Άρθρα - Γνώμες

06/08/2020 - 17:12

Άλλη μια προσωπικότητα του πλανήτη μας πέρασε από τη Λέσβο

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης *

Άλλη μια προσωπικότητα του πλανήτη μας, ο Πρωθυπουργός του Γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ βρέθηκε χθες στη Λέσβο για τη Μόρια, για να δει από κοντά αυτό για το οποίο συζητά από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική ο πλανήτης μας.

Αν και το κρατίδιο του κ. Λάσετ συμμετέχει στην υποδοχή αλλοδαπών και εν προκειμένω ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, η  επίσκεψή του άφησε παγερά αδιάφορους τους απλούς πολίτες της Λέσβου και το μόνο που απασχόλησε όσους βρέθηκαν χθες στο κέντρο της Μυτιλήνης ήταν η μεγάλη αστυνομική δύναμη και οι διμοιρίες των ΜΑΤ, που ήταν ακροβολισμένες για τα μέτρα προστασίας του Γερμανού πολιτικού. 

Έτσι κι αλλιώς η τοπική κοινωνία είναι μαθημένη από επισκέψεις προσωπικοτήτων του πλανήτη μας για το μεταναστευτικό από τα προηγούμενα χρόνια. Ηγέτες θρησκευτικοί και πολιτικοί μέχρι και αστέρες του Χόλυγουντ υπόσχονταν ότι θα έρθουν για διακοπές στη Λέσβο για να μας ενισχύσουν. Και όταν έφυγαν ξέχασαν όσα έγιναν για τις κάμερες και την εικόνα τους στον υπόλοιπο πλανήτη και όχι για τη Λέσβο! 

Όχι πως δεν έγιναν δωρεές για το μεταναστευτικό. Έγιναν και σημαντικές μάλιστα, αλλά αυτές δεν έφτασαν ποτέ στην τοπική κοινωνία. Οι περίοικοι στο Κέντρο Μεταναστών της Μόριας συνεχίζουν να βιώνουν έναν πραγματικό εφιάλτη με ζημιές και κλοπές στις περιουσίες τους. Ο τουρισμός της Λέσβου κάνει αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών και αν εξαιρέσουμε κάποιες θέσεις εργασίας σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για Λέσβιους ανέργους από τις μπίζνες του μεταναστευτικού, επωφελούνται άλλοι σε βάρος μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Με αυτά τα δεδομένα, καλοδεχούμενος χτες ο  Άρμιν Λάσετ,  αλλά  δεν περιμένουμε  τίποτα. Αν ήθελαν τόσα χρόνια να βοηθήσουν θα είχαν ανεγείρει ένα μικρό νοσοκομείο στην περιοχή του Κέντρου Μεταναστών, ώστε να ανασάνει το Βοστάνειο, τομείς του οποίου, όπως είναι η Παιδιατρική Κλινική, βιώνουν καταστάσεις νοσοκομείων εκστρατείας και όχι τις συνθήκες που θα έπρεπε να ισχύουν σε ένα ευρωπαϊκό νοσηλευτικό ίδρυμα.

Δεν περιμένει τίποτα η τοπική κοινωνία από τις διάφορες προσωπικότητες, καθώς χρόνια τώρα έπρεπε να είχαν προστατευθεί οι περιουσίες των περιοίκων. Δυστυχώς όμως αυτό που βλέπουμε είναι επιχειρήσεις να μετρούν και πάνω από 50 διαρρήξεις η καθεμία και καμιά ηγεσία της Αστυνομίας στη Λέσβο, καμιά ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης να αναλαμβάνει ευθύνη έναντι των πολιτών. Ούτε τη στοιχειώδη θέρμανση για το χειμώνα δεν στάθηκαν ικανοί να εξασφαλίσουν στους αλλοδαπούς κρατούμενους, οι οποίοι κάνουν πλιάτσικο στα χωράφια καρατομώντας τα δέντρα για να μην πεθάνουν από το κρύο! Τόσες και τόσες προσωπικότητες πέρασαν από τη Λέσβο, αλλά η ντροπή της Μόριας, ντροπή! 

 

* εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

 

Μοιράσου το άρθρο!

geotee