Άρθρα - Γνώμες

14/09/2020 - 07:16

Απλοί θεατές στο χτίσιμο της «νέας Μόριας» στον Καρά Τεπέ

Είναι σε θέση κάποιος να απαντήσει τι είδους δομή ετοιμάζεται στο πεδίο βολής στον Καρά – Τεπέ;   Μπορεί όλοι να κάνουν λόγο για μια προσωρινή μικρή δομή αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα οδηγηθούμε σε μια υπερ-δομή αντίστοιχη της Μόριας.

Επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε εύκολα, ας θυμίσουμε τις δηλώσεις  Υπουργών της Κυβέρνησης  πριν από μερικές ημέρες.  Ο σχεδιασμός – με βάση όσα είχαν ειπωθεί – ήταν να έρθουν στο νησί ένα πλοίο και δύο αρματαγωγά. Επίσης να αναζητηθούν χώροι στη Λέσβο όπου θα στηνόταν σκηνές ώστε να στεγαστούν προσωρινά  οι  πλέον των 12.000 πληγέντες πρόσφυγες και μετανάστες.  Τι απ’  όλα αυτά έχει γίνει το ξέρουμε… Η "αξιοπιστία" των Υπουργών αποδείχθηκε για άλλη μια φορά...

Κανένα πλοίο δεν χρησιμοποιήθηκε για στέγαση και ο μόνος  χώρος για φιλοξενία είναι το πεδίο βολής στον Καρά – Τεπέ.  Και πόσα άτομα θα φιλοξενηθούν εκεί; Αρχικά οι πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης διέρρεαν ότι θα φιλοξενήσουν 3.000 άτομα χωρίς να δίνει απαντήσεις για το τι θα γίνει με τους υπόλοιπους.  Από χθες σε αθηναϊκά ΜΜΕ διακινούνται οι πληροφορίες ότι ίσως στον Καρά Τεπέ θα φιλοξενηθούν 12.000 άτομα.  Με απλά λόγια το ΚΥΤ της Μόριας μετακομίζει στον Καρά – Τεπέ.

Οι φωτογραφίες από τις εργασίες στον Καρά Τεπέ δείχνουν τοποθέτηση σκηνών δίπλα – διπλά χωρίς καμία απόσταση και χωρίς κανένα μέτρο πυρασφάλειας.  Αν και αρχικά ειπώθηκε ότι σε κάθε σκηνή θα φιλοξενούνται 6 άτομα αυτό μάλλον δεν θα ισχύει. Θα υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός. Μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί περίπου 250 σκηνές δίνοντας στο χώρο δυναμικότητα φιλοξενίας 1500 ατόμων  (με βάση όσα  έχουν ειπωθεί). Το εντατικό στήσιμο των σκηνών είναι σε εξέλιξη και όλοι περιμένουμε να δούμε ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ο  «ύπνος»  του πολιτικού προσωπικού του νησιού μας. Βουλευτές, Δήμαρχοι και Περιφερειάρχης απλά παρακολουθούν το χτίσιμο μιας νέας δομής χωρίς να  αντιδρούν.  Προφανώς έχουν αρκεστεί στις δηλώσεις ότι αυτή η δομή θα είναι προσωρινή.  Αντί να υπάρχει ένα κύμα διαμαρτυρίας – όπως την περίοδο της Καράβας –  ώστε ο μεγαλύτερος όγκος των προσφύγων και μεταναστών να οδηγηθεί στην Ευρώπη (είναι εξάλλου ευνοϊκό το κλίμα) παρακολουθούμε απλά το στήσιμο των σκηνών. Υπάρχουν άραγε συμφωνίες και πράγματα που δεν ξέρουμε;  Πώς να εξηγηθεί αυτή η αδράνεια (ή ανικανότητα) που μπορεί να αποδειχθεί εγκληματική αν τελικά η δομή στον Καρά Τεπέ γίνει μόνιμη….

Σε εξέλιξη είναι και η μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που βιώνει το νησί μας. Πάνω από 10.000 άτομα βρίσκονται για 6η ημέρα στο δρόμο.  Κυριολεκτικά στο δρόμο. Αν σκεφτούμε τις καθημερινές ανάγκες ενός ανθρώπου μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό… Δυστυχώς είναι δύσκολο να βρει κάποιος μια χαραμάδα ελπίδας όσο η Κυβέρνηση επιμένει στη δήλωσή της «δεν φεύγει κανείς από τα νησιά».  Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας με τα κρούσματα κορονοϊού  στον πληθυσμό να αυξάνονται.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση– που η Κυβερνητική προπαγάνδα επιμένει να την εμφανίζει ως διαχειρίσιμη  -  το πολιτικό προσωπικό του νησιού μας είναι επιτακτική ανάγκη να αναλάβει πρωτοβουλίες.  Είναι πραγματικά θλιβερό να κάθεσαι και να βλέπεις το σπίτι σου να καίγεται..  Ας ρίξουν έστω ένα κουβά νερό…

 

 

Γρηγόρης Δεϊλόγκος
Lesvosnews.net 

Μοιράσου το άρθρο!