Άρθρα - Γνώμες

26/11/2019 - 06:59

Απογοήτευση... Από χθες οι ελπίδες είναι πλέον λιγότερες…

Και διχασμός....

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης για το μεταναστευτικό – προσφυγικό και τη δημιουργία νέας δομής ο τηλεοπτικός σταθμός της Χίου “Πατρίδα TV” μετέδιδε  σε μαγνητοσκόπηση την ανοιχτή γενική συνέλευση των κατοίκων του Πιτυούς στη Χίο παρουσία του κυβερνητικού βουλευτή Χίου κ. Νότη Μηταράκη για το ίδιο θέμα που αφορά τη δημιουργία κλειστής δομής και στη Χίο.

Η σύγκριση ανάμεσα στις δύο συνεδριάσεις είναι αποκαλυπτική.  Στη Χίο ακούσαμε τεκμηριωμένες τοποθετήσεις από απλούς πολίτες και τον Βουλευτή κ. Μηταράκη. Ένας διάλογος ζωντανός χωρίς κραυγές και ακρότητες. Και ο κάθε ομιλητής να αποφεύγει τις λεκτικές υπερβολές, το κοινό να ακούει με προσοχή και να καταλήγουν σε ομόφωνη απόφαση που να αφορά όλο το νησί.  Αντιθέτως στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης  βλέπαμε σκηνές γηπέδου με γιουχαρίσματα, κραυγές, διακοπές και να υπάρχει ένα κλίμα που μόνο το διάλογο δεν ευνοεί. Το «Όχι» σε νέα δομή που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο και περιλαμβάνεται στο ψήφισμα που ψήφισαν όλοι πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης (που έβαλε επιπλέον παραμέτρους στο δικό της ψήφισμα και ζήτησε να αφορά όλο το νησί) και του κ. Φραγκόπουλου που αποχώρησε είναι ένα «Όχι» αδύναμο. 

Είναι ένα «Όχι» χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς προτάσεις. Θα πίστευε κανείς ότι μετά από 5 χρόνια που η Λέσβος ζει με το χειρότερο τρόπο το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών να έχει εκλεγμένους πολιτικούς άρχοντες που έχουν μελετήσει και έχουν ασχοληθεί με το θέμα.  Αν εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε προτάσεις για τη λύση του προβλήματος τότε είναι βέβαιο ότι για άλλη μια φορά θα γίνουμε έρμαιο των αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι θλιβερό να ακούς ομιλητές που το μόνο που ήθελαν να κάνουν ήταν να εισπράξουν τις επιδοκιμασίες από το αδηφάγο κοινό. Ελάχιστες οι ψύχραιμες φωνές που ακούστηκαν. Είναι εντυπωσιακό ότι ανάμεσα στις ψύχραιμες φωνές είναι αυτοί που το ζουν περισσότερο. Και αναφερόμαστε στους εκπροσώπους του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και στον Πρόεδρο της Μόριας. 

Δεν χρειάζεται να πούμε που θα καταλήξει το χθεσινό ψήφισμα… στο αρχείο της Κυβέρνησης.  Ένα ξερό «όχι» που εκτός από τα γνωστά για αποσυμφόρηση και έλεγχο ΜΚΟ δεν περιλαμβάνει τίποτα για την επόμενη μέρα.  Λες και με το ψήφισμα βγήκε η υποχρέωση του δημοτικού συμβουλίου και το πρόβλημα το έχει η Κυβέρνηση. Όμως το πρόβλημα θα παραμείνει σε εμάς. Και μετά τη χθεσινή συνεδρίαση η Μόρια εξακολουθεί να υπάρχει.  Και το πρόβλημα το έχουμε εμείς.

Χθες επιβεβαιώθηκε και άλλη μια παράμετρος. Δύο Δήμοι η Λέσβος, ευκολότερος και ο διχασμός.  Συζήτηση για το αν το ψήφισμα θα λέει «όχι νέα δομή στο Δήμο Μυτιλήνης» ή αν θα λέει «όχι νέα δομή στο νησί μας».  Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος σχολίασε με το δηκτικό του τρόπο : "Όχι νέα δομή στον Δήμο Μυτιλήνης", αποφάσισε η "Μητρόπολις", λοξοκοιτώντας. Οι υπόλοιποι ας κάνουν τα κουμάντα τους.

Οπότε μαζί με την χθεσινή απογοήτευση για το επίπεδο της 5ωρης συνεδρίασης ας προσθέσουμε και το διχασμό.  Άραγε πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει μια κοινή συνεδρίαση των δύο δημοτικών συμβουλίων , των περιφερειακών συμβούλων Λέσβου και των φορέων του νησιού ώστε να κατατεθεί προς την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα τεκμηριωμένο υπόμνημα με προτάσεις; Μάλλον είναι ανέφικτο.

Ο χρόνος κυλάει, οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται και αυτό το κάποτε ευλογημένο νησί ολοένα βουλιάζει στην εσωστρέφεια και στη μιζέρια.

Από χθες οι ελπίδες είναι πλέον λιγότερες… 

Μοιράσου το άρθρο!