ποιος είναι ο ΟΟΣΑ, δηλαδή; Διεθνής οργανισμός που μας κατατάσσει, λέει, στην 42η θέση, μέσα σε 65 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συγκριτικών επιδόσεων της παιδείας. Άκου να δεις. Και πρώτοι είναι οι Κινέζοι και πολλοί άλλοι που στη δική μου αισθητική, προκαλούν -τουλάχιστον- γέλιο.

Ας τελειώνουμε πια, μ΄ αυτές τις μετρήσεις του ΟΟΣΑ. Αν ήταν άλλωστε, να τις πάρουμε στα σοβαρά, θα είχαμε αλλάξει, για να βάλουν και σε μας μεγάλο βαθμό. Δε θέλω να ξανακούσω για έρευνα του ΟΟΣΑ! Στα δικά μας σχολεία έχουμε τη δική μας μέθοδο και δε θα μας υποδείξουν οι άλλοι τι θα κάνουμε για να πιάσουμε τους δείκτες τους… Εμείς κάνουμε ωραίες επαναστατικές γιορτές, έχουμε ωραιότατες επετείους, «εργαζόμενους» καθηγητές, «μεταρρυθμίσεις», καινούργια «σχέδια» πανελλαδικών εξετάσεων και πάνω απ΄ όλα οι δικοί μας μαθητές είναι πανέτοιμοι για όλων των ειδών τις σχολές.

Δεν κατάλαβα! Μέτρησε ο ΟΟΣΑ τις προφορικές βαθμολογίες των μαθητών στη Γ' Λυκείου; Είδε ότι όλοι είναι αριστούχοι, χάρη στην αγάπη και συμπαράσταση των λατρευτών καθηγητών τους; Μόνο τους γραπτούς βαθμούς των Πανελλαδικών συμπεριέλαβε μαζί με κάτι άλλες «χαζομαρούλες», τύπου ασκήσεις μαθηματικών και κατανόηση κειμένου; Μα δεν είδαν οι άνθρωποι του ΟΟΣΑ το επίπεδο δυσκολίας της Άλγεβρας στην Α' Λυκείου; Δεν τους ενημέρωσαν ότι αυτό άλλοι το έχουν στο πανεπιστήμιο, ενώ εμείς στα σχολεία; Έπρεπε να σημειώσουν ότι τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν την τύφλα τους; Ε, και; Κάποιοι λίγοι μπορούν και μας είναι αρκετοί.

Το σημαντικότερο απ΄όλα όμως δεν πρόσεξαν! Δεν μπήκαν λίγο στο facebook να δουν με πόση περηφάνια κάνουμε αναρτήσεις, για Έλληνες που διέπρεψαν σε μαθητικούς διαγωνισμούς, επιστήμονες που ανακάλυψαν νέες πατέντες, ομογενείς που κοντεύουν να κατακτήσουν το διάστημα κι άλλους πολλούς που δεν το ξέρουν ακόμα ότι είναι Έλληνες, αλλά φτάνει που το ξέρουμε εμείς; Για ποιον μέσο όρο μας λένε τώρα και κουραφέξαλα; Σ΄ αυτόν τον τόπο δεν είχαμε ποτέ «μέσο όρο» και τέτοια καπιταλιστικά μορφώματα. Εδώ πάντα αποθεώναμε τον έναν, τον μοναδικό, τον ανεπανάληπτο «ατομάρα» που ποτέ δε μας έλειψε. Τέτοιους έχουμε πάρα πολλούς και γι΄ αυτό αριστεύουν και τρώνε τη σκόνη τους τα «γατάκια» των άλλων χωρών. Τι μας νοιάζει ο μέσος όρος; Αυτός είναι πάντα διαθέσιμος να διοικηθεί από τους άλλους ή να φωνάξει πιο δυνατά στη γήπεδα. Στα δικά μας σχολεία γελάμε -ρε σεις, του ΟΟΣΑ- με τον «μέσο όρο». Απλά αφήνουμε τον χρόνο να περνάει παίζοντας με τις «τάπες» των «βαρελιών» και περιμένουμε να ωριμάσει το καλό «προϊόν», να το εξάγουμε στους κουτόφραγκους. Άλλοτε ρίχνει μαύρη πέτρα πίσω του και παράγει πολιτισμό κι άλλοτε επιστρέφει στην «μπανανία» να γίνει «υπουργός Παιδείας» ή «Πρύτανης»...

Πάντα στα δικά μας σχολεία, είχαμε λίγους αριστούχους που νικούσαν όμως, τους αριστούχους άλλων χωρών αλλά πολλούς μέτριους που πάτωναν σε σύγκριση με τους μέτριους των υπόλοιπων ανταγωνιστών. Τι πειράζει όμως; Λίγοι και καλοί! Οι υπόλοιποι ας είχαν μυαλό να διαβάσουν... μ΄ αυτούς θ΄ ασχολούμαστε; Άλλωστε κάπως πρέπει να κυβερνηθεί αυτή η χώρα και τόση εξυπνάδα πια κακό θα κάνει, όχι καλό!

Πάντως πάτο δεν πιάσαμε. Μένουν ακόμα 23 θέσεις κι αυτό δείχνει ότι έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας. Και στο κάτω-κάτω δεν θα μας υποδείξουν οι χαρτογιακάδες με τις κλίμακες και τα στατιστικά τους, την πρόοδο. Εδώ είναι Βαλκάνια και σ΄ όποιον αρέσει! Κι αν δούμε τα δύσκολα, ζητάμε και τη βοήθεια της Εκκλησίας που πρόσφατα προσφέρθηκε να συνδράμει, καλούμε σε τουρνέ στα σχολεία τη Μενεγάκη και τη Στεφανίδου, αγκαλιά με τον Κιάμο ή φωνάζουμε τους Χρυσαυγίτες να διδάξουν τη γνήσια Ιστορία και κείμενα της «Παλιγγενεσίας» στους μαθητές.

Μην ξανακούσω για εκθέσεις του ΟΟΣΑ. Και προτρέπω και τα μίντια να τις περιφρονούν και να μην τις δημοσιεύουν. Το μόνο που κάνουν είναι να μας αποπροσανατολίζουν από τους υψηλούς εθνικούς μας στόχους και το προοδευτικό, εργατικό, ριζοσπαστικό και εξόχως επαναστατικό πεπρωμένο μας!



Πηγή: www.protagon.gr

Μοιράσου το άρθρο!